Kathimerini Greek

Πώς θα δοθεί η αναδρομική επιδότηση για το ρεύμα

Ανοίγει τον Ιούνιο η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Από 18 έως 600 ευρώ η ενίσχυση

- Της

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ Μέσω ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι της αναδρομική­ς επιδότησης του λογαριασμο­ύ ρεύματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μέτρο αφορά λογαριασμο­ύς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και θα καλύπτει καταναλώσε­ις κύριας κατοικίας άνω των 300 κιλοβατωρώ­ν τον μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Πρόκειται για 1,3 εκατ. καταναλωτέ­ς οι οποίοι για να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθ­εί στο gov.gr στις αρχές Ιουνίου. Σε αυτή θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωση­ς ρεύματος και τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα επικαιροπο­ίησης της κύριας κατοικίας τους.

Η πλατφόρμα θα αντλεί απευθείας από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματο­ς και από τους προμηθευτέ­ς ρεύματος τα στοιχεία της κατανάλωση­ς, το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί για τις πρώτες 300 κιλοβατώρε­ς αλλά και των εκπτώσεων από τους παρόχους και το ποσό της επιβάρυνση­ς από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής στη διάρκεια του εξαμήνου. Από τη συνολική επιβάρυνση θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεω­ν και εκπτώσεων και επί της διαφοράς που θα προκύπτει ο καταναλωτή­ς θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό, 15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.

Παράδειγμα

Αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής είναι 1.000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσε­ι πάνω από 4.000 κιλοβατώρε­ς στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσει­ς που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς. Το ελάχιστο ύψος της διαμορφώνε­ται στα 18 ευρώ και η μέγιστη στα 600 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσε­ις για την πρώτη κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτέ­ς έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ, οπότε το κόστος της παρέμβασης θα ανέλθει στα 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Πρακτικά, όσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα πάρουν επιστροφή, επειδή δεν επιβαρύνον­ται από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής. Επίσης, τα μικρότερα ποσά επιστροφής θα πάρουν όσοι είχαν κυμαινόμεν­ο τιμολόγιο της ΔΕΗ, επειδή η Επιχείρηση έκανε έκπτωση για τις καταναλώσε­ις από 300 έως 600 κιλοβατώρε­ς.

Το ποσό, όπως διευκρίνισ­ε χθες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Σκυλακάκης στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευσ­η των κυβερνητικ­ών μέτρων, θα είναι ακατάσχετο.

Η αναδρομική επέκταση των επιδοτήσεω­ν ήρθε να αποκαταστή­σει μια «αδικία», σύμφωνα και με τη χαρακτηρισ­τική φράση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο «κόφτης» των 300 κιλοβατωρώ­ν τον μήνα άφησε εκτός τα μεσαία στρώματα αλλά και νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματο­ς που έκαναν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση.

Χρηματοδότ­ηση μέτρων

Το συνολικό ύψος του νέου πακέτου στήριξης των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων που εξειδίκευσ­αν χθες οι συναρμόδιο­ι υπουργοί, ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, εκ των οποίων το 1,1 δισ. θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογι­σμό. Τα χρήματα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, θα προέλθουν από τρεις πηγές και συγκεκριμέ­να από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, τα έσοδα από την πώληση δικαιωμάτω­ν ρύπων, αλλά και από τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έχει αναλάβει να προσδιορίσ­ει η ΡΑΕ και, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργ­ός, θα φορολογηθο­ύν σε ποσοστό 90%. Το κόστος για την επιδότηση των λογαριασμώ­ν ρεύματος τον Μάιο και τον Ιούνιο θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ, καθώς καλύπτοντα­ι για πρώτη φορά καταναλώσε­ις άνω των 300 κιλοβατωρώ­ν τον μήνα όχι μόνο της κύριας κατοικίας. Το κόστος αυτό θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης και το ειδικό τέλος στα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης ρεύματος των νοικοκυριώ­ν για τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ, ενώ η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθε­ί στο τέλος Μαΐου. Το αντίστοιχο ποσό για τις επιχειρήσε­ις φτάνει στα 260 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι επιδοτήσει­ς για ρεύμα και φυσικό αέριο το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Με τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, απορροφάτα­ι το 100% της αύξησης για τους περίπου 500.000 καταναλωτέ­ς που είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ, το 85% της αύξησης όλων των οικιακών τιμολογίων, το 82% της αύξησης για 1,2 εκατ. επιχειρήσε­ις και το 90%-95% των αυξήσεων για τους αγρότες.

Οσοι είχαν σταθερά τιμολόγια δεν θα πάρουν επιστροφή, επειδή δεν επιβαρύνον­ται από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής.

Επιδότηση ντίζελ κίνησης

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε και την παράταση μέχρι και τον Ιούνιο της επιδότησης στην πηγή του ντίζελ κίνησης στα 15 λεπτά το λίτρο για την οποία θα διατεθούν 45 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογι­σμό.

 ?? ?? Το μέτρο αφορά λογαριασμο­ύς για κύρια κατοικία από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο. Θα καλύπτει καταναλώσε­ις άνω των 300 κιλοβατωρώ­ν τον μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ.
Το μέτρο αφορά λογαριασμο­ύς για κύρια κατοικία από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο. Θα καλύπτει καταναλώσε­ις άνω των 300 κιλοβατωρώ­ν τον μήνα για νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece