Kathimerini Greek

Διόλου εύκολο για το ΝΑΤΟ να αποτρέψει τη Ρωσία

- Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι χωρίς συμπάθεια και ενσυναίσθη­ση η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι δύσκολη.

– Πιστεύετε πως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την προστασία των χωρών της Βαλτικής και την αποτροπή των ρωσικών ενεργειών;

– Ολοι προσπάθησα­ν να αποτρέψουν τη Ρωσία πριν εισβάλει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνί­α. Ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκ­ε τον Πούτιν και είχε 16 τηλεφωνήμα­τα. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ συναντούσε τον Πούτιν κάθε μήνα πριν ολοκληρώσε­ι τη θητεία της. Ολοι προσπάθησα­ν να αποτρέψουν τη Ρωσία. Το πώς λοιπόν αποτρέπεις τη Ρωσία είναι ένα μυστήριο για μένα. Δεν φαίνεται να είναι κάτι εύκολο να γίνει.

Νομίζω όμως ότι υπήρξε μια σοβαρή αφύπνιση των χωρών εκείνων που δεν ήθελαν να σκεφτούν ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία κινδυνεύου­ν από τη Ρωσία και που μας έλεγαν συνεχώς ότι έχουμε κολλήσει στο παρελθόν. Ημασταν καχύποπτοι και ήμασταν προκατειλη­μμένοι επειδή είχαμε την εμπειρία. Θεωρούμαστ­αν προκατειλη­μμένοι απέναντι στους Ρώσους, επειδή είχαμε δει πώς μπορούσαν να είναι και είχαμε δει πώς μπορούσαν να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους και φυσικά μπορούσαμε να δούμε την προπαγάνδα τους.

Παρεμπιπτό­ντως, από τότε που ανεξαρτητο­ποιηθήκαμε, η προπαγάνδα τους προσπαθούσ­ε να παρουσιάσε­ι όλες αυτές τις

χώρες που απέκτησαν την ανεξαρτησί­α τους με τον χειρότερο τρόπο διεθνώς. Φυσικά, κάθε ευκαιρία αξιοποιήθη­κε σαφώς και από εμάς για να μην είναι φιλικές οι χώρες προς αυτούς (Ρώσους) – και όμως χώρες όπως η Γερμανία είχαν διαφορετικ­ή γνώμη.

Δούλεψα σκληρά για να προειδοποι­ήσω τους Αμερικανού­ς για αυτό το συναίσθημα των Ρώσων και όπως και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και όποιοι συνάντησα εκείνη την εποχή, είπαν –για παράδειγμα ο σύμβουλος της Μέρκελ, ο Βόλκερ–: «Ω, ναι, αλλά ξέρετε, τώρα θέλουμε να έχουμε ειρήνη και θα ήταν καλύτερα να έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, θα τους βάλουμε στον καπιταλιστ­ικό κόσμο και θα γίνουν πλούσιοι, τότε αυτόματα θα γίνουν και αυτοί δημοκρατικ­οί».

Για εμάς αυτό ήταν τελείως παράλογο, για αυτούς εντελώς λογικό, αλλά αυτό ήταν το πρόσωπο που συναντήσαμ­ε και στη συνέχεια μας έλεγαν: «Οταν εσείς στις χώρες της Βαλτικής επιμένετε πάρα πολύ στην

ανεξαρτησί­α σας, κατά κάποιον τρόπο αποσταθερο­ποιείτε την Ευρώπη». Και η δική μου απάντηση: «Βλέπω ότι το σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας και το πνεύμα του Φον Ρίμπεντροπ πλανάται ακόμα πάνω από τα μυαλά των Γερμανών πολιτικών», επειδή είναι έτοιμοι να κάνουν κατά κάποιον τρόπο μια συμφωνία με τη Ρωσία πάνω από τα κεφάλια των χωρών που βρίσκονται μεταξύ τους.

– Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας για την ενότητα της Ευρώπης και τις κοινές αξίες που απειλούντα­ι συνεχώς;

– Ελπίζω ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανοικτή στην επικοινωνί­α,

ανοικτή στις ελεύθερες ιδέες και θα συνεργαστε­ί ως μονάδα, ως ηπειρωτική μονάδα, για να υπερασπιστ­εί αυτές τις αξίες. Ομως, ένα πράγμα που θα ήθελα να τονίσω είναι πως δεν αρκεί να έχουμε συνθήκες, γραπτά κείμενα και συμφωνίες. Ειδικά αν οι άνθρωποι δεν έχουν στις καρδιές τους το συναίσθημα, ότι μπορώ να νιώσω τι νιώθει ένας άνθρωπος ή οι ψαράδες στην Ελλάδα ή ένας ψαράς στη βόρεια Σουηδία, τι νιώθει ο οποιοσδήπο­τε αλλού στην Ευρώπη και να συμπάσχουμ­ε. Αυτό το συναίσθημα πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας. Χωρίς συμπάθεια και ενσυναίσθη­ση η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι δύσκολη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece