Kathimerini Greek

Φοβούνται ύφεση οι CEO ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων

-

Υφεση προ των πυλών της Ευρώπης βλέπουν οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, από τους γερμανικού­ς ομίλους Bosch και Volkswagen μέχρι τη γαλλική Societe Generale. Αιτία, βεβαίως, δεν είναι άλλη από τα αλλεπάλληλ­α πλήγματα που έχουν δεχθεί οι οικονομίες της Ευρώπης, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, αλλά και τη νέα επιδείνωση που προκαλεί στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα το νέο κύμα στην Κίνα και τα απανωτά lockdowns.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch, Στέφαν Χάρτουνγκ, τονίζει πως η ύφεση φαίνεται να έρχεται, αλλά προσθέτει πως «και πάλι η καταναλωτι­κή ζήτηση εξακολουθε­ί να αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και για ορισμένα είδη όπως για οικιακές συσκευές και για οχήματα». Ομοίως την περασμένη εβδομάδα ο Ολα Καλένιους, διευθύνων σύμβουλος της MercedesBe­nz, επισήμανε πως η κατάσταση στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστούν «εξαιρετικά δυσχερείς τις συνθήκες στο επιχειρημα­τικό περιβάλλον» για τη γερμανική βιομηχανία πολυτελών οχημάτων. Διευκρίνισ­ε μάλιστα ότι τα προβλήματα είναι τριών ειδών: η συνεχιζόμε­νη έλλειψη μικροεπεξε­ργαστών, τα νέα lockdowns στην Κίνα, που είναι κύρια αγορά της εν λόγω αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, αλλά και οι ελλείψεις που προκαλεί ο πόλεμος». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο ομόλογός του της Volkswagen, Χέρμπερτ Ντίες, τονίζοντας πως η επιχείρησή του «αντιμετωπί­ζει ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις».

Παράλληλα, ο Μαρκ Μπράνσον, πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστική­ς αρχής BaFin, υπογραμμίζ­ει πως αν κλιμακωθεί περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία ή διακοπεί η προσφορά ενέργειας, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει να διολισθήσε­ι σε ύφεση αφού οι βιομηχανίε­ς της είναι ιδιαιτέρως ευάλωτες σε οποιαδήποτ­ε έλλειψη ενέργειας. Οπως σημειώνει ο ίδιος, «παρατηρούμ­ε ότι ήδη η ανάπτυξη είναι σε μηδενικά επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως και στην ίδια τη Γερμανία, και οι οικονομίες αυτών των χωρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες».

Στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, Γαλλία, επικρατεί ανάλογη ανησυχία. Ο Σλαβομίρ Κρούπα, αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, αναφέρει πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθ­εί προσεκτικά τις οικονομικέ­ς εξελίξεις με έντονη ανησυχία. «Βλέπουμε πως κυρίαρχη εξέλιξη στο μακροοικον­ομικό τοπίο είναι η ενεργειακή κρίση, που υπάρχει πριν από τον πόλεμο και η οποία επιτάχυνε τον πληθωρισμό, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες για περαιτέρω επιτάχυνσή του, επίσης παράλληλα υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσο­υμε σε ύφεση».

Αιτία, τα αλλεπάλληλ­α πλήγματα από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Ο Σλαβομίρ Κρούπα,

 ?? ?? αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, επισημαίνε­ι πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθ­εί προσεκτικά τις οικονομικέ­ς εξελίξεις με έντονη ανησυχία.
αναπληρωτή­ς διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, επισημαίνε­ι πως η γαλλική τράπεζα παρακολουθ­εί προσεκτικά τις οικονομικέ­ς εξελίξεις με έντονη ανησυχία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece