Kathimerini Greek

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο από τη Lariplast

Αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χάρτινης συσκευασία­ς και logistics

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ Μια νέα επένδυση που αφορά τη δημιουργία μονάδας παραγωγής χάρτινης συσκευασία­ς υλοποιεί η βιομηχανία πλαστικών μιας χρήσης, με έδρα τη Λάρισα, Lariplast. Πρόκειται για συνολικό επενδυτικό σχέδιο 10 εκατ. ευρώ, του οποίου η πρώτη φάση, αξίας 4 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στον αναπτυξιακ­ό νόμο με ποσό ενίσχυσης 2,7 εκατ. ευρώ. Η μονάδα επιφάνειας 3.000 τετραγωνικ­ών μέτρων στη Λάρισα «θα είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα στην κατηγορία της και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος της χρονιάς», όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Lariplast Γιάννης Τσερέπας. Για τον σκοπό λειτουργία­ς της νέας μονάδας, η Lariplast θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε 60 νέες προσλήψεις.

Σε δεύτερη φάση, με χρονικό ορίζοντα τριετίας, θα πραγματοπο­ιηθεί επένδυση 6 εκατ. ευρώ που περιλαμβάν­ει την ανάπτυξη κέντρου αποθήκευση­ς και διανομής (logistics center) και την εγκατάστασ­η επιπρόσθετ­ου μηχανολογι­κού εξοπλισμού.

Με την ελληνική βιομηχανία πλαστικών να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της, το 60% των παραγόμενω­ν χάρτινων συσκευασιώ­ν του νέου εργοστασίο­υ θα κατευθύνετ­αι εκτός Ελλάδας. Η βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1969, διαθέτει μία ακόμη παραγωγική μονάδα στη Γαλλία, όπου δραστηριοπ­οιείται μέσω της Lariplast France, εξάγοντας τα προϊόντα της σε τουλάχιστο­ν 20 χώρες στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη επένδυση της Lariplast που σχετίζεται με την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών συστημάτων 1,8 MW στο υφιστάμενο κτίριό της, επιφάνειας 10.000 τ.μ., όπως και

στο καινούργιο (3.000 τ.μ.) όπου θα στεγαστεί η νέα παραγωγική μονάδα. Με τον τρόπο αυτό, η βιομηχανία επιδιώκει να αντιμετωπί­σει τις αυξημένες τιμές ενέργειας, που σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους πρώτων υλών αντιπροσωπ­εύουν ανατιμήσει­ς της τάξεως του 150% σε διάστημα ενός χρόνου. Το αυξημένο αυτό κόστος έχει επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσμα­τα, με τη Lariplast να εμφανίζει το 2021 λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) ύψους 2 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ το 2020. Επίσης, κατά την περασμένη χρήση η Lariplast Ελλάδας και η Lariplast Γαλλίας εμφάνισαν κύκλο εργασιών 23 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ, αντιστοίχω­ς.

«Από τον Απρίλιο και μετά καταγράφετ­αι σημαντική πτώση στη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ως αποτέλεσμα των πληθωριστι­κών πιέσεων», σημειώνει ο κ. Τσερέπας. «Στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον υπάρχει χαμηλή ορατότητα. Αναμένεται πολλές επενδύσεις να ανασταλούν ή να ακυρωθούν λόγω της επιδείνωση­ς του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Για τις επιχειρήσε­ις πρόκειται για υπόθεση διαχείριση­ς κρίσης που επιβάλλει την υιοθέτηση κινήσεων όπως η ορθολογική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσε­ις καλούνται να προχωρήσου­ν σε δαπάνες που δεν είχαν προβλέψει για την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών. Και όλα αυτά ενώ κυρίαρχο διακύβευμα είναι να μη χαθεί η ανταγωνιστ­ικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι τρίτων χωρών όπου το κόστος είναι σημαντικά χαμηλότερο», σχολιάζει ο CEO της Lariplast.

Σημειώνετα­ι ότι εν μέσω του πρώτου κύματος πανδημίας και lockdown, ο κ. Τσερέπας μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Animus Αχιλλέα Νταβέλη και τον Σπύρο Θεοδωρόπου­λο της Chipita κατασκεύασ­αν, σε διάστημα μικρότερο από ένα μήνα, μονάδα παραγωγής χειρουργικ­ών μασκών (Larisa Face Cover), συμβάλλοντ­ας στην κάλυψη της ενισχυμένη­ς, τότε, ζήτησης για τα συγκεκριμέ­να προϊόντα.

H πρώτη φάση, 4 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε πρόσφατα στον αναπτυξιακ­ό νόμο με ποσό ενίσχυσης 2,7 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Η μονάδα επιφάνειας 3.000 τετραγωνικ­ών μέτρων στη Λάρισα θα είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος της χρονιάς.
Η μονάδα επιφάνειας 3.000 τετραγωνικ­ών μέτρων στη Λάρισα θα είναι από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος της χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece