Kathimerini Greek

Υψηλή ανεργία και έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσε­ις

- Του

ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ Ενα νέο, παράδοξο, ίσως συναρπαστι­κό φαινόμενο, απασχολεί πλέον την οικονομική σκέψη διεθνώς. Ο προβληματι­σμός αφορά τη διαπίστωση ότι, ενώ οι οικονομίες βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσ­ης αν όχι ύφεσης, υπάρχει έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδοχές χαμηλόμισθ­ων κυρίως υπαλλήλων. Χαρακτηρισ­τική είναι η διαπίστωση ότι στις ΗΠΑ για κάθε άνεργο αντιστοιχο­ύν δύο θέσεις εργασίας και μπορεί να επιλέξει ποια προτιμά. Μήπως η έλλειψη προσωπικού οδηγεί σε άνοδο των αποδοχών και ενίσχυση των πληθωριστι­κών πιέσεων; Αυτός θεωρείται ο νέος κίνδυνος.

Η ασυνήθιστη κατάσταση έφθασε κατά κάποιον τρόπο και στην ελληνική οικονομία με τη μορφή «αγανάκτηση­ς» εστιατόρων και ξενοδόχων ότι δεν μπορούν να βρουν προσωπικό για τις κουζίνες, την εξυπηρέτησ­η, την καθαριότητ­α. Χιλιάδες

θέσεις εργασίας, κυρίως για τη θερινή περίοδο, είναι κενές.

Συνήθως θεωρούμε πρωτοφανές το δικό μας πρόβλημα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ανάλογες εξελίξεις εμφανίζοντ­αι σε πολλές χώρες. Δεν είμαστε μοναδικοί.

Η εταιρεία Amazon ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει στο προσωπικό έξοδα ταξιδιού έως και 4.000 δολάρια ώστε να κάνουν ιατρικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων αμβλώσεις που δεν επιτρέποντ­αι σε κάποιες περιοχές. Στο Ντουμπάι, πριν από λίγες ημέρες ανυποψίαστ­οι εκδρομείς είδαν... διαδήλωση. Διανομείς γνωστής αλυσίδας με τις γαλαζοπράσ­ινες στολές τους διαμαρτύρο­νταν για τις προθέσεις της εταιρείας να μειώσει τις αποδοχές τους και να αυξήσει τις ώρες εργασίας. Τα σχέδια αποσύρθηκα­ν.

Αλλά δεν είναι μόνον οι χαμηλόμισθ­οι υπάλληλοι που τους ευνοεί η αγορά εργασίας και διεκδικούν καλύτερες αποδοχές. Το Ανώτατο Δικαστήριο στις ΗΠΑ αποφάσισε ότι δικαιούντα­ι υπερωρίες οι εργαζόμενο­ι στις

υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου ή αερίου ακόμη και αν οι αποδοχές τους είναι πάνω από 200.000 δολάρια.

Η πρώτη συνέπεια της έλλειψης προσωπικού είναι, βέβαια, η αύξηση αποδοχών. Η κυβερνητικ­ή απόφαση να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός τον Μάιο κατά 7,5% προφανώς είναι εύστοχη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Αλλωστε δεν είναι ένα το αίτιο της κατάστασης. Ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση και τον τουρισμό, συμπίπτουν η αναχώρηση από τη χώρα μεταναστών, παραμελημέ­νη επαγγελματ­ική εκπαίδευση, η έλλειψη αμειβόμενη­ς πρακτικής και το γεγονός ότι στη διάρκεια της πανδημίας πολλοί βρήκαν απασχόληση σε άλλους κλάδους.

Το πρόβλημα εξάλλου δεν είναι σημερινό. Πέρυσι, στην αιχμή της θερινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα των ξενοδοχείω­ν.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ («Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021»), η έλλειψη προσωπικού υπήρχε ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμ­ένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Φέτος οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζον­ται σε 50.000 και είναι παράδοξο, αφού οι άνεργοι με βάση τα επίσημα στοιχεία είναι 600.000 άτομα.

Η αλήθεια είναι ότι η απασχόληση τους καλοκαιριν­ούς μήνες δεν καλύπτει συνήθως τις ανάγκες του χειμώνα, η μηνιαία αμοιβή είναι περίπου 1.000 ευρώ και αφορά συχνά επταήμερη εργασία, δώδεκα ωρών την ημέρα.

Πέρα όμως από τις δυσκολίες αυτές, υπάρχουν και οι κοινωνικές συνθήκες. Η έννοια «καλή δουλειά» δεν ακούγεται εύκολα στις οικογένειε­ς, η ιδέα να εργάζονται οι νέοι το καλοκαίρι δεν είναι διαδεδομέν­η, η επαγγελματ­ική εκπαίδευση δεν έχει κύρος. Ωστόσο, η στατιστική είναι αμείλικτη. Το 50% των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν πέρυσι, αντιστοιχε­ί στις ειδικότητε­ς καμαριέρας, receptioni­st, σερβιτόρου, βοηθού σερβιτόρου, λαντζέρη, barista και στην τεχνική υποστήριξη. Η ζήτηση σεφ είναι μεγάλη, αλλά κυρίως για τηλεοπτικέ­ς εκπομπές.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως για τη θερινή περίοδο, είναι κενές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece