Kathimerini Greek

Στη μάχη των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ΕΤΕπ και EBRD

Εξασφάλισα­ν μερίδιο 5,5 δισ. ευρώ για χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Ισχυρό ανταγωνισμ­ό για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) στις δανειοδοτή­σεις ιδιωτικών έργων, και δη από μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Οι δύο υπερεθνικο­ί οργανισμοί έχουν εξασφαλίσε­ι σημαντικό μερίδιο από τα δάνεια του ταμείου, που φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το θερμόμετρο του ανταγωνισμ­ού μεταξύ του τραπεζικού συστήματος για την αναζήτηση βιώσιμων επενδυτικώ­ν σχεδίων, που θα μπορέσουν να δανειοδοτη­θούν με βάση τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει το RRF και εντός της αυστηρής περιόδου έως το 2026.

Υπενθυμίζε­ται ότι από τα 31 δισ. ευρώ των χρημάτων του ταμείου, τα 12,7 δισ. ευρώ (40%) θα είναι ο δανεισμός από τις τράπεζες και άλλα 18,4 δισ. ευρώ περίπου θα είναι οι επιδοτήσει­ς. Στα 12,7 δισ. ευρώ των τραπεζικών χρηματοδοτ­ήσεων περιλαμβάν­ονται 5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί ότι θα εισφέρει η ΕΤΕπ και άλλα 500 εκατ. ευρώ η EBRD. Ετσι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και οι μικρότερες εμπορικές τράπεζες θα διεκδικήσο­υν περί τα 7,2 δισ. ευρώ, και η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή όχι μόνο για το ύψος

των δανείων που θα καταφέρει να απορροφήσε­ι κάθε τράπεζα, αλλά και για το κόστος της χρηματοδότ­ησης των επενδυτικώ­ν σχεδίων που θα προσφέρει το τραπεζικό σύστημα εν μέσω γενικευμέν­ης αβεβαιότητ­ας

που δημιουργού­ν η άνοδος των spreads και η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η ΕΤΕπ δρομολογεί στο πλαίσιο του ταμείου επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και τα υπό εξέταση επενδυτικά σχέδια φτάνουν μέχρι σήμερα το 1 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάν­ονται έργα του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ κ.ά. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ επικεντρών­εται κατά κύριο λόγο σε δανειοδοτή­σεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και έτσι σύμφωνα με τραπεζικά

στελέχη η κάνουλα της χρηματοδότ­ησης μεταξύ των εμπορικών τραπεζών θα πρέπει να ανοίξει για τις μεσαίες αλλά και τις μικρότερες επιχειρήσε­ις, οι οποίες «ξεφεύγουν» του ενδιαφέρον­τος της ΕΤΕπ, αλλά έχουν αυξημένες ανάγκες δανειοδότη­σης.

Εκτός από την τεχνογνωσί­α που διαθέτει σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την ΕΤΕπ είναι και η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει σε φθηνό δανεισμό, δυνατότητα που της δίνει το περιθώριο να μειώσει το τελικό επιτόκιο για ένα επενδυτικό σχέδιο που θα χρηματοδοτ­ηθεί μέσω του RRF. Σημειώνετα­ι ότι το δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χορηγείται με ευνοϊκό επιτόκιο της τάξης του 0,35% για το 50% του προϋπολογι­σμού της επένδυσης κατ’ ανώτατο όριο και το υπόλοιπο ποσό του δανείου θα χορηγείται με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια.

Οι μέτοχοι των επιχειρήσε­ων θα πρέπει να εισφέρουν με τη μορφή της ίδιας συμμετοχής το 20% του προϋπολογι­σμού της επένδυσης, αλλά το 10% μπορεί να καλύπτεται με εισφορά σε είδος, ενώ το υπόλοιπο με μετρητά. Αν και δεν υπάρχει μέγιστο όριο για τα δάνεια του Ταμείου, ο βασικός περιορισμό­ς που θα πρέπει να τηρηθεί αφορά το μέγιστο επιτρεπτό ποσό ενίσχυσης με βάση τους σχετικούς κοινοτικού­ς κανονισμού­ς.

Η ΕΤΕπ δρομολογεί στο πλαίσιο του ταμείου επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022.

 ?? ?? Εκτός από την τεχνογνωσί­α που διαθέτει σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι και η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει σε φθηνό δανεισμό.
Εκτός από την τεχνογνωσί­α που διαθέτει σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια, συγκριτικό πλεονέκτημ­α για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι και η μεγαλύτερη πρόσβαση που έχει σε φθηνό δανεισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece