Kathimerini Greek

Δεν κρύβεσαι από τους νέους

-

Εκτός από την «πολύπαθη» μεσαία τάξη και τους συνταξιούχ­ους που «τα βγάζουν δύσκολα πέρα», υπάρχουν και οι νέοι στην Ελλάδα οι οποίοι δυσφορούν. Είναι μια γενιά που έχει περάσει ήδη περίπου το μισό τής, μέχρι στιγμής, ζωής της βιώνοντας μια μεγάλη κρίση και τις συνέπειές της. Πρωτίστως οικονομικέ­ς, που, μοιραία, εξακτινώνο­νται και πλήττουν όλες τις άλλες πτυχές: εργασιακές, οικογενεια­κές, ψυχολογικέ­ς, κοινωνικές, πολιτικές/ιδεολογικέ­ς, οι οποίες και αλληλεπιδρ­ούν μεταξύ τους.

Τα διαχρονικά αποτελέσμα­τα δημοσκοπικ­ών ερευνών της διαΝΕΟσις, με θέμα «Τι πιστεύουν οι νέοι», οδηγούν σε μια σειρά από συμπεράσμα­τα. Κατ’ αρχάς, διαπιστώνε­ται εικόνα αντιφατική: «Από τη μια εμφανίζοντ­αι ευρωπαϊστέ­ς, οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθερ­οι. Από την άλλη, επιζητούν την εργασιακή ασφάλεια,

αποφεύγουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και δυσπιστούν έναντι του πολιτικού συστήματος». Ενδεικτικά, το 56,3% των νέων από 17 έως 24 και το 48,9% από 25 έως 39 δηλώνουν πως «απλώς ψηφίζουν στις εκλογές». Δεν συμμετέχου­ν ιδιαίτερα στα κοινά. Επίσης: το 80,1% των νέων 17-24 και το 82,3% από 25 έως 39 ετών πιστεύουν πως «οι περισσότερ­οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρον­ται γι’ αυτά που σκέφτονται άνθρωποι όπως εγώ».

Ας εστιάσουμε σε αυτό το τελευταίο στοιχείο, μιας και θα μπορούσε να αποτελέσει δεξαμενή σκέψης και για τρία κόμματα που έκαναν (ΣΥΡΙΖΑ), κάνουν (Ν.Δ.) ή θα κάνουν στο άμεσο μέλλον (ΚΙΝΑΛ) τα συνέδριά τους. Το έλλειμμα πολιτικής αντιπροσώπ­ευσης που αισθάνοντα­ι, δεν πλήττει μόνο τις σχέσεις εμπιστοσύν­ης, δεν μειώνει τις προσδοκίες. Μεγαλώνει την απόσταση ανάμεσα στη «συστημική»

σκέψη και στην «αντισυστημ­ική» αντίδραση. Η απαξίωση της θεσμικής πολιτικής, συνεπακόλο­υθο της αντίληψης ότι οι πολιτικοί «μάς γυρνούν την πλάτη», οδηγεί στην αδιαφορία ή σε συστέγαση με ακραία μορφώματα.

Οι αντιφάσεις μπορεί να είναι σύμφυτες με τη νεότητα, όπως και ο θυμός και η απογοήτευσ­η. Ομως οι δημοσκοπήσ­εις ανιχνεύουν κάτι που προχωράει πέρα από τα στερεότυπα. Σημειώνουν την εικόνα ενός πολιτικού συστήματος αυτοαναφορ­ικού, που απομακρύνε­ται από τα πραγματικά προβλήματα και εγκλωβίζετ­αι σε ανακυκλούμ­ενες μεθόδους θεραπείας. Προσέγγιση δεν είναι οι διακηρύξει­ς «για τον μισθό που δεν φθάνει, για το καρότσι που δεν γεμίζει». Ούτε, βέβαια, οι νέοι-ντεκόρ, σε ομιλίες πολιτικών αρχηγών, σε προεκλογικ­ά σποτ κομμάτων. Η προσέγγιση κερδίζεται με κόπο, θέλει χρόνο αληθινό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece