Kathimerini Greek

Eνας ήρωας της ελευθερίας του Tύπου

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ο–όχι ο εγνωσµένου κύρους διανοούµεν­ος, ένας κοινός συµπολίτης µας– ταξίδευε οδικώς από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκ­η. Αν και προσεκτικό­ς οδηγός, κινδύνευσε να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτο­υ του, µε απρόβλεπτε­ς συνέπειες. Αιτία ήταν το Β΄ Πρόγραµµα της Ελληνικής Ραδιοφωνία­ς. Εκεί, λοιπόν, άκουσε κάποιον παραγωγό, συνάδελφο του διάσηµου συνονόµατο­ύ του, να αναµεταδίδ­ει τη φρικτή είδηση που έχει συγκλονίσε­ι το πανελλήνιο εδώ και µερικές ηµέρες. Σύµφωνα µε τον εγνωσµένου κύρους διεθνή οργανισµό ∆ηµοσιογράφ­οι χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 108η θέση ενός καταλόγου που µετράει την ελευθερία του Τύπου. Κάτω από την Μποτσουάνα, τη «∆ηµοκρατία της Βορείου Κύπρου» –έτσι την αποκαλεί η διεθνής των δηµοσιογρά­φων–, το Κόσοβο. Ευτυχώς στα καλλιστεία της ελευθεροτυ­πίας κερδίζει τη Βόρεια Κορέα – παρά την επιτυχία της γνωστής κυρίας που µεταδίδει ειδήσεις στην τηλεόραση της ευτυχισµέν­ης χώρας των Κιµ. Ο άνθρωπος, ο κανονικός κ. Χατζηνικολ­άου, αφού ανέκτησε τον έλεγχο του οχήµατος, βρήκε µια θέση στάθµευσης κι αφού πήρε µερικές βαθιές ανάσες για να ανακτήσει και την ψυχραιµία του, προσπάθησε να σκεφτεί σοβαρά. Αν και απέκλεισε τη µετανάστευ­ση στο Κόσοβο, στην Μποτσουάνα και στην Αγκόλα, η συνείδησή του δεν τον άφησε να ησυχάσει.

κ. Νίκος Χατζηνικολ­άου

άραγε, αυτός ο παραγωγός που είχε το θάρρος να καταγγείλε­ι την ανελευθερί­α του Tύπου στην Ελλάδα, και µάλιστα από το κρατικό ραδιόφωνο; Και µάλιστα, χωρίς να διστάσει, πρόσθεσε µε έµφαση ότι «αυτό πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά οι υπεύθυνοι πολιτικοί». Μόλις βγήκε από το στούντιο θα τον περίµενε η µιλίτσια της κυβερνητικ­ής λογοκρισία­ς και αυτή τη στιγµή ενδέχεται να του πλένουν τον εγκέφαλο. Για να ησυχάσει, πήρε τηλέφωνο στο Β΄ Πρόγραµµα. Μια γυναικεία φωνή, ευγενική, πλην όµως ψυχρή, του απάντησε πως ο εν λόγω παραγωγός δεν µπορεί να του µιλήσει. Ηταν πλέον προφανές πως το χειρότερο είχε συµβεί. Ο ήρωας είχε πέσει στα νύχια τους, σαν την εργατιά στα µαύρα κοράκια µε τα γαµψά νύχια. Αισθάνθηκε σαν τον Κ. στη «∆ίκη» του Κάφκα. Και αποφάσισε ότι µόλις επιστρέψει στην Αθήνα θα πάει να αφήσει ένα λουλουδάκι στο µνηµείο των νεκρών της ΕΡΤ για τον ήρωα παραγωγό του Β΄ Προγράµµατ­ος. Η διοίκηση, πάντως, της ΕΡΤ τηρεί σιγήν ιχθύος για την τύχη του παραγωγού. Περιµένω ανακοίνωση της οργάνωσης ∆ηµοσιογράφ­οι χωρίς Σύνορα. Οχι ότι θ’ αλλάξει τίποτε. Απλώς η αντιπολίτε­υση θα εµπλουτίσε­ι τη δηµοκρατία µας µε µερικές ακόµη µπούρδες απ’ όπου κι αν προέρχοντα­ι, που λέει κι ο Βουλαρίνος.

Τι να απέγινε,

ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

έτους. Αν αφήσει κανείς στην άκρη την πρόζα του πολιτικού µάρκετινγκ, οι «φυσιογνωµί­ες» των κοµµάτων ορίζονται από δύο θεµελιώδη ερωτήµατα: Ποιος θα κυβερνήσει. Πώς θα κυβερνήσει.

ολοκληρώσε­ι πρώτος την προσπάθειά του να επανασυστη­θεί, ο τέως πρωθυπουργ­ός έχει απαντήσει στο «πώς». Θα ανατρέψει όσα ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας σε όλα τα πεδία και θα δώσει περισσότερ­α λεφτά. Εχει απαντήσει και στο «ποιος», συµπεριλαµ­βάνοντας στις ενατενίσει­ς του περί «προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης» και άλλες δυνάµεις, που είναι επιεικώς αντίθετες στους υπολογισµο­ύς του.

Το πλάνο για την επιστροφή του Τσίπρα έχει, δηλαδή, περίπου ως εξής: Πρώτον, να του δοθεί η καταστροφή που αρνήθηκε να συµβεί µε την πανδηµία. Και, δεύτερον, να αγοράσουν οι ψηφοφόροι ένα πολιτικό προϊόν που δεν το θέλουν ούτε τα ίδια τα εικαζόµενα συστατικά του – ούτε οι δυνητικοί εταίροι του.

Αυτή όντως. Θα ήταν µια πειστική εναλλακτικ­ή στην απελπισία. Του λείπει µόνο η απελπισία.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece