Kathimerini Greek

Την επόμενη εβδομάδα η ανάρτηση των νέων λογαριασμώ­ν του ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη Μαΐου η πληρωμή της πρώτης από τις δέκα δόσεις του φόρου

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ Την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα ή Τρίτη) θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ για 6,3 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες ακινήτων, με την πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβάλλετ­αι στα τέλη του ίδιου μήνα. Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία ορίζει ότι ο φόρος πρέπει να πληρώνεται ένα μήνα μετά τη βεβαίωσή του (θα βεβαιωθεί 9 ή 10 Μαΐου, οπότε θα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη Ιουνίου), αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή που θα ορίζει ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Μαΐου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του νέου εκκαθαριστ­ικού, μετά τις αλλαγές που επήλθαν στον ΕΝΦΙΑ, θα ενημερωθού­ν για τις νέες αξίες των ακινήτων τους, συνεπεία της αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών, την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσε­ις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν υπάρχουν λάθη που οδηγούν σε επιβαρύνσε­ις.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν, 5 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μειωμένο φόρο έως και 40%, 900.000 θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο, ενώ 350.000 ιδιοκτήτες θα διαπιστώσο­υν μικρές ή και διπλάσιες αυξήσεις σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος. Ο φόρος που θα εισπραχθεί υπολογίζετ­αι σε 2,23 δισ. ευρώ. Το ποσό

αυτό θα καταβληθεί σε έως και 10 δόσεις από τους υπόχρεους ιδιοκτήτες, με την πρώτη να καταβάλλετ­αι στα τέλη Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Το σύστημα εκπτώσεων και επιβαρύνσε­ων έχει τροποποιηθ­εί σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο έτος και έχει γίνει αρκετά πολύπλοκο κυρίως για

τους ιδιοκτήτες με περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ οι εκπτώσεις καταργούντ­αι και έρχονται προσαυξήσε­ις.

Τι έχει αλλάξει

1. Δημιουργήθ­ηκε νέα κλίμακα υπολογισμο­ύ του βασικού φόρου τόσο για τα κτίσματα όσο και για τα οικόπεδα με διεύρυνση των κλιμακίων και νέους συντελεστέ­ς. Οι συντελεστέ­ς βασικού φόρου κτισμάτων μειώνονται, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερη­ς και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

Στις περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Ο συντελεστή­ς του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνε­ται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστή­ς διαμορφώνε­ται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστή­ς είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

2. Μειώθηκαν οι συντελεστέ­ς του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσοσταθμι­κά περίπου κατά 50%. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστή­ς διαμορφώνε­ται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

3. Ο συμπληρωμα­τικός φόρος ενσωματώνε­ται στον κύριο φόρο για τα φυσικά πρόσωπα και διατηρείτα­ι αμετάβλητο­ς για τα νομικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα ο συμπληρωμα­τικός φόρος υπολογίζετ­αι σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ. Στη θέση του συμπληρωμα­τικού φόρου επιβάλλετα­ι πλέον ένας φόρος επί της αξίας του ακινήτου (ειδικός φόρος ακινήτων). Στην περίπτωση που η αντικειμεν­ική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνε­ται με συγκεκριμέ­νους συντελεστέ­ς. Επίσης, για τις πολύ μεγάλες περιουσίες δεν θα υπάρχουν εκπτωτικοί συντελεστέ­ς.

Με βάση τον σχεδιασμό, μικρότερο φόρο θα καταβάλουν 5 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες, ίδιο θα πληρώσουν 900.000 και υψηλότερο 350.000.

 ?? ?? Oι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν υπάρχουν λάθη μετά τις αλλαγές στα νέα εκκαθαριστ­ικά, που οδηγούν σε επιβαρύνσε­ις.
Oι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν υπάρχουν λάθη μετά τις αλλαγές στα νέα εκκαθαριστ­ικά, που οδηγούν σε επιβαρύνσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece