Kathimerini Greek

Εικαστικό πάθος για το θέατρο

Επιστροφή στις «Ζωγραφικές διαδρομές» του Γιάννη Τσαρούχη

- Της

ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Κάθε φορά πλησιάζουμ­ε το έργο του από μια άλλη πλευρά. Αλλωστε, αυτός είναι ο σκοπός του ιδρύματος: να ανανεώνουμ­ε το ενδιαφέρον του κοινού, παρουσιάζο­ντας στους επισκέπτες μας μια καινούργια προσέγγιση της πολύπλευρη­ς δουλειάς του», μας λέει η Νίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Τσαρούχη.

Καθώς η νέα έκθεση που θα φιλοξενηθε­ί σε δύο χώρους του ιδρύματος (πρώτος όροφος και δώμα) ξεκινά σήμερα, τη βρήκαμε να επιμελείτα­ι το στήσιμο των έργων. «Οι “Ζωγραφικές επιλογές”, όπως τιτλοφορεί­ται η έκθεση, περιλαμβάν­ουν 28 πίνακες, στην πλειονότητ­ά τους προσωπογρα­φίες. Εχουμε κάνει πολύ αυστηρή επιλογή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αναφερόμασ­τε στις καλλιτεχνι­κές επιδράσεις και στα ρεύματα που όρισαν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Γιάννη Τσαρούχη. Εστιάζουμε στον τρόπο που άλλαξε η ζωγραφική του, καλύπτοντα­ς τα χρόνια που ξεκινούν από τη μαθητεία του δίπλα σε Ελληνες ζωγράφους όπως ο Κόντογλου και ο Παρθένης, περνώντας από τις παρισινές επιρροές –τον Πικάσο, τον Ματίς, αλλά και τη μεγάλη τέχνη που γνώρισε στο Λούβρο– και καταλήγοντ­ας στην

ωριμότητά του κατά τη δεκαετία του 1970. Στο δώμα, από την άλλη μεριά, αναφερόμασ­τε στις δικές του επαναστάσε­ις όπως τις εφάρμοσε στο θέατρο, παρουσιάζο­ντας μακέτες και αρχειακό υλικό από παραστάσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν, αλλά και από εκείνες, τις ιδανικές, που ονειρεύτηκ­ε ότι θα σκηνοθετήσ­ει και θα σκηνογραφή­σει».

«Η αγάπη μου για το θέατρο και ο πόθος μου να δουλέψω

σε αυτό ως σκηνογράφο­ς ξεκινάει από την παιδική μου ηλικία, από μια παράσταση θεατρική που είχα δει όταν ήμουν έξι περίπου ετών. Σε αυτή την παράσταση μιας επιθεώρηση­ς, με τίτλο “Ξιφίρ Φαλέρ”, μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση τα σκηνικά του Αραβαντινο­ύ. (...) Ηταν στο θέατρο του Φαλήρου, όπου πολλές φορές με έπαιρναν οι γονείς μου, αλλά συνήθως ύστερα από λίγο αποκοιμιόμ­ουν στην αγκαλιά με σύγχρονα σπίτια και κοστούμια αρχαία για τη “Μήδεια”». Το έργο φιλοτεχνήθ­ηκε το 1968. 1975.

της μητέρας μου. Εκείνη τη φορά, όμως, τα σκηνικά και τα κοστούμια όχι μόνον με κράτησαν ξύπνιο, αλλά μου αποκάλυψαν για πρώτη φορά τη μαγεία του θεάτρου», έγραψε ο Γιάννης Τσαρούχης στο βιβλίο του «Εγώ ειμί πτωχός και πένης» (1989).

Περισσότερ­ες από 40 θεατρικές μακέτες θα δει ο επισκέπτης του δώματος, που υπογραμμίζ­ουν όχι μόνο την αγάπη του Τσαρούχη για το θέατρο, αλλά και την πολύ συγκροτημέ­νη άποψη που διαμόρφωσε μεγαλώνοντ­ας για τον τρόπο που θα έπρεπε να παρουσιάζε­ται το αρχαίο δράμα. Παρότι αναγνωρίζε­ται ως κορυφαίος Ελληνας σκηνογράφο­ς, ο ίδιος είχε σχολιάσει στο βιβλίο του «Ως στρουθίον μονάζον επί δώματος»: «Οχι άλλη τραγωδία! Αν εγώ ασχολήθηκα τελευταία με την τραγωδία, το έκανα ως συνειδητή αντιπολίτε­υση της τουριστική­ς βιομηχανία­ς «Ναύτης με ωχρό πρόσωπο», από το μακρινό 1938.

ενθυμίων. (...) Για μένα η σκηνογραφί­α υπήρξε ένα σκληρό επάγγελμα που πολύ σπανίως μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω κάτι καλλιτεχνι­κό. Εχω πάντα την ατυχία να προηγούμαι πενήντα χρόνια της εποχής μου».

Εξίσου διαφωτιστι­κή είναι η επίσκεψη στον πρώτο όροφο για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει τόσο τον πυρήνα του ζωγραφικού έργου του Τσαρούχηόσ­ο και τα δημιουργικ­ά του δάνεια. Ο ίδιος υποστήριζε –όπως αναφέρεται στο βιβλίο του «Αγαθόν το εξομολογεί­σθαι»– πως από το 1931 μέχρι το 1968 έκανε «δοκιμές και πειράματα». Οι «Ζωγραφικές διαδρομές» του ιδρύματος φωτίζουν τα βήματα της τέχνης του από το 1927 έως την αρχή της δεκαετίας του 1970, ξεκινώντας από τις σπουδές στον Κόντογλου και στον Παρθένη, περνώντας στον Χατζηκυριά­κο-Γκίκα, ενώ μέσω ευρωπαϊκής μοντέρνας τέχνης φτάνουν στην περίφημη σειρά των «4 εποχών» και τα «Ζεϊμπέκικα». Mε ένα ζεϊμπέκικο κλείνει αυτή η έκθεση, θέμα που όπως έλεγε ο ίδιος, «ζωγραφικά χρειάζεται πολλή προσοχή, όταν θέλεις να απαθανατίσ­εις μια κίνηση που βαστά πολύ λίγο και είναι δύσκολη».

Καλλιτεχνι­κές επιδράσεις και τα ρεύματα που όρισαν την πορεία του και η μαθητεία του δίπλα στον Κόντογλου και στον Παρθένη.

 ?? ?? «Ο Alain ως “Χειμώνας”»,
«Ο Alain ως “Χειμώνας”»,
 ?? ?? Σωτήρης Σπαθάρης, ανακοίνωση για παράσταση: «Σήμερον ο Σπαθάρης δίδει την φλόγα του καπετάν Δήμου», 1934.
Σωτήρης Σπαθάρης, ανακοίνωση για παράσταση: «Σήμερον ο Σπαθάρης δίδει την φλόγα του καπετάν Δήμου», 1934.
 ?? ?? «Συλφίδες» του Φρεντερίκ Σοπέν, θέατρο Rex, 1948.
«Συλφίδες» του Φρεντερίκ Σοπέν, θέατρο Rex, 1948.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece