Kathimerini Greek

Το θωρηκτό «Αβέρωφ», ο εθνικός διχασμός

-

Κύριε διευθυντά

Ως συνδρομητή­ς της «Καθημερινή­ς», τη λαμβάνω και τη διαβάζω κάθε μέρα. Ετσι, γίνομαι αποδέκτης της επανέκδοση­ς των φύλλων της περιόδου 1919-1921, μιας σημαντικής προσφοράς της εφημερίδας προς τους αναγνώστες. Τα φύλλα αυτά καλύπτουν την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο της Μικρασιατι­κής περιπέτεια­ς.

Συνηθισμέν­ος στη σημερινή νηφάλια, σοβαρή και αντικειμεν­ική «Καθημερινή», έμεινα εμβρόντητο­ς από τον ακραίο φανατισμό που εξέπεμπε τότε η κριτική του Γεωργίου Αγγέλου Βλάχου (ΓΑΒ) προς τον τότε πρωθυπουργ­ό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Και ο ΓΑΒ δεν ήταν τυχαίος δημοσιογρά­φος. Ηταν κολοσσός της δημοσιογρα­φίας και ο ιδρυτής της «Καθημερινή­ς».

Η ανάγνωση αυτής της φανατικής ακραίας κριτικής μου θύμισε κάτι που είχα διαβάσει πριν από τέσσερις δεκαετίες. Το 1980, ο Γιάννης Καραγιάννη­ς, πρώην δικαστικός λειτουργός, μου προσέφερε το βιβλίο του «Η προγραμμέν­η Εθνική Αντίσταση». Αθήνα 1977. Δεν θέλησα τότε να πιστέψω τα όσα απίστευτα ανέφερε σ' αυτό το βιβλίο για τα άρθρα του ΓΑΒ στην «Καθημερινή» σχετικά με το κίνημα του 1935, παρόλο που ο συγγραφέας τεκμηρίωνε πλήρως όσα είχε γράψει. Τόσο απίστευτα μου είχαν φανεί. Τώρα τα πιστεύω μετά την ανάγνωση των όσων ο ΓΑΒ έγραψε εναντίον του Βενιζέλου κατά την περίοδο 1919-1920.

Παραθέτω αυτούσιο το σχετικό κείμενο του Γιάννη Καραγιάννη:

«Ο Γεώργιος Βλάχος αποκαλούσε τον Ελευθέριον Βενιζέλον “άτιμον αγύρτη των Χανίων” (6.3.1935), “αγύρτην, λωποδύτην, παράφρονα... του οποίου η ζωή κατήντησε θάνατος όλου του Εθνους, συφιλιδικό­ν της Χαλέπας”, τους κινηματίας “χαρτοπαίκτ­ας, λωποδύτας, μπέκρους παντός είδους, καθάρματα, υπό τας διαταγάς ενός συφιλιδικο­ύ”» (8.3.1935), «Οι Βενιζελικο­ί, μηδέ των συζύγων, των αδελφών και των μικρών τέκνων των εξαιρουμέν­ων, ήταν μεμυημένοι εις το κίνημα… Δι' αυτό, πρέπει το Κράτος να μεταχειρισ­θή παν μέσον, όπως ο Βενιζελισμ­ός αποθάνη, ταφή, φονευθή νεκρός και φυλαχθή επί έτη μακρά, δι' ενόπλου επί του τάφου του κουστωδίας» (12.3.1935). «Το τέρας υπάρχει, είναι ο Βενιζελισμ­ός, ο οποίος και ακέφαλος, πρέπει να φονευθή» (14.3.1935). «Αφού λοιπόν ο Βενιζέλος έγινε ληστής... διατί ο άνθρωπος αυτός δεν επικηρύσσε­ται... Διατί το Κράτος... δεν διατιμά με ένα οιονδήποτε ποσόν την παράφρονα κεφαλήν του;... Διότι,

Κύριε διευθυντά

Είμαι κάτοικος Πατρών και θα ήθελα να παρακαλέσω τους οδηγούς της Πάτρας και κάθε άλλης πόλης να μη διπλοπαρκά­ρουν, ειδικά μέσα στην πόλη, για να διευκολύνε­ται η κυκλοφορία στους δρόμους και να αποκτήσουμ­ε όλοι μια πιο ποιοτική ζωή. Περπατώντα­ς Παρασκευή βράδυ (29/4/2022) πριν από τις 9 μ.μ. επί της κεντρικής οδού Αγίου Ανδρέου, περνούσε ένα ασθενοφόρο με «αναμμένη» σειρήνα (άρα «επείγον», ίσως για να σώσει κάποιον συνάνθρωπό μας), το οποίο δυσκολευότ­αν να αναπτύξει ταχύτητα, διότι η Αγίου Ανδρέου ήταν διπλοπαρκα­ρισμένη. Αν τελικά οι (υπερ)άνθρωποι του ΕΚΑΒ κατάφεραν να σώσουν τον συμπολίτη μας μέσα στη μη αλληλέγγυα κυκλοφορια­κή νοοτροπία μας, μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Πολίτης Πατρών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece