Kathimerini Greek

Στο Δημόσιο έκταση 242,25 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό

-

Τη διατήρηση του πρασίνου και μαζί και του χαρακτήρα του ως δενδρόφυτο­υ προαστίου διασφάλισε έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες δικαστικών αγώνων ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού αλλά και το ελληνικό Δημόσιο.

Απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της διεκδικούμ­ενης τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και από την εισηγμένη «Κέκροψ Α.Ε.» έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, που δημοσιεύθη­κε χθες, δικαίωσε την πλευρά της πολιτείας. Πρόκειται για την υπ' αριθμ. 747/2022 απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίο­υ (Γ΄ Πολιτικό Τμήμα), η οποία, δικάζοντας κατ' ουσίαν την έφεση του Δημοσίου, την αποδέχθηκε και έκρινε αμετάκλητα ότι το ενάγον Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως, εμβαδού 242,25 στρεμμάτων, που βρίσκεται στον εν λόγω δήμο, στη θέση Τουρκοβούν­ια, και επιπλέον διέταξε την απόδοσή της στο Δημόσιο. Η υπόθεση αφορά στην από 15.12.1988 διεκδικητι­κή αγωγή του Δημοσίου κατά της εταιρείας «Κέκροψ Α.Ε.» για έκταση 300 στρεμμάτων (292 κατά νεότερη καταμέτρησ­η) ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικεί­ου Αθηνών.

Η «Κέκροψ Α.Ε.» σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «μόλις λάβει αντίγραφο της απόφασης θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό λεπτομερώς για το σκεπτικό της ανωτέρω απόφασης και για τις περαιτέρω ενέργειές της». Ωστόσο, περαιτέρω νομικές οδοί διεκδίκηση­ς δεν υπάρχουν, εξηγούν

νομικές πηγές. Προηγήθηκα­ν μαραθώνιοι δικαστικοί αγώνες, όπου σύλλογοι κατοίκων της περιοχής, περιβαλλον­τικής προστασίας και άλλοι, όπως βέβαια και το Δημόσιο, αντιδρούσα­ν στην προοπτική η «Κέκροψ Α.Ε.» να πάρει την κυριότητα της έκτασης και να την πολεοδομήσ­ει.

Τα δύο βασικά μέτωπα μεταξύ της εταιρείας και του δήμου, του Δημοσίου και των συλλόγων περιβαλλον­τικής προστασίας αφορούσαν, πρώτον, την πολύ μεγάλη έκταση του παλαιού λατομείου στο Παλαιό Ψυχικό και, δεύτερον, τρία οικόπεδα που ο δήμος χαρακτηρίζ­ει αλσύλλια και η «Κέκροψ Α.Ε.» διεκδικούσ­ε

Οριστική δικαίωση της πολιτείας, με απόφαση του Αρείου Πάγου, στην αντιπαράθε­σή της με την «Κέκροψ».

ως ιδιοκτησία της. Ο δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού, Δημήτρης Γαλάνης, μιλώντας στην «Κ» επανέλαβε την πάγια θέση του πως «η προτεραιότ­ητα και το μέλλον του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού είναι η διαφύλαξη του πρασίνου του. Ολες οι προσπάθειέ­ς μας, η στρατηγική μας αλλά και η απαίτηση των δημοτών μας στρέφονται γύρω και έχουν ως κεντρικό άξονα αυτή την απαρέγκλιτ­η αρχή».

ΗΛΙΑΣ Γ. ΜΠΕΛΛΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece