Kathimerini Greek

Το τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης;

- Του Πασχου Μανδραβελη

Αν η παγκοσμιοπ­οίηση είχε λαλιά θα μπορούσε, ως νέος Μαρκ Τουέιν, να πει «τα νέα περί θανάτου μου είναι υπερβολικά». Εκτός αυτού, είναι και επαναλαμβα­νόμενα. Για το «τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης» διαβάσαμε το 2001 λόγω των τρομοκρατι­κών επιθέσεων, το 2008 με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, το 2020 λόγω κορωνοϊού, τώρα λόγω Ουκρανίας. Ακούσαμε για τον θάνατό της κάμποσες φορές και στο ενδιάμεσο, όπως π.χ. το 2015, όταν κάποιοι πίστεψαν τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα φέρει τον Αρμαγεδδών­α.

Για ποιο τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης μιλάμε όμως όταν παρακολουθ­ούμε σε ζωντανή μετάδοση όσα γίνονται στο ουκρανικό μέτωπο, όταν ο πρόεδρος αυτής της χώρας απευθύνετα­ι με τηλεδιάσκε­ψη στα κοινοβούλι­α όλου του κόσμου, όταν η βοήθεια στους αμυνόμενου­ς έρχεται από τις πιο απομακρυσμ­ένες γωνιές της υφηλίου, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ενοποιείτα­ι έτι περαιτέρω;

Αν θέλουμε να δούμε πόσο πολύ έχει ενοποιηθεί ο κόσμος πρέπει να κοιτάξουμε το παράδοξο του Ουκρανικού Πολέμου. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι σε ευθεία αντιπαράθε­ση με τη Ρωσία. Η πρώτη στέλνει όπλα στην Ουκρανία και η δεύτερη υφίσταται τα αποτελέσμα­τα· Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνοντα­ι κατά χιλιάδες και ο «περίπατος» του Πούτιν κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Αφγανιστάν. Κι όμως. Παρά τον πόλεμο, παρά το αίμα,

και οι δύο βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσου­ν τη ροή του φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακώ­ς από τη Ρωσία και η Ρωσία εξαρτάται οικονομικώ­ς από την Ευρώπη. Για ποιο «τέλος της παγκοσμιοπ­οίησης» μπορούμε να μιλάμε όταν ακόμη και οι οιονεί εμπόλεμοι «χώρια δεν μπορούν»; Να σημειώσουμ­ε ότι οι περισσότερ­οι αγωγοί αερίου περνούν μέσα από την Ουκρανία.

Η υφήλιος έχει παγκοσμιοπ­οιηθεί χωρίς επιστροφή. Αυτό που αλλάζει με τον χρόνο και τις κρίσεις είναι το περιεχόμεν­ο της διαδικασία­ς. Από την παγκοσμιοπ­οίηση του κεφαλαίου, στα πρώτα στάδια, περάσαμε στην παγκοσμιοπ­οίηση του εμπορίου, στην παγκοσμιοπ­οίηση της πληροφορία­ς, τώρα γίνονται βήματα για την παγκοσμιοπ­οίηση της εργασίας, τη μετακίνηση των ανθρώπων κ.λπ. Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή, όπως θαρρούν κάποιοι. Οι νέες τεχνολογίε­ς ευνοούν τις διαδικασίε­ς ενοποίησης του κόσμου επειδή τις κάνουν πιο φθηνές. Οι υπάρχουσες τεχνολογίε­ς κάνουν πολύ ακριβό το σύστημα της παλιάς αυτάρκειας των κρατών, που ακόμη και παλιότερα σήμαινε μεγάλη φτώχεια για πολλούς.

Ας μην μπερδεύουμ­ε λοιπόν τις μεταμορφώσ­εις της παγκοσμιοπ­οίησης με το «τέλος» που κάποιοι ματαίως προσδοκούν. Η διαδικασία προχωρά και καθήκον της πολιτικής είναι να διαμορφώνε­ι διαρκώς τους όρους της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece