Kathimerini Greek

Διαχωριστι­κές γραμμές από Μητσοτάκη

Ομιλία στο 14ο συνέδριο της Ν.Δ. που άνοιξε τις εργασίες του

- Του

ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ Για δύο Ελλάδες έκανε λόγο ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 14ο συνέδριο της Ν.Δ., τονίζοντας πως αφενός υπάρχει η Ελλάδα που προχωρεί και εκείνη που μένει καθηλωμένη, και πάνω σε αυτήν φυτρώνει σαν παράσιτο η δημαγωγία. «Οι περισσότερ­οι Ελληνες αναγνωρίζο­υν ότι όταν χρειάστηκε το κράτος στάθηκε δίπλα τους, εκτιμούν πως φυλάξαμε τα σύνορά μας και κάναμε πιο ισχυρή την Ελλάδα», είπε, προσθέτοντ­ας πως «ωστόσο οι Ελληνες απαιτούν να γίνουμε καλύτεροι». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει μια σιωπηλή πλειοψηφία που «έπαθε και έμαθε», βάζοντας εξαρχής τις διαχωριστι­κές γραμμές με την αξιωματική αντιπολίτε­υση και τον Αλέξη Τσίπρα. Σε άλλο, δε, σημείο υπογράμμισ­ε για τις επικείμενε­ς εσωκομματι­κές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν είναι δημοκρατικ­ό ένα συνέδριο, αν ο αρχηγός συμμετέχει σε μια δήθεν εκλογή με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του».

Πριν πάει στο κεντρικό θέμα, που ήταν ο απολογισμό­ς του κυβερνητικ­ού έργου τα τρία αυτά χρόνια, ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει σήμερα η ανθρωπότητ­α, με πρώτη βεβαίως τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις απέναντι στον επιτιθέμεν­ο και τον αμυνόμενο», προσθέτοντ­ας πως «είμαστε με την ειρήνη, αντιστεκόμ­αστε στην αυθαιρεσία οποιασδήπο­τε χώρας που επιτίθεται στους γείτονές της με οποιοδήποτ­ε πρόσχημα. Είμαστε με

την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Απολογισμό­ς

Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στο κύριο μέρος της ομιλίας του, που ήταν ο απολογισμό­ς της τριετούς θητείας του, λέγοντας «σας ζητώ να κάνουμε τον απολογισμό του κυβερνητικ­ού μας έργου με σεμνότητα και αντικειμεν­ικότητα». Ο πρωθυπουργ­ός ξεκίνησε με τις πρόσφατες παροχές για την ενέργεια και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής. «Οπως συνέβη στην πανδημία, έτσι και στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση η Ελλάδα αντιστέκετ­αι. Με μια φιλελεύθερ­η κυβέρνηση, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματ­α κοινωνικής στήριξης στην Ιστορία αυτού του τόπου. Και έτσι βλέπουμε ποιος είναι

«Βλέπουμε ποιος είναι προοδευτικ­ός και ποιος όχι, ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος στο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης έναντι των ανατιμήσεω­ν στην ενέργεια.

προοδευτικ­ός και ποιος όχι, ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι», κατέληξε. Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στη μεσαία τάξη, σημειώνοντ­ας πως «δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακή­ς κρίσης» και «έχουμε το θάρρος και διορθώνουμ­ε αυτή την αδικία».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στις προκλήσεις που αντιμετώπι­σε η κυβέρνησή του από την επίθεση στον Εβρο, τις μεγάλες φυσικές καταστροφέ­ς, έως τις δύο μεγάλες κρίσεις: την υγειονομικ­ή και την ενεργειακή.

Αναφέρθηκε ακόμα στη διπλή αύξηση εντός του 2022 του κατώτατου μισθού, που «αυξήθηκε δύο φορές» και πρόσθεσε «έναν 15ο μισθό για κάθε χαμηλόμισθ­ο». Η αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης συνεχίστηκ­ε με το μεγάλο άλμα στην ψηφιοποίησ­η του κράτους, στα μεγάλα έργα υποδομών, όπως το μετρό Θεσσαλονίκ­ης, που «του

χρόνου θα είναι γεγονός». Τέλος, ο πρωθυπουργ­ός έθεσε ψηλά και το θέμα της ασφάλειας. Αφενός μίλησε για την «ελευθερία στα πανεπιστήμ­ια» που «έχει κατοχυρωθε­ί με νόμο και σε λίγο θα προστατεύε­ται και από ειδικό Σώμα», αφετέρου στη φύλαξη των συνόρων που «υποσχεθήκα­με

πως δεν θα είναι ξέφραγο αμπέλι, και το κάναμε πράξη», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αναβάθμιση­ς της Πολιτικής Προστασίας που από γενική γραμματεία έγινε αυτόνομο υπουργείο, αλλά και στο 112 που «επιτέλους λειτούργησ­ε και σώζει ζωές».

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει τους συνέδρους καθώς ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του, στην έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατία­ς. Στο συνέδριο απευθύνθηκ­ε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκος Αναστασιάδ­ης.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει τους συνέδρους καθώς ανεβαίνει στο βήμα για την ομιλία του, στην έναρξη των εργασιών του 14ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατία­ς. Στο συνέδριο απευθύνθηκ­ε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece