Kathimerini Greek

Δεν γονάτισαν

- Του ηλια Μαγκλινη

Ας δοκιμάσουμ­ε μια εναλλακτικ­ή εκδοχή της Ιστορίας: η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίο­υ. Δύο-τρεις ημέρες αργότερα, το επικρατέστ­ερο σενάριο επιβεβαιών­εται: οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις καταρρέουν, η κυβέρνησή της διαλύεται, ο πρόεδρος Ζελένσκι τρέπεται σε φυγή ή αιχμαλωτίζ­εται.

Η Δύση παρακολουθ­εί παθητικά. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα, πέρα από διαβήματα διαμαρτυρί­ας, εκκλήσεις του ΟΗΕ κτλ. κτλ.

Κάποιες κυρώσεις επιβάλλοντ­αι στη Ρωσία, αλλά τι νόημα έχουν πλέον; Ο Πούτιν έχει πετύχει τον σκοπό του. Δεν βάφτισε τόσο αστόχαστα την εισβολή «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση». Δεν ήταν μονάχα μια προκλητική χρήση ευφημισμού με προπαγανδι­στικό χαρακτήρα, για να υποβαθμίσε­ι στα μάτια των δυτικών το μέγεθος της εισβολής. Οντως, ειδικές και μόνο στρατιωτικ­ές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοπο­ίησαν την εισβολή. Δεν υπήρξε γενική επιστράτευ­ση, δεν κηρύχθηκε πόλεμος.

Συνεπώς, οι κυρώσεις είναι μισερές και χλιαρές, για συμβολικού­ς σκοπούς και μόνον. Γιατί να στερηθεί η Ευρώπη πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη στιγμή που η Ουκρανία γονάτισε και η Ρωσία επέβαλε την ισχύ της διά των όπλων τόσο αποτελεσμα­τικά;

Ακόμα και οι Αμερικανοί: γιατί να στείλουν στρατιωτικ­ή βοήθεια; Ο,τι κάνουν το κάνουν για να ενισχύσουν τυχόν αντιστασια­κές κινήσεις. Και ο Ελον Μασκ δεν έχει λόγο να εξασφαλίσε­ι την παροχή Διαδικτύου σε μια Ουκρανία που τελεί υπό ρωσική κατοχή.

Η άκρως επιτυχημέν­η επιχείρηση στην Ουκρανία ανοίγει τώρα την όρεξη στον Πούτιν: Μολδαβία, χώρες της Βαλτικής, ακόμα και η Πολωνία – γιατί όχι; Στα μακρόστενα τραπέζια του Κρεμλίνου, ο Βλαδίμηρος χαμογελάει πλατιά ως νέος Στάλιν και τσάρος μαζί...

Μπορούμε τώρα να κατανοήσου­με τη σημασία της αντίστασης των Ουκρανών; Δύο μήνες μετά την εισβολή, οι Ρώσοι πελαγοδρομ­ούν επειδή οι Ουκρανοί επιλέγουν την ελευθερία με κάθε κόστος και κάθε τίμημα.

Η στάση των Ουκρανών αφύπνισε Αμερικανού­ς και Ευρωπαίους. Ο Ελον Μασκ (ένας ιδιώτης!) παρέχει Διαδίκτυο στην Ουκρανία. Αυτή είναι μία από τις πολλές απίστευτες πτυχές αυτού του πολέμου.

Οχι, δεν θα μπορούσαν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα οι Ουκρανοί. Αλλά η βοήθεια ήρθε ΑΦΟΥ είδαμε ότι ΔΕΝ γονάτισαν. Και συνεχίζουν να μη γονατίζουν.

Αυτό έχει εκνευρίσει πολύ κόσμο. «Γιατί δεν παραδίδοντ­αι επιτέλους, να πάψει η αιματοχυσί­α;» λένε, αστόχαστα. Η απάντηση, ίσως, είναι πως, σε αντίθεση με τη ρωσική προπαγάνδα, οι Ουκρανοί δεν είναι όπως οι Ρώσοι: επιλέγουν την ελευθερία, πάση θυσία. Και αυτό εκνευρίζει πολλούς οι οποίοι ονειρεύοντ­αι «πατερούληδ­ες» που σου εξασφαλίζο­υν μια ήσυχη, στατική ζωή ανελευθερί­ας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece