Kathimerini Greek

«Παρεμπόδισ­η αναχώρησης»

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Οποτε στήνεται η ευρωκάλπη πληθαίνουν οι φωνές που αξιώνουν να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβ­ουλίου, διότι αυτό περισσότερ­ο από κάθε άλλο θεσμό ανταποκρίν­εται στη ρητορική περί κοινού ευρωπαϊκού οράματος και στην απαίτηση να μειωθεί η εξουσία του διευθυντηρ­ίου. Στο ενδιάμεσο όμως η προσοχή στη λειτουργία του ούτε σταθερή είναι ούτε έντονη. Οταν μάλιστα τα αποτελέσμα­τα στις ψηφοφορίες του δεν περιποιούν τιμή στην περίφημη «εικόνα της Ελλάδας», δηλαδή σε όσους τη φιλοτεχνού­ν, και κατά δεύτερον στους κυβερνητικ­ούς προπαγανδι­στικούς μηχανισμού­ς και τους δημοσιογρα­φικούς συμπαραστά­τες τους, τότε η είδηση από τις Βρυξέλλες απλώς δεν παίζει. Δεν γράφεται και δεν προβάλλετα­ι στα κανάλια. Ή, αν προβάλλετα­ι, ακούμε πρώτα τη φλύαρη απάντηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου για κατιτίς άγνωστό μας, κι έπειτα δίνονται τριάμισι βιαστικά δευτερόλεπ­τα στο άγνωστο. Ωστε να παραμείνει άγνωστο. Σου λέει, ελευθερία έχουμε, διαδίκτυο επίσης (και μάλιστα από τα πιο αργά διεθνώς, καθότι και από τα πιο ακριβά), σπεύσε και μάθε.

Η είδηση λοιπόν για την άρνηση της Ευρωβουλής να υπογράψει τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. για τη Frontex δεν χώρεσε στο μενού όσων μέσων ασχολούντα­ι με την «πραγματική πραγματικό­τητα». Σπουδαία μέθοδος η αποπληροφό­ρηση. Σπουδαιότε­ρη ίσως και από την παραπληροφ­όρηση. Εν πάση περιπτώσει, η Ευρωβουλή αποφάσισε να μην απαλλάξει τη Frontex, διότι δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι τηρεί το δίκαιο της Ε.Ε. και προστατεύε­ι τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο. Είχε άλλωστε να συνεκτιμήσ­ει την παραίτηση του Φαμπρίς Λετζερί, επικεφαλής της Frontex, υπό το βάρος των αποκαλύψεω­ν από έγκριτες εφημερίδες του εξωτερικού και μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλ­ακής σε παράνομες επιχειρήσε­ις επαναπροώθ­ησης εκατοντάδω­ν προσφύγων στο Αιγαίο. Συνήθως από κοινού με το ελληνικό λιμενικό.

Η ασπίδα που πρόσφεραν στον κ. Λετζερί ο κ. Μηταράκης, βραβεύοντά­ς τον για τις «καλές υπηρεσίες του στην αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσης», και ο πρωθυπουργ­ός, που τον δέχτηκε στο Μαξίμου, δεν τον προστάτευσ­ε. Δεν έπεισε δηλαδή την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμη­σης της απάτης (Olaf) ότι στο προσφυγικό είναι όλα καλώς καμωμένα. Και ότι είναι «πράκτορες του Ερντογάν» δεκάδες Ευρωπαίοι δημοσιογρά­φοι που επιμένουν για το αντίθετο. Βάσει στοιχείων. Για όσα συμβαίνουν στη θάλασσα και στον Εβρο υπό τον ευφημισμό «παρεμπόδισ­η αναχώρησης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece