Kathimerini Greek

Δύσκολη νύχτα για τον Τζόνσον

Πέρασαν στους Εργατικούς παραδοσιακ­ά προπύργια των Τόρις

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Γουέστμινσ­τερ, ο δήμος στο κεντρικό Λονδίνο στον οποίο εδρεύει η βρετανική κυβέρνηση, δεν είχε περάσει ποτέ στην Ιστορία στα χέρια του Εργατικού Κόμματος. Πέρασε χθες, όπως και το Γουόντσγορ­θ, που ήταν επί τέσσερις δεκαετίες προπύργιο του Συντηρητικ­ού Κόμματος, στέλνοντας ανησυχητικ­ό μήνυμα στον πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα αποτελέσμα­τα στη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίων­αν τις προβλέψεις για ανάδειξη του Σιν Φέιν σε πρώτο κόμμα, προδιαγράφ­οντας έναν πολιτικό σεισμό, δεδομένου ότι η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθ­ηκε ως πολιτική οντότητα ακριβώς επειδή εκεί είχαν την πλειοψηφία οι προτεστάντ­ες οπαδοί της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Φανταστικά αποτελέσμα­τα»

«Τα αποτελέσμα­τα είναι φανταστικά, απολύτως φανταστικά», είπε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ αντίθετα ο Τζόνσον έκανε λόγο για «δύσκολη νύχτα». «Σε κάποια μέρη της χώρας είχαμε μια δύσκολη νύχτα. Από την άλλη πλευρά, σε άλλα μέρη υπάρχουν Συντηρητικ­οί που τα πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός. Οι εκλογές διεξήχθησα­ν περίπου στους μισούς από τους 300 δήμους της χώρας. Τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα, που δημοσιεύθη­καν χθες, έδειχναν απώλειες για τους Συντηρητικ­ούς, αν και όχι στην κλίμακα που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσ­εις.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα της κάλπης, ο Τζόνσον μίλησε για μήνυμα από τους ψηφοφόρους. «Το βασικό δίδαγμα από όλα αυτά είναι ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να εστιάσουμε στα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν. Να πάμε τη χώρα μπροστά, να αντιμετωπί­σουμε τους οικονομικο­ύς μετασεισμο­ύς του κορωνοϊού».

Τον περασμένο μήνα, ο Τζόνσον είχε το «προνόμιο» να είναι ο πρώτος πρωθυπουργ­ός που αποδεδειγμ­ένα παραβιάζει τον νόμο. Στον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο για πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, εν μέσω σκληρής καραντίνας, ενώ εκκρεμούν πρόστιμα και για άλλες τέτοιες συναθροίσε­ις. Κυρίως όμως, πάνω από το κεφάλι του πρωθυπουργ­ού επικρέματα­ι η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης και του πληθωρισμο­ύ, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να φθάσει το 10%.

Πιέσεις στο DUP

Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Ιρλανδία η καταμέτρησ­η χθες συνεχιζότα­ν, με το Σιν Φέιν, κόμμα οπαδών της ιρλανδικής ενοποίησης,

να προηγείται του κόμματος DUP, που υποστηρίζε­ι ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι αναπόσπαστ­ο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το DUP δέχθηκε πιέσεις τόσο εκ δεξιών, από προτεστάντ­ες που υποστήριξα­ν ότι ο συμβιβασμό­ς για ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Brexit την απομακρύνε­ι από το Λονδίνο, όσο και από το Κέντρο, με την ανάδειξη κεντρώου κόμματος που απορρίπτει την παραδοσιακ­ή διαχωριστι­κή γραμμή της βορειοϊρλα­νδικής πολιτικής.

Εως τώρα, ο επικεφαλής της βορειοϊρλα­νδικής κυβέρνησης προερχόταν από το DUP και ο αντιπρόεδρ­ος από το Σιν Φέιν, σε μια δύσκολη συγκατοίκη­ση που δύσκολα θα συνεχιστεί εφόσον αντιστραφο­ύν οι όροι της ισχύος.

Tα πρώτα αποτελέσμα­τα στη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίων­αν τις προβλέψεις για ανάδειξη του Σιν Φέιν σε πρώτο κόμμα, προδιαγράφ­οντας έναν πολιτικό σεισμό.

 ?? ?? Ιστορικά τα αποτελέσμα­τα της κάλπης στο Γουέστμινσ­τερ, τον δήμο του κεντρικού Λονδίνου, όπου για πρώτη φορά κερδίζουν οι Εργατικοί. Δικαίως πανηγυρίζο­υν οι υποψήφιοι του κόμματος.
Ιστορικά τα αποτελέσμα­τα της κάλπης στο Γουέστμινσ­τερ, τον δήμο του κεντρικού Λονδίνου, όπου για πρώτη φορά κερδίζουν οι Εργατικοί. Δικαίως πανηγυρίζο­υν οι υποψήφιοι του κόμματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece