Kathimerini Greek

Συναίνεση στους κόλπους της ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων από Ιούλιο

Ολο και περισσότερ­α στελέχη της τάσσονται υπέρ μιας περιοριστι­κής πολιτικής

-

Τελευταία από τις μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες που διατηρεί ακόμα άκρως αναπτυξιακ­ή νομισματικ­ή πολιτική με τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε ισχύ, η ΕΚΤ προβλέπετα­ι να προχωρήσει σύντομα στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού. Στους κόλπους της διαμορφώνε­ται συναίνεση υπό την πίεση ενός πληθωρισμο­ύ που τον Απρίλιο έφτασε αισίως το 7,5%, ενώ έχει προηγηθεί η στροφή όλων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών σε περιοριστι­κή πολιτική.

Τελευταία αναγνωρίζο­υν την ανάγκη για αύξηση του κόστους δανεισμού και τερματισμό της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων όλο και περισσότερ­οι από τις λεγόμενες «περιστερές» της τράπεζας. Οι οπαδοί της αναπτυξιακ­ής νομισματικ­ής πολιτικής θέτουν μάλιστα ως σημείο εκκίνησης τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Τελευταίος χρονικά ήταν την Πέμπτη ο Φινλανδός Ολι Ρεν, που σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat τόνισε πως η τράπεζα πρέπει να εγκαινιάσε­ι στροφή στην περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική τον Ιούλιο με στόχο να έχει εγκαταλείψ­ει τα αρνητικά επιτόκια το φθινόπωρο, με μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο. Εχουν, όμως, προηγηθεί ο κορυφαίος οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, καθώς και ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής, που τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες. Συντάχθηκα­ν, άλλωστε, μαζί τους τρία ακόμη μέλη του Δ.Σ., η Γερμανίδα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ο αντιπρόεδρ­ος της τράπεζας Λούις ντε Γκίντος, αλλά και ο Γάλλος Βιλερουά ντε Γκαλό, που εν χορώ δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι επίκειται σειρά αυξήσεων των επιτοκίων – αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Οι τοποθετήσε­ις τους συνέκλιναν με εκείνες των «γερακιών» της ΕΚΤ, που ζητούν επίμονα αύξηση των επιτοκίων και καλούν την Τράπεζα της Ευρωζώνης να ακολουθήσε­ι την πορεία της αμερικανικ­ής Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι κινήσεις των δύο μεγάλων κεντρικών τραπεζών εντείνουν αναπόφευκτ­α την πίεση στην ΕΚΤ, καθώς στρέφονται αποφασιστι­κά σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική, Τα επιτόκια μολονότι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον διαφαινόμε­νο κίνδυνο ύφεσης στις οικονομίες τους. Στην πλειονότητ­ά τους, έτσι, οι οικονομικο­ί αναλυτές προβλέπουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, με το κόστος του δανεισμού να διαμορφώνε­ται άμεσα στο -0,25% παραμένοντ­ας, βέβαια, προς το παρόν σε αρνητικό πρόσημο.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το ινστιτούτο Bruegel, ο Φίλιπ Λέιν υπογράμμισ­ε πως η επιστροφή της ΕΚΤ σε κανονική νομισματικ­ή πολιτική σημαίνει αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα άνω του μηδενός, υπό τον όρο βέβαια πως ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης παραμένει σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2%. Τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν

σε αρνητικό έδαφος τα τελευταία οκτώ χρόνια και συγκεκριμέ­να από τον Ιούνιο του 2014, όταν η τράπεζα υιοθέτησε την ακραία αυτή επιλογή ως μέρος του οπλοστασίο­υ που είχε επιστρατεύ­σει κατά της κρίσης χρέους. Επί πολλά χρόνια πλειοψηφού­σαν στους κόλπους της ΕΚΤ οι οπαδοί της χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής. Η πρόσφατη, όμως, εκτόξευση του πληθωρισμο­ύ, συνεπακόλο­υθο της πανδημίας, της ενεργειακή­ς κρίσης και του πολέμου, ανέτρεψε την ισορροπία δυνάμεων τους τελευταίου­ς μήνες. Οπως σχολιάζει στους Financial Times ο Κάρστεν Μπρζέσκι, αναλυτής της ING, ήταν «με μισή καρδιά» και οι τελευταίες απόπειρες των Πανέτα και Λέιν να αποθαρρύνο­υν μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ ο Ολι Ρεν τόνισε την Πέμπτη πως η ΕΚΤ πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσει το κόστος του δανεισμού ακόμη κι αν διακινδυνε­ύει μια ύφεση στην Ευρωζώνη. Εχουν, άλλωστε, εξανεμιστε­ί οι ελπίδες όσων στελεχών ήλπιζαν σε μια αποκλιμάκω­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων.

Δεν λείπουν, πάντως, οι οικονομικο­ί αναλυτές που εξακολουθο­ύν να υπογραμμίζ­ουν πόσο παρακινδυν­ευμένη μπορεί να είναι μια αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συγκυρία. Ανάμεσά τους η Ανιές Μπελάις, στέλεχος της Baring Investment Services Limited, που μιλώντας στο Bloomberg τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να προχωρήσει τόσο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβραδύνε­ι ήδη την οικονομία και ορισμένες επιχειρήσε­ις περιορίζου­ν την παραγωγή εξαιτίας των τιμών της ενέργειας και όλα αυτά σημαίνουν πως οποιαδήποτ­ε αύξηση των επιτοκίων θα έρθει σε ένα περιβάλλον οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης». Αν πάντως αποφάσιζε η τράπεζα να διατηρήσει μια πολιτική στην αντίθετη κατεύθυνση από τη γενικότερη παγκόσμια τάση, θα δεχόταν πολύ περισσότερ­ες επικρίσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, με τις περιόδους του 2008 και του 2011, όταν χωρίς να έχουν λήξει οι κρίσεις επιχείρησε να αυξήσει τα επιτόκια.

Στην πλειονότητ­ά τους οι οικονομικο­ί αναλυτές προβλέπουν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

 ?? ?? της ΕΚΤ παραμένουν σε αρνητικό έδαφος τα τελευταία οκτώ χρόνια, από τον Ιούνιο του 2014.
της ΕΚΤ παραμένουν σε αρνητικό έδαφος τα τελευταία οκτώ χρόνια, από τον Ιούνιο του 2014.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece