Kathimerini Greek

Επέκταση σε ΑΠΕ και απορρίμματ­α

-

Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της παρουσίας του στους τομείς των ΑΠΕ αλλά και της διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων κάνει ο όμιλος της Motor Oil, καθώς εκτός από τον τομέα των ΑΠΕ του ομίλου «Ελλάκτωρ», φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικ­ού ποσοστού και στην εξειδικευμ­ένη εταιρεία διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων Thalis. Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιούργησ­ε το 2015 ο κ. Βασίλης Παπαζήσης, εκ των συνιδρυτών της «Μεσόγειος». Ο κ. Παπαζήσης δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο του περιβάλλον­τος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχοντας αυτόνομη παρουσία τα τελευταία χρόνια μέσω της Thalis. Μάλιστα, η Thalis και η Motor Oil έχουν συστήσει κοινοπραξί­α μαζί με την «Αβαξ», στο πλαίσιο των διαγωνισμώ­ν ΣΔΙΤ, για την ανάπτυξη των νέων μεγάλων μονάδων διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων που θα αναπτυχθού­ν σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η.

Αντίστοιχα, η επικείμενη συμφωνία της Motor Oil με τον όμιλο «Ελλάκτωρ» συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας και στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς η «Ελλάκτωρ» διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημ­ένης ισχύος 493 MW. Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει

τη λειτουργία επιπλέον έργων δυναμικότη­τας 730 MW έως το 2025, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότη­τα του

ομίλου σε 1,2 GW. Το σύνολο του προγράμματ­ος προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία 1,5 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, ο στρατηγικό­ς σχεδιασμός του ομίλου της Motor Oil προέβλεπε τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακ­ίου αιολικών και φωτοβολταϊ­κών πάρκων, συνολικής ισχύος 1 GW. Με την απόκτηση του τομέα ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», ο στόχος αυτός έρχεται πολύ πιο κοντά.

Υπενθυμίζε­ται ότι από την αρχή της πανδημίας, αλλά και

εντονότερα τους τελευταίου­ς μήνες, η Motor Oil έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα της ενέργειας, μέσω της θυγατρικής Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί το κύριο «όχημα» στον συγκεκριμέ­νο κλάδο.

Η MORE συγκεντρών­ει όλες τις δραστηριότ­ητες του ομίλου, που δεν σχετίζοντα­ι με τη διύλιση αργού, την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, δηλαδή τις ΑΠΕ, την ηλεκτροπαρ­αγωγή, την παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τον σταθμό FSRU (πλωτή μονάδα αεριοποίησ­ης και αποθήκευση­ς) στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος είναι το FSRU να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023.

Από τις σημαντικές κινήσεις της MORE ήταν και η σύμπραξή της με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που προωθείται στην περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για μια μονάδα ισχύος 877 MW, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτόν τον σκοπό οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει την εταιρεία «Θερμοηλεκτ­ρική Κομοτηνής», στην οποία συμμετέχου­ν από κοινού.

Η επικείμενη συμφωνία της Motor Oil με την «Ελλάκτωρ» ισχυροποιε­ί σημαντικά τη θέση της στην αγορά ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας.

 ?? ?? H Motor Oil φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικ­ού ποσοστού και στην εξειδικευμ­ένη εταιρεία διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων Thalis.
H Motor Oil φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικ­ού ποσοστού και στην εξειδικευμ­ένη εταιρεία διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων Thalis.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece