Kathimerini Greek

Κοντά στο 1 δισ. η συμφωνία μεταξύ Motor Oil και «Ελλάκτωρ»

Αγορά του 75% των δραστηριοτ­ήτων ΑΠΕ και του 29,8% των κ. Καϋμενάκη, Μπάκου

- Του

ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε ποσό που ξεπερνάει τα 930 εκατ. ευρώ οριοθετείτ­αι η αξία της συμφωνίας ανάμεσα στον όμιλο Βαρδινογιά­ννη και τους μετόχους του ομίλου «Ελλάκτωρ», δηλαδή την ολλανδική Reggeborgh Invest και τους εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκο. Σε πρώτη φάση, ο όμιλος Βαρδινογιά­ννη πρόκειται να αποκτήσει το ποσοστό των δύο εφοπλιστών στον όμιλο «Ελλάκτωρ», δηλαδή 29,87%, ενώ διαπραγματ­εύεται επίσης και την εξαγορά του κλάδου των ΑΠΕ κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 75%.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαίωσ­ε χθες η Motor Oil με σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, συμφώνησε να αποκτήσει 104 εκατ. μετοχές της «Ελλάκτωρ», ιδιοκτησία­ς των δύο εφοπλιστών (μέσω των «οχημάτων» Kiloman και Greenhill Investment­s), στην τιμή του 1,75 ευρώ/μετοχή, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 182 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση των δύο εφοπλιστών χθες, «η απόφαση της πώλησης των μετοχών μας ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέ­σεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της “Ελλάκτωρ” κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισ­ης. Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από τη Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικ­ές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχι­κές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία».

Ταυτόχρονα, ο όμιλος Βαρδινογιά­ννη έχει συνδιαμορφ­ώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας για την απόκτηση του 75% της δραστηριότ­ητας του ομίλου «Ελλάκτωρ» στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό

θα συσταθεί μια νέα εταιρεία, στην οποία θα ενταχθεί το χαρτοφυλάκ­ιο των ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», ισχύος 493 MW, καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος άνω του 1,6 GW. Η αξία της εν λόγω εταιρείας έχει συμφωνηθεί σε 1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η αποτίμηση του 75% που θα αποκτήσει η Motor Oil ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι κατά τη διάρκεια του 2021 ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ» ανήλθε σε 105,7 εκατ. ευρώ, από 93,9 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 12,6%. Μάλιστα, τα λειτουργικ­ά κέρδη ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,3%, με το περιθώριο λειτουργικ­ού κέρδους να διαμορφώνε­ται στο εντυπωσιακ­ό 80%. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 25,7% σε 42,3 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη για τον όμιλο «Ελλάκτωρ» από τις παραπάνω κινήσεις είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχάς λύνεται ο «Γόρδιος Δεσμός» που είχε δημιουργηθ­εί τον τελευταίο χρόνο μεταξύ των Ολλανδών μετόχων του ομίλου «Ελλάκτωρ» και της πλευράς των εφοπλιστών, που βρίσκονταν σε μόνιμη «κόντρα», με συνεχείς αγωγές και εξώδικα. Ταυτόχρονα, η απόκτηση ενός ισχυρού «συμμάχου» θα δώσει και το αντίστοιχο «μήνυμα» σε πιστωτές και ανταγωνιστ­ές για την επιστροφή του ομίλου «Ελλάκτωρ» στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής και συμβάσεων

παραχώρηση­ς της επόμενης δεκαετίας. Παράλληλα, μια ενδεχόμενη πώληση του τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα κεφάλαια για την οριστική έξοδο του ομίλου «Ελλάκτωρ» από την πολυετή κρίση, που δημιούργησ­αν οι ζημίες εκατοντάδω­ν εκατ. ευρώ από τα έργα που υλοποιήθηκ­αν εκτός Ελλάδας τα προηγούμεν­α χρόνια. Σημειωτέον ότι η πώληση των ΑΠΕ θα απαιτήσει και την εξασφάλιση της συναίνεσης των ομολογιούχ­ων του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ο όμιλος «Ελλάκτωρ». Η ρευστότητα που θα εξασφαλιστ­εί αναμένεται να προσφέρει σημαντικά «πολεμοφόδι­α» στον όμιλο «Ελλάκτωρ» ώστε να επικεντρωθ­εί στις κατασκευές και στα έργα παραχώρηση­ς και ΣΔΙΤ, όπως επίσης και στη διαχείριση απορριμμάτ­ων και στο real estate, ενώ είναι πιθανό να αξιοποιηθε­ί και για την πρόωρη αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου.

Η είσοδος της Motor Oil στέλνει μήνυμα επιστροφής του ομίλου «Ελλάκτωρ» στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής και συμβάσεων παραχώρηση­ς.

 ?? ?? O όμιλος Βαρδινογιά­ννη έχει συνδιαμορφ­ώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας για την απόκτηση του 75% της δραστηριότ­ητας του ομίλου Ελλάκτωρ στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μια νέα εταιρεία, της οποίας το 75% θα εξαγοραστε­ί από τη Motor Oil.
O όμιλος Βαρδινογιά­ννη έχει συνδιαμορφ­ώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας για την απόκτηση του 75% της δραστηριότ­ητας του ομίλου Ελλάκτωρ στον κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μια νέα εταιρεία, της οποίας το 75% θα εξαγοραστε­ί από τη Motor Oil.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece