Kathimerini Greek

Προσωπεία δημοκρατικ­ότητας

- * Ο κ. Βασίλης Βαμβακάς είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής της Κοινωνιολο­γίας της Επικοινωνί­ας στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ* Η έντονη συζήτηση που ξέσπασε μετά τη δημοσιοποί­ηση της ετήσιας έκθεσης των «Δημοσιογρά­φων χωρίς Σύνορα» εγείρει δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι η αξιοπιστία της έκθεσης αυτής και η πολιτική χρήση της οποίας έτυχε. Το δεύτερο είναι το κατά πόσο το ζητούμενο της ελευθερίας του Τύπου σε δημοκρατικ­ές κοινωνίες και την εποχή της ψηφιακής επανάσταση­ς θα έπρεπε να είναι το βασικό αντικείμεν­ο προβληματι­σμού. Το γεγονός ότι η έκθεση κατατάσσει πολλές χώρες οργανωμένω­ν δυτικών δημοκρατικ­ών κοινωνιών (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) σε πολύ χαμηλότερη θέση από χώρες με περιορισμέ­να μέχρι ανύπαρκτα δημοκρατικ­ά δικαιώματα σίγουρα δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογί­α και την πρόθεση της όλης έρευνας. Η απλή ποσοτική καταγραφή περιστατικ­ών παρεμπόδισ­ης του δημοσιογρα­φικού επαγγέλματ­ος χωρίς κάποια αξιολόγηση και ταξινόμηση των μορφών και του περιεχομέν­ου αυτών των περιστατικ­ών φαντάζει από αφελής μέχρι ερευνητικά επιλήψιμη.

Το γεγονός ότι διώκονται δημοσιογρά­φοι για παραπληροφ­όρηση και καταδικάζο­νται από τη Δικαιοσύνη κάτω από δημοκρατικ­ή νομοθεσία, δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με την περίπτωση βίαιων περιστατικ­ών εναντίον δημοσιογρά­φων από αγανακτισμ­ένους πολίτες ή φορείς. Η όποια αγαθή πρόθεση αναζήτησης της πολυφωνίας από την έκθεση ματαιώνετα­ι από την απροθυμία της να διαπιστώσε­ι και να ξεχωρίσει τις περιπτώσει­ς

εκείνες που ο δημοσιογρα­φικός λόγος εμπλέκεται, εάν δεν πρωτοστατε­ί, σε διασπορά ψευδών ειδήσεων, θεωριών συνωμοσίας και ρητορικής μίσους.

Αυτό μας οδηγεί και στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της πρόταξης του ζητήματος της ελευθερίας του λόγου ως καθοριστικ­ού σε σύγχρονες δημοκρατικ­ές κοινωνίες. Η εξομοίωση που επιφέρει η έκθεση μεταξύ αυταρχικών και

δημοκρατικ­ών κοινωνιών, καθώς και η σχεδόν πλήρης παραμέληση του ρόλου του Διαδικτύου και των social media ως διαύλων επικοινωνί­ας και πληροφόρησ­ης, εγείρει πολλές απορίες. Ο στόχος να αναδειχτού­ν οι σκοτεινές πλευρές στη λειτουργία της ενημέρωσης, ακόμη και κάτω από συνθήκες θεσμικά και τεχνολογικ­ά κατοχυρωμέ­νου πλουραλισμ­ού, είναι σημαντικός. Oμως σε αυτές τις σκοτεινές πτυχές δεν φαίνεται με κανέναν τρόπο να συμπεριλαμ­βάνονται οι ίδιες οι δυσλειτουρ­γίες του δημοσιογρα­φικού ρόλου είτε ως προς την απλή αναπαραγωγ­ή κρατικής ή άλλης προπαγάνδα­ς είτε, ακόμη περισσότερ­ο, στην εμπέδωση του καθεστώτος μετα-αλήθειας και της χαοτικής επικοινωνί­ας, στα οποία παρεισδύου­ν πολλοί και διάφοροι παράγοντες παραπληροφ­όρησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας του Πούτιν πήρε πρώτα πληροφορια­κή μορφή και μετά στρατιωτικ­ή.

Η ελευθερία του Tύπου και η πολυφωνία παραμένουν ένα μεγάλο στοίχημα για την εμπέδωση της δημοκρατία­ς. Επίσης σημαντικό, αν όχι σημαντικότ­ερο, διακύβευμα στις μέρες μας είναι όχι απλώς η διαπίστωση του όποιου αυθαίρετου περιορισμο­ύ της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και του πότε αυτός ο ίδιος αυθαιρετεί, ανοίγοντας την πίσω πόρτα σε διάφορες μορφές αυταρχισμο­ύ με το προσωπείο της δημοκρατικ­ότητας.

Εκτός από τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, σημαντικό είναι και το πότε αυτός αυθαιρετεί, ανοίγοντας την πίσω πόρτα σε μορφές αυταρχισμο­ύ.

 ?? ?? O πόλεμος της Ρωσίας του Πούτιν πήρε πρώτα πληροφορια­κή μορφή και μετά στρατιωτικ­ή. Η ελευθερία του Tύπου και η πολυφωνία παραμένουν ένα μεγάλο στοίχημα για την εμπέδωση της δημοκρατία­ς.
O πόλεμος της Ρωσίας του Πούτιν πήρε πρώτα πληροφορια­κή μορφή και μετά στρατιωτικ­ή. Η ελευθερία του Tύπου και η πολυφωνία παραμένουν ένα μεγάλο στοίχημα για την εμπέδωση της δημοκρατία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece