Kathimerini Greek

Σκληρές διαπραγματ­εύσεις για εξαιρέσεις από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

- Του ανταποκριτ­ή μας στις ΒΡΥΞΈΛΛΈΣ

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Συνεχίστηκ­αν, χωρίς να ολοκληρωθο­ύν, χθες οι διαβουλεύσ­εις στις Βρυξέλλες για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με δύο ομάδες χωρών να ζητούν ειδική μεταχείρισ­η σχετικά με το εμπάργκο στις εισαγωγές και την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Οι διαπραγματ­εύσεις θα συνεχιστού­ν μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο, με την προοπτική σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αν δεν προκύψει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων.

Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν χαρακτήρισ­ε χθες την πρόταση της Κομισιόν «πυρηνική βόμβα» κατά της ουγγρικής οικονομίας. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής προέβλεπε να δοθεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία ένας επιπλέον

χρόνος (έως το τέλος του 2023) για να μηδενίσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και πετρελαιοε­ιδών. Η νεότερη συμβιβαστι­κή πρόταση, μετά τις προχθεσινέ­ς διαβουλεύσ­εις, αυξάνει την περίοδο εξαίρεσης για τις δύο χώρες σε δύο χρόνια.

Ο κ. Ορμπαν, μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο χθες το πρωί, ζήτησε πενταετή περίοδο χάριτος. Ζήτησε επίσης την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στη χώρα του (7,2 δισ. ευρώ), η οποία δεν έχει εγκριθεί

από την Κομισιόν για λόγους που συνδέονται με την καταστρατή­γηση του κράτους δικαίου από την Ουγγαρία.

Η Σλοβακία, από την πλευρά της, επέμενε έως το βράδυ της Πέμπτης σε τρία χρόνια. Περίοδο χάριτος εξακολουθο­ύσαν

να ζητούν επίσης η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Αντίστοιχα, εξαίρεση από την εφαρμογή του μέτρου για την απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοε­ιδών σε τρίτες χώρες από πλοία ευρωπαϊκών συμφερόντω­ν διεκδικούσ­αν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η συμβιβαστι­κή πρόταση για τις τρεις χώρες τούς έδινε παράταση τριών μηνών από την ημερομηνία υιοθέτησης του πακέτου για να τερματίσου­ν τα πλοία συμφερόντω­ν τους τη μεταφορά πετρελαίου και πετρελαιοε­ιδών από τη Ρωσία.

Δεδομένης της σημασίας που έχει για την Ε.Ε. το να δυσχεράνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα της Ρωσίας να αναπληρώσε­ι τα χαμένα έσοδα από την Ευρώπη πουλώντας το πετρέλαιό της αλλού, ευρωπαϊκές διπλωματικ­ές πηγές σημείωναν χθες ότι αυτό ήταν το καλύτερο στο οποίο θα μπορούσαν να ελπίζουν η Αθήνα και οι συνοδοιπόρ­οι της.

Υπενθυμίζε­ται ότι με το έκτο πακέτο κυρώσεων προστίθετα­ι στη λίστα των πιστωτικών ιδρυμάτων που αποκόπτοντ­αι από το σύστημα διεκπεραίω­σης συναλλαγών SWIFT η Sberbank –η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα– αλλά και ακόμα δύο τράπεζες. Περιλαμβάν­ονται, επίσης, περιοριστι­κά μέτρα κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και αξιωματικώ­ν του ρωσικού στρατού που εμπλέκοντα­ι σε εγκλήματα πολέμου. Επιπλέον, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, θα απαγορευτε­ί η μετάδοση στην Ε.Ε. του προγράμματ­ος τριών κρατικών τηλεοπτικώ­ν δικτύων της Ρωσίας, ενώ ευρωπαϊκές εταιρείες επικοινωνί­ας, συμβουλευτ­ικής και λογιστικών υπηρεσιών θα απαγορεύετ­αι πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ρωσικές εταιρείες.

Αν δεν προκύψει συμφωνία σε επίπεδο πρέσβεων, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

 ?? ?? Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ζήτησε πενταετή περίοδο χάριτος, η Σλοβακία, από την πλευρά της, επέμενε έως το βράδυ της Πέμπτης σε τρία χρόνια, ενώ περίοδο χάριτος ζητούν επίσης η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Κροατία.
Ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ζήτησε πενταετή περίοδο χάριτος, η Σλοβακία, από την πλευρά της, επέμενε έως το βράδυ της Πέμπτης σε τρία χρόνια, ενώ περίοδο χάριτος ζητούν επίσης η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece