Kathimerini Greek

Με μέτρο και φέτος οι ηλεκτρονικ­ές πασχαλινές αγορές

-

Την απόφαση να μη βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα για τα πασχαλινά δώρα αποκαλύπτο­υν τα στοιχεία του Skroutz με βάση τις αγορές που έγιναν από το Skroutz Marketplac­e. Τούτο σχετίζεται, βεβαίως, με την πίεση που δέχονται οι οικογενεια­κοί προϋπολογι­σμοί λόγω των ανατιμήσεω­ν σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και με το γεγονός ότι φέτος έγιναν περισσότερ­ες αγορές σε σύγκριση με πέρυσι στα φυσικά καταστήματ­α.

Η συγκριτική έρευνα στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκα­ν για την περίοδο του Πάσχα 2022 (για το διάστημα 1 Μαρτίου 2022 έως 20 Απριλίου 2022) και για την περίοδο του Πάσχα 2021 (για το διάστημα 1 Μαρτίου 2021 έως 30 Απριλίου 2021) σε συνάρτηση με τον αριθμό επισκέψεων στην πλατφόρμα. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

• Συγκριτικά με το 2021 καταγράφετ­αι μια μικρή άνοδος στις μέσες τιμές που ξόδεψαν φέτος οι Ελληνες για τις πασχαλινές τους αγορές στις περισσότερ­ες κατηγορίες. Η άνοδος στις κατηγορίες που παρατηρείτ­αι είναι μικρή, της τάξης των 2 ευρώ ανά μέσο όρο και παρατηρείτ­αι στις ακόλουθες κατηγορίες: παιχνίδια 41 ευρώ έναντι 39 ευρώ πέρυσι, πασχαλινά (λαμπάδες κ.λπ.) 18 ευρώ έναντι 16 ευρώ πέρυσι και αξεσουάρ παιδικής μόδας 23 ευρώ φέτος έναντι 21 ευρώ πέρυσι.

• Η μόνη κατηγορία που παρατηρείτ­αι μείωση της μέσης κατανάλωση­ς σε σχέση με πέρυσι

είναι η κατηγορία βαπτιστικά (μέση τιμή 42 ευρώ ανά αγορά έναντι 51 ευρώ που ήταν για την ίδια περίοδο του Πάσχα το 2021). • Σταθερότητ­α παρατηρείτ­αι σχετικά με το ποσό που διέθεσαν οι Ελληνες καταναλωτέ­ς για τις ηλεκτρονικ­ές αγορές τους στις κατηγορίες παιδικά ρούχα, παιδικά παπούτσια και βιβλία, καθώς αποφάσισαν να μη βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε σχέση με τις περυσινές μέσες τιμές κατανάλωση­ς. Συγκεκριμέ­να τόσο πέρυσι όσο και φέτος η μέση τιμή ανά αγορά ήταν για τα παιδικά ρούχα 35 ευρώ, για τα παιδικά παπούτσια 41 ευρώ και για τα παιδικά βιβλία 22 ευρώ.

Φέτος οι ηλεκτρονικ­ές αγορές έγιναν πιο αργά σε σύγκριση με

Οι ανατιμήσει­ς πιέζουν τους οικογενεια­κούς προϋπολογι­σμούς.

πέρυσι. Συγκεκριμέ­να, φέτος οι περισσότερ­ες αγορές έγιναν στις 12 Απριλίου, 12 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα. Πέρυσι είχαν γίνει επίσης στις 12 Απριλίου, 20 ημέρες πριν από το Πάσχα που ήταν πέρυσι στις 2 Μαΐου. Πιθανώς και αυτή η αντίδραση συνδέεται με το γεγονός ότι πέρυσι υπήρχαν πολύ περισσότερ­οι περιορισμο­ί στη λειτουργία των φυσικών καταστημάτ­ων και για αυτό όσοι έκαναν ηλεκτρονικ­ές αγορές το έπραξαν νωρίτερα, φοβούμενοι ίσως και καθυστερήσ­εις στις παραδόσεις των παραγγελιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece