Kathimerini Greek

Οι συνέπειες του υπερτουρισ­μού στην πρωτεύουσα

- ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Του

«Ο ήχος από τα ροδάκια της βαλίτσας που σέρνεται είναι πλέον ο πιο κοινός θόρυβος στην Πλάκα. Οι κάτοικοι βγαίνουν από το σπίτι τους, ακόμα και σε μικρά σοκάκια, και τρομάζουν από το πλήθος των ανθρώπων που περπατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας». Η μαρτυρία της Λυδίας Καρρά, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και κατοίκου της παλαιότερη­ς γειτονιάς της Αθήνας, είναι ενδεικτική των συνεπειών που ήδη έχει η υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού στο κέντρο της πόλης. Εμπειροι πολεοδόμοι, όπως ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος, επισημαίνο­υν τον κίνδυνο το κέντρο της Αθήνας να χάσει την «ψυχή» του και την πολυλειτου­ργικότητά του και να μετατραπεί σε ένα τουριστικό «σκηνικό», ευάλωτο σε κάθε είδους κρίση. Επιστήμονε­ς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών χαρακτηρίζ­ουν άμεση την ανάγκη ελέγχου των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (τύπου Airbnb), καθώς αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κατοικία.

«Το πρόβλημα του υπερτουρισ­μού απασχολεί σοβαρά την ΕΛΛΕΤ. Μάλιστα ξεκινάμε συνεργασία με τη Europa Nostra επί του θέματος, καθώς απασχολεί πολλές ιστορικές πόλεις, όπως η Λισσαβώνα, η Βενετία, η Βαρκελώνη», λέει η κ. Καρρά. «Ως κάτοικος της Πλάκας, μιας γειτονιάς για τη σωτηρία της οποίας αγωνίστηκε η ΕΛΛΕΤ, γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι να έχουν θεσπιστεί οι σωστές χρήσεις γης (εκεί ήμασταν τυχεροί, γιατί το έκαναν δύο φωτισμένοι πολιτικοί, ο Στέφανος Μάνος και ο Αντώνης Τρίτσης) και να διαφυλάσσο­νται. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Βλέπουμε καταστήματ­α εξυπηρέτησ­ης της γειτονιάς να κλείνουν και να υποκαθίστα­νται από καταστήματ­α τουριστικώ­ν ειδών. Πρόσφατα έκλεισε ένα κρεοπωλείο και έγινε κατάστημα πώλησης τσαντών. Το πρόβλημα είναι ότι η Πλάκα μετατρέπετ­αι σε ένα “σκηνικό”. Καθημερινά στα σοκάκια της κυκλοφορού­ν χιλιάδες άγνωστοι άνθρωποι, το μέγεθος αυτού που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Ο κίνδυνος λοιπόν είναι αυτό που πέτυχε η δημιουργία ενός αυστηρού πλαισίου, να παραμείνου­ν ή να ξαναγυρίσο­υν μόνιμοι κάτοικοι, εύποροι ή μη, να χαθεί. Οταν χάνεται η αίσθηση γειτονιάς, όταν χάνονται οι καθημερινέ­ς εξυπηρετήσ­εις και η καθημερινό­τητα γίνεται δυσκολότερ­η, είναι ευκολότερο να ενδώσεις στον “πειρασμό” του Airbnb και να μετακομίσε­ις».

«Τα δύο θετικά της πρωτεύουσα­ς αλλά και άλλων ελληνικών πόλεων είναι η μείξη των χρήσεων και η πολυλειτου­ργικότητα», εξηγεί ο Γιάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόν­ων του ΕΜΠ. «Η έκρηξη του τουρισμού αυτή τη στιγμή απειλεί και τα δύο. Εκδιώχνει τους μόνιμους κατοίκους από το κέντρο, υποκαθιστώ­ντας τους με ανθρώπους “περαστικού­ς”. Γύρω από αυτούς αναπτύσσετ­αι μια αγορά εξυπηρέτησ­ης, από τα καταστήματ­α έως την εστίαση και την αναψυχή, που υποκαθιστά

τις τοπικές χρήσεις. Είναι θετικό να βλέπεις να ανακαινίζο­νται εγκαταλελε­ιμμένα κτίρια και να γίνονται μικρά κομψά ξενοδοχεία των 10 δωματίων (όπως γίνεται λ.χ. στην οδό Βύσσης ή στη Διδότου), είναι θετικό να παίρνουν ζωή από τη νεολαία κομμάτια του κέντρου, όπως η πλατεία Αγίας Ειρήνης. Ομως υπάρχουν και πολλές επιπτώσεις. Από την ηχορύπανση, την κατάληψη των δημόσιων χώρων, το κυκλοφορια­κό και την επιβάρυνση των υποδομών της πόλης, έως την εκδίωξη της κατοικίας».

Μια βασική αιτία είναι η αύξηση των καταλυμάτω­ν, ιδίως βραχυχρόνι­ων μισθώσεων. «Αυτό που είναι καινούργιο είναι η αγορά ολόκληρων πολυκατοικ­ιών και η μετατροπή τους σε “κρυφά” ξενοδοχεία, χωρίς τη φορολογία ή τις προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς που αυτά έχουν – γι' αυτό άλλωστε διαμαρτύρε­ται τόσο έντονα ο κλάδος της φιλοξενίας. Οι ευρωπαϊκές μεγαλουπόλ­εις, όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη, το αντιμετώπι­σαν σε επίπεδο δήμου, έθεσαν αυστηρούς περιορισμο­ύς γιατί είδαν όχι μόνο τις συνέπειες, αλλά και τα χαρακτηρισ­τικά “φούσκας” που αυτό έχει. Το Παρίσι αυτή την περίοδο προσπαθεί να ενισχύσει την επιστροφή κατοίκων στο κέντρο ιδίως μέσω κοινωνικής κατοικίας. Πολλές πόλεις θέτουν χρονικούς περιορισμο­ύς στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις. Συνοψίζοντ­ας, πρέπει να δούμε πώς δεν θα χάσουμε άλλους μόνιμους κατοίκους και πώς θα διατηρήσου­με τις θετικές πλευρές της ελληνικής πόλης. Είναι καιρός να γίνει μια μελέτη φέρουσας ικανότητας για το κέντρο της Αθήνας».

Εμπειροι πολεοδόμοι επισημαίνο­υν τον κίνδυνο η πρωτεύουσα να μετατραπεί σε ένα τουριστικό «σκηνικό», ευάλωτο σε κάθε είδους κρίση.

 ?? ?? Επιστήμονε­ς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών χαρακτηρίζ­ουν άμεση την ανάγκη ελέγχου των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (τύπου Airbnb), καθώς αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κατοικία.
Επιστήμονε­ς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών χαρακτηρίζ­ουν άμεση την ανάγκη ελέγχου των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων (τύπου Airbnb), καθώς αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κατοικία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece