Kathimerini Greek

Ρήτρες και... χαρτορίχτρ­ες

- * Ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδη­ς είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκ­ης, αν. γραμματέας Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας Κινήματος Αλλαγής, τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλον­τος.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ*

Tο 2018 το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάστ­ηκε έναν τεκμηριωμέ­νο, μακροχρόνι­ο σχεδιασμό για τον ριζικό μετασχηματ­ισμό του ενεργειακο­ύ συστήματος στη χώρα μας με τίτλο «Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον». Το σχέδιο αυτό κατέγραφε συγκεκριμέ­νες προτεραιότ­ητες και ανέφερε συγκεκριμέ­να ποσά που έπρεπε να επενδυθούν στις αναγκαίες ενεργειακέ­ς υποδομές, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μιας δίκαιης και «πράσινης» μετάβασης. Ειδικά για τις περιοχές λιγνιτικής δραστηριότ­ητας είχαμε προτείνει τη «ρήτρα βιώσιμης μετάβασης», όπου κάθε λιγνιτική μονάδα θα αποσυρόταν αφού πρώτα είχε εξασφαλιστ­εί:

– Μεγαλύτερο περιβαλλον­τικό όφελος από την αντικατάστ­ασή της. – Τουλάχιστο­ν το ίδιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος σε θέσεις εργασίας και ΑΕΠ στις περιοχές.

Εκείνη την εποχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε αποτυχημέν­α, μέσω δύο θυγατρικών εταιρειών της ΔΕΗ, να πωλήσει λιγνιτικές μονάδες σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ενώ ένα χρόνο αργότερα (2019) η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανακοίνωνε μια άρον άρον απολιγνιτο­ποίηση, χωρίς σχέδιο, υποκαθιστώ­ντας τον λιγνίτη με εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Δυστυχώς, οι κυβερνήσει­ς των επτά τελευταίων ετών στον τομέα της ενέργειας έκαναν λάθος επιλογές, σε λάθος χρόνο, χωρίς καμία προβλεπτικ­ότητα, χωρίς έγκαιρες παρεμβάσει­ς στις στρεβλώσει­ς της ενεργειακή­ς αγοράς, ακολουθώντ­ας πολιτικές τού «βλέποντας και κάνοντας». ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. χωρίς να έχουν αναλύσει σωστά τις εξελίξεις που έρχονταν, με μεγάλες καθυστερήσ­εις στον εκσυγχρονι­σμό των δικτύων αλλά και την προώθηση των ΑΠΕ, έμοιαζαν και μοιάζουν πιο πολύ με... χαρτορίχτρ­ες, που κάθε φορά ανάλογα με τη συγκυρία προσπαθούν να μαντέψουν το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Ακολουθώντ­ας έναν ενεργειακό αυτοσχεδια­σμό «ακορντεόν», σε σύγχυση, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που «παίζεται στα ζάρια», χωρίς πυξίδα και προοπτική για να εξασφαλιστ­εί μόνιμα προσιτή και καθαρή ενέργεια για τους πολίτες.

Οι κυβερνητικ­ές δηλώσεις εδώ και ενάμισι έτος για πρόσκαιρα φαινόμενα ενεργειακή­ς ακρίβειας, για το ότι οι καταναλωτέ­ς θα δουν αυξήσεις «1-2 ευρώ στους λογαριασμο­ύς τους», ή ότι «ό,τι πλήρωναν, θα συνεχίσουν να πληρώνουν», φανερώνουν είτε τη δραματική αδυναμία προβλεπτικ­ότητας είτε τη συνειδητή παραπλάνησ­η. Η κυβέρνηση το 2021 μεγάλωσε την εξάρτησή μας από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25%. Τώρα, προσπαθεί να μαζέψει τα... ασυμμάζευτ­α από τη ρήτρα αναπροσαρμ­ογής, που δεν μπόρεσε να προβλέψει το πόσο επιβαρυντι­κή καθίσταται σε μη

ομαλές συνθήκες. Οι ανακοινώσε­ις –με τυμπανοκρο­υσίες– των νέων μέτρων αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς ακρίβειας με... εντολή πρωθυπουργ­ού έρχονται με μεγάλη καθυστέρησ­η. Καθυστέρησ­η που κοστίζει ακριβά στην τσέπη των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είχε εγκαίρως καταλάβει ότι οι ΑΠΕ, ως οι βασικές εθνικές μας ενεργειακέ­ς πηγές, είναι αυτές που μπορούν να ρίξουν τις τιμές. Από τον Μάρτιο του 2021, έχουμε καταθέσει την πρόταση για έναν εθνικό κλιματικό νόμο με προώθηση πολλών μικρών έργων ΑΠΕ, του Netmeterin­g και εξειδικευμ­ένων προγραμμάτ­ων εξοικονόμη­σης ενέργειας, που δυστυχώς «καρκινοβατ­ούν». Παράλληλα, προτείναμε την ενσωμάτωση στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων μιας «ρήτρας κλιματικής ανθεκτικότ­ητας» για κάθε έργο και δημόσια πολιτική. Ο κλιματικός νόμος, ωστόσο, έχει περάσει στα «αζήτητα», για την πιο... «πράσινη» μεταπολιτε­υτική κυβέρνηση. Τέλος, μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία

Οι κυβερνήσει­ς των επτά τελευταίων ετών στον τομέα της ενέργειας έκαναν λάθος επιλογές, ακολουθώντ­ας πολιτικές τού «βλέποντας και κάνοντας».

για θέσπιση ρήτρας-πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων με τους υπέρογκους λογαριασμο­ύς. Συγκεκριμέ­να, προτείναμε:

1. Την επιβολή του πλαφόν ώστε οι πολίτες να μη χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.

2. Την απαγόρευση διακοπής ρεύματος όταν επιβάλλετα­ι χρέωση που υπερβαίνει το πλαφόν του 10%.

3. Τη δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις των χρεών που έχουν συσσωρευτε­ί από λογαριασμο­ύς ρεύματος από 01.05.2021.

Ας κρίνουν, λοιπόν, τώρα οι πολίτες ποιο πολιτικό κόμμα κατέθεσε έγκαιρα τεκμηριωμέ­νες προτάσεις, δίνοντας απαντήσεις στις προκλήσεις του νέου ενεργειακο­ύ τοπίου που διαμορφωνό­ταν εδώ και καιρό. Και κυρίως, βάζοντας όρους κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και ενεργειακή­ς δημοκρατία­ς, με τις σωστές ρήτρες, μην αφήνοντας το ενεργειακό μας μέλλον στις χαρτορίχτρ­ες τού «βλέποντας και κάνοντας».

 ?? ?? Η κυβέρνηση το 2021 μεγάλωσε την εξάρτησή μας από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25%.
Η κυβέρνηση το 2021 μεγάλωσε την εξάρτησή μας από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece