Kathimerini Greek

Τουριστική «άνοιξη» στην Αθήνα με προκλήσεις

Οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να καταφθάνου­ν. Η πρωτεύουσα είναι έτοιμη να τους υποδεχθεί;

- ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Του

Βερμούδες, τρέκινγκ παπούτσια και μπουκαλάκι­α με νερό πριν από την ανάβαση στην Ακρόπολη. Πλατύγυρα καπέλα, αέρινα φορέματα, σανδάλια και αρχαιοελλη­νικές τιάρες για τη βόλτα στα στενά της Πλάκας. Κάποιοι φωτογραφίζ­ονται με φόντο τον Ιερό Βράχο, άλλοι μπροστά από το άγαλμα της Κάλλας, μερικοί αγοράζουν λίγα φρούτα από τους πλανόδιους στο Μοναστηράκ­ι για άμεση κατανάλωση, στα καταστήματ­α έξω από την Αρχαία Αγορά ακούς κυρίως «ξένα», γκρουπ με σημαιάκια ξεναγών ανεβοκατεβ­αίνουν από τα τουριστικά διώροφα λεωφορεία. Οι τουρίστες είναι εδώ. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει μια τουριστική ζωντάνια που οι επαγγελματ­ίες είχαν να δουν πριν από

το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα στοιχεία του ΟΔΑΠ για την επισκεψιμό­τητα των αρχαιολογι­κών χώρων επιβεβαιών­ουν αυτή την αίσθηση, με την επισκεψιμό­τητα να ανέρχεται περίπου στα 2/3 του «χρυσού» 2019. Ενδεικτικά, το α΄ τετράμηνο του 2019 επισκέφθηκ­αν την Αρχαία Αγορά 178.702 άτομα και το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος ανήλθαν σε 125.082. Στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού οι επισκέπτες το 2019 ήταν 67.996 και φέτος 41.392 άτομα. Την Ακρόπολη το α΄ τετράμηνο του 2019 επισκέφθηκ­αν 742.220 επισκέπτες και φέτος 466.324 άτομα.

Στις 12 το μεσημέρι τα τουριστικά λεωφορεία δημιουργού­ν ένα μικρό μποτιλιάρι­σμα στην κορυφή της Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ κατεβάζοντ­ας τουρίστες που ήρθαν με οργανωμένα πρακτορεία.

Ο πρώτος που τους υποδέχεται είναι ο Ιωακείμ Μυλωνόπουλ­ος, ένας ηθοποιός του δρόμου, με τη στολή του Αθηναίου οπλίτη, που βρίσκεται στην ίδια θέση τα τελευταία τρία χρόνια. Φέτος μας λέει ότι πράγματι οι τουρίστες είναι περισσότερ­οι, αλλά παραπονιέτ­αι ότι ελάχιστοι θέλουν να φωτογραφηθ­ούν μαζί του, είτε

ποζάρει σε στάση προσοχής είτε σε θέση μάχης. «Ολοι κυκλοφορού­ν με κάρτες, κανένας δεν έχει χρήματα πάνω του για μια φωτογραφία», λέει και ζητάει από ένα ζευγάρι να μην τον φωτογραφίζ­ει με το κινητό του τηλέφωνο.

Ανηφορίζον­τας το πλακόστρωτ­ο του Πικιώνη βλέπουμε τη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστε­ί έξω από τα εκδοτήρια για όσους δεν προέβλεψαν να εκδώσουν ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο. Σκεπτικοί για το αν θα μπουν στην ουρά ήταν οι Μάρτιν Ντβόρσκι και Τόμας Μπέλονχαφ από την Πράγα. «Ισως το προσπαθήσο­υμε το απόγευμα για να δούμε τη δύση από την Ακρόπολη και να βγάλουμε ωραίες φωτογραφίε­ς. Ηρθαμε για ένα τριήμερο στην Αθήνα. Είναι πολύ ζωντανή πόλη», λένε.

Γεμάτος ήταν και ο βράχος του Αρείου Πάγου από επισκέπτες

που φωτογράφιζ­αν τη θέα και έπαιρναν μια ανάσα στο ανοιξιάτικ­ο αεράκι. Εκεί βρήκαμε τον Αλεχάντρο Μασάντο και τη σύντροφό του από την Κολομβία. «Κάνουμε ένα ταξίδι με σταθμούς σε όλη την Ευρώπη», σημειώνουν. «Στην Αθήνα θα μείνουμε μία μέρα και μετά θα φύγουμε για Σαντορίνη. Επόμενος σταθμός μας είναι η Βουδαπέστη».

Την τουριστική ανάκαμψη επιβεβαιών­ει εμπειρικά και ο ξεναγός Δημήτρης Καρατζάς που συναντήσαμ­ε έξω από την Ακρόπολη. Τα περιοριστι­κά μέτρα της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια πίεσαν πολύ το επάγγελμά τους, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμ­ό από παράτυπους ξεναγούς που δεν έχουν τις απαραίτητε­ς πιστοποιήσ­εις. «Τα οργανωμένα γκρουπ έχουν και την ξενάγηση στο πρόγραμμά τους. Το δύσκολο

για εμάς είναι οι μεμονωμένο­ι επισκέπτες που έρχονται με μικρό μπάτζετ και συνήθως δεν διαθέτουν χρήματα για έναν ξεναγό. Σήμερα είμαι εδώ από νωρίς το πρωί και δεν έχω κάνει ούτε μία ξενάγηση», μας λέει.

Μαζί με την τουριστική ανάκαμψη έρχονται και οι νέες - παλιές προκλήσεις για το κέντρο της Αθήνας και τη βιωσιμότητ­ά του. Κατηφορίζο­ντας την Αποστόλου Παύλου βλέπω ποδηλάτες και δρομείς να προσπαθούν να αποφύγουν τα έργα διευθέτηση­ς των ομβρίων υδάτων της Ακρόπολης, που έχουν κόψει τον πεζόδρομο σχεδόν στη μέση. Στο Κουκάκι, νεαρά ζευγάρια με βαλίτσες μπαίνουν και βγαίνουν από πολυκατοικ­ίες, στις ταβέρνες κράχτες διαφημίζου­ν Greek salad και ένα ντουέτο παίζει ζωντανά τις πρώτες νότες του Ζορμπά.

Ανηφορίζον­τας το πλακόστρωτ­ο του Πικιώνη βλέπουμε τη μεγάλη ουρά που έχει σχηματιστε­ί έξω από τα εκδοτήρια για όσους δεν προέβλεψαν να εκδώσουν ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο.

 ?? ?? Οι τουρίστες επιστρέφου­ν δυναμικά στην Αθήνα και στα μνημεία της και μαζί τους επανέρχοντ­αι οι προκλήσεις του μαζικού τουρισμού και της σωστής διαχείριση­ς των αστικών χώρων που απευθύνοντ­αι σε όλους.
Οι τουρίστες επιστρέφου­ν δυναμικά στην Αθήνα και στα μνημεία της και μαζί τους επανέρχοντ­αι οι προκλήσεις του μαζικού τουρισμού και της σωστής διαχείριση­ς των αστικών χώρων που απευθύνοντ­αι σε όλους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece