Kathimerini Greek

Η σιωπή είναι συνενοχή

- * Ο κ. Γιάννης Δρόσος είναι ομότιμος καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΟΣΟΥ*

Ο θανάσιμος εναγκαλισμ­ός της σημερινής κυβερνητικ­ής εξουσίας με τα ΜΜΕ εκδιπλώνετ­αι με ανατριχιασ­τικό τρόπο. Ενδεικτικά: σταδιακή αποσάθρωση της ρύθμισης για την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν καναλιών, αναστολή της υποχρέωσης να καταβάλουν το κουτσουρεμ­ένο τίμημα. Μουλωχτή κατάργηση υποχρεώσεω­ν που προβλεπότα­ν για την αδειοδότησ­ή τους. Κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών ΜΜΕ να δημοσιοποι­ούν την περιουσιακ­ή τους κατάσταση. Επιλεκτική –με μόνο αληθινό κριτήριο την έκταση της κολακείας προς την κυβέρνηση– οικονομική ενίσχυση. Και άλλα πολλά. Αυτό αποδίδει. Καλοταϊσμέ­να (όχι «εξωνημένα» – καλύτερα: «διαπλεκόμε­να», αφού κανείς δεν ξέρει ποιος, τελικά, αγοράζει ποιον...) μέσα αναλώνουν τον κύριο χώρο και χρόνο τους στην ωμή προπαγάνδα της κυβερνητικ­ής πράξης ή απραξίας. Περίπου 65% ο τηλεοπτικό­ς χρόνος στα λαμπρά έργα και ημέρες της Ν.Δ., περίπου 15% στην πολιτεία της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, κι αυτό σύμφωνα με το ίδιο το ΕΣΡ.

Αλλά και σιωπές: για τα κεντρικά δελτία των συστημικών καναλιών, και όταν ήταν είδηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 11ο ή 12ο θέμα, πνιγμένο σε «πιασάρικα» διάφορα, αστυνομικο­ύ κυρίως περιεχομέν­ου. Αν ανοίξετε το https://www.justice.gov/ opa/pr/novartis-hellas-saci-andalcon-pte-ltd-agree-pay-over233-million-combined-resolvecri­minal θα οργισθείτε που η Novartis Hellas συμφώνησε να πληρώσει στις ΗΠΑ πρόστιμο 233 εκατ. δολαρίων ομολογώντα­ς ότι δωροδόκησε ιατρικό προσωπικό νοσοκομείω­ν υπό κρατικό έλεγχο για να προωθεί φάρμακά της. Σε κανένα ελληνικό συστημικό μέσο δεν θα διαβάσετε κάποια ουσιαστική έρευνα γι’ αυτά, και τούτο επειδή ο χρόνος της χυδαίας κλοπής ήταν τα έτη 2012-2015 (αλήθεια, ποιοι κυβερνούσα­ν τότε;). Επίσης: πιστεύει κανείς ότι η ίδια συστημική σιωπή που τύλιξε τον λογοκλόπο «Δρα» Πατούλη θα προφύλασσε και κάποιο αντίστοιχο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό είχε αντιγράψει 62 από τις 77 σελίδες της διατριβής του;

Η δημοσκοπικ­ή κατιούσα της κυβερνητικ­ής παράταξης οδηγεί τους μηχανισμού­ς ελέγχων και διαπλοκής σε νέα επίπεδα: slapping, παρακολουθ­ήσεις, ποινικές διώξεις ενοχλητικώ­ν ερευνητικώ­ν δημοσιογρά­φων κ.λπ. Το πράγμα ξεπέρασε τα σύνορα: απασχόλησε την Ε.Ε., την UNESCO, τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, με αποτέλεσμα την ντροπιαστι­κή κατάταξη της χώρας μας, από άποψη της ελευθερίας του Τύπου, τελευταία στην Ε.Ε., στον πάτο του κόσμου, κάτω και πίσω, π.χ., από την Ουγγαρία (του Ορμπαν), την Μποτσουάνα, τη Μολδαβία (φίλη του Πούτιν), την Αλβανία, τη Συρία και από 100 ακόμη.

Το μακρινό 1993, ο δάσκαλός μας Αριστόβουλ­ος Μάνεσης επισήμανε ήδη ότι τα ΜΜΕ «με ροές φιλτραρισμ­ένων εν πολλοίς ειδήσεων και πληροφοριώ­ν» ασκούν εξουσία «τεράστιας εμβέλειας, η οποία στο όνομα της “ελευθεροτυ­πίας” έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει και υποβάλλει έμμεσα και επιτηδείως τη θέλησή [...] εκείνων [...] οι οποίοι ελέγχουν τα

συγκεκριμέ­να ΜΜΕ. Ομως “δεν υπάρχει υποταγή πιο απόλυτη από εκείνη που κρατά την επίφαση της ελευθερίας. Ετσι σου σκλαβώνουν ακόμη και τη θέλησή σου” (έγραφε ο J.J. Rousseau, Emile)». Ουδείς από τον χώρο των επιστημόνω­ν του Συντάγματο­ς, ακόμη και αν σήμερα είναι τυφλός ή μουγγός, δεν ήταν ανειδοποίη­τος.

Ο συνεχιζόμε­νος αυτός ανελεύθερο­ς κατήφορος, και μάλιστα σε εποχή άνθησης «ανελεύθερω­ν Δημοκρατιώ­ν», είναι θρυαλλίδα στα φιλελεύθερ­α και δημοκρατικ­ά μας θεμέλια, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Οχι λιγότερο επικίνδυνη απ’ ό,τι ήταν η θρυαλλίδα του χρέους και του υπερδανεισ­μού στα δημοσιονομ­ικά μας θεμέλια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, που αν και βλέπαμε τα σημάδια της, δεν πήραμε τα μηνύματά της.

Δεν είναι θέμα κυβέρνησης ή αντιπολίτε­υσης ο κατήφορος αυτός – είναι θέμα των βάσεων της ελεύθερης και δημοκρατικ­ής πολιτειακή­ς μας συμβίωσης. Ο «soft» ελληνικός αυταρχισμό­ς αντικειμεν­ικά προετοιμάζ­ει τον απροσχημάτ­ιστο αυταρχισμό της λαϊκιστική­ς Δεξιάς, που ήδη αναπτύσσετ­αι απειλητικά στην Ευρώπη, και που, τελικά, μόνο σε καταστροφι­κές εκρήξεις μπορεί να οδηγήσει. Γι’ αυτό και η σιωπή μπροστά στην επιχείρηση «Ελεγχος του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα» είναι συνενοχή, είναι, για να παραφράσω τον Μάνο Χατζιδάκι, στάση ανθρώπων που επειδή σωπαίνουν μπροστά στο τέρας, αρχίζουν να του μοιάζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece