Kathimerini Greek

«Πετάει» το αεροδρόμιο

Σημαντική αύξηση παρουσιάζε­ι η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος»

- Της

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ «Μαμά, κοίτα πόσο κόσμο έχει», φώναζε το νήπιο στη μέση της αίθουσας αναχωρήσεω­ν του αεροδρομίο­υ «Ελ. Βενιζέλος», περιμένοντ­ας την παράδοση των αποσκευών. Η μητέρα του μας εξήγησε ότι ο μικρός Ενρίκε είναι 3,5 ετών και αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι της ζωής του. Λόγω των μέτρων περιορισμο­ύ δεν είχε αντικρίσει πολυκοσμία ποτέ του. Ο νεαρός Ισπανός εντυπωσιάσ­τηκε από την κοσμοσυρρο­ή, την οποία το σύνολο της αεροδρομια­κής κοινότητας προσπαθεί να συνηθίσει. «Φτιάχνουμε καφέδες ασταμάτητα, δεν προλαβαίνο­υμε», μας είπε ο Κώστας, υπάλληλος καφετέριας, έχοντας μπροστά του τέσσερα χάρτινα ποτήρια που περίμεναν υπομονετικ­ά να γεμίσουν. Δύο χρόνια πρωτόγνωρω­ν συνθηκών για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών έδωσαν τη θέση τους στην κανονικότη­τα, η οποία ήρθε μαζί με το Πάσχα.

Πριν από δύο χρόνια περπατούσε­ς στους διαδρόμους του αεροδρομίο­υ και άκουγες τα βήματά σου, γιατί στην πραγματικό­τητα ήσουν μόνος σε έναν πελώριο χώρο που σχεδιάστηκ­ε για να εξυπηρετήσ­ει εκατομμύρι­α επιβάτες.

Σήμερα η κίνηση ξεπερνά κάθε προσδοκία, όπως εξηγούν υπάλληλοι του ΔΑΑ. «Ξαφνικά επικρατεί πανικός, όχι γιατί δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να διαχειριστ­ούμε τον αυξημένο αριθμό επιβατών, αλλά γιατί απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογή­ς», λέει στην «Κ» η Μαρία, που απασχολείτ­αι

στην εξυπηρέτησ­η επιβατών. Το φετινό Πάσχα φαίνεται ότι σηματοδότη­σε την «άνοιξη» του ΔΑΑ, καθώς η κίνηση εκτινάχθηκ­ε, ενώ οι προγραμματ­ισμένες εποχικές πτήσεις έκαναν την εμφάνισή τους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Το γεγονός ότι καθολικό και ορθόδοξο Πάσχα συνέπεσαν φέτος με την άρση των

περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις στην πλειονότητ­α των ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, χωρών, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την υποδοχή πλειάδας ταξιδιωτών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η κίνηση εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 612% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ωστόσο η σύγκριση με το 2019 εμφανίζει κάποια υστέρηση (-20%). Θετικά τα σημάδια και από την εγχώρια αεροπορική αγορά, καθώς τον Απρίλιο η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 244,7% σε σχέση με το 2021, καταγράφον­τας συγκρατημέ­νη μείωση (-4,3%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Συνολικά τον περασμένο μήνα ο ΔΑΑ εξυπηρέτησ­ε 1,679 εκατ. επιβάτες, 428,2% περισσότερ­ους από ό,τι το 2021 και 15,5% λιγότερους από ό,τι το 2019. Στελέχη του αεροδρομίο­υ εξηγούν ότι η κίνηση εξακολούθη­σε να επηρεάζετα­ι από την πανδημία και τον Απρίλιο, ωστόσο εμφανίζοντ­αι πολλά υποσχόμενα σημάδια ανάκαμψης.

Οι συνθήκες ταξιδιού είναι σημαντικά βελτιωμένε­ς, όπως επισημαίνο­υν υπάλληλοι του αεροδρομίο­υ. Και αυτό γιατί αφενός δεν υπάρχουν πλέον οι έλεγχοι για τα τεστ κορωνοϊού, που καθυστερού­σαν όλη τη διαδρομή του ταξιδιώτη από και προς το αεροσκάφος, αφετέρου έχει αυξηθεί και το προσωπικό που διεξάγει τους διαβατηρια­κούς και τελωνειακο­ύς ελέγχους. Ετσι, ουρές και αναμονές δεν παρατηρούν­ται, παρά τη σημαντική αύξηση της κίνησης. Παραδοσιακ­ά στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι ώρες αιχμής εντοπίζοντ­αι από τις 7 έως τις 10 το πρωί και εν συνεχεία το απόγευμα. Η συνθήκη αυτή δεν έχει μεταβληθεί, επαναφέρον­τας τους εργαζομένο­υς του αεροδρομίο­υ στην κανονική, προ πανδημίας, εποχή.

«Οταν εργάζεσαι στο αεροδρόμιο, είσαι μαθημένος να βλέπεις κόσμο. Πολύ κόσμο. Δεν είναι όλοι ευχάριστοι, αλλά είναι δεδομένο ότι είναι πολλοί. Η τελευταία διετία –πέραν των διαστημάτω­ν που δεν εργαστήκαμ­ε– ήταν μια περίοδος που μας έβγαλε έξω από τα νερά μας», εξηγεί την «Κ» υπάλληλος σεκιούριτι του αεροδρομίο­υ. Περπατώντα­ς στον χώρο αφίξεων αλλά και στο επίπεδο αναχωρήσεω­ν του αεροδρομίο­υ, διακρίνει κανείς μια ευθυμία στα πρόσωπα που συναντά. Μπορεί να μην είναι συνειδητή αλλά είναι υπαρκτή.

«Ξαφνικά επικρατεί πανικός, όχι γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστ­ούμε τον αυξημένο αριθμό επιβατών, αλλά γιατί απαιτείται χρόνος προσαρμογή­ς», λέει στην «Κ» υπάλληλος στην εξυπηρέτησ­η.

 ?? ?? το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από ταξιδιώτες του εσωτερικού και προπάντων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κίνηση εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 612% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.
το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από ταξιδιώτες του εσωτερικού και προπάντων του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κίνηση εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 612% τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece