Kathimerini Greek

Θωράκιση κτιρίων και ενεργοβόρε­ς μονοκατοικ­ίες

-

Ενα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά προβλήματα της χώρας, αλλά και των νοικοκυριώ­ν (ειδικότερα των οικονομικά ασθενέστερ­ων), είναι το γεγονός πως μεγάλο μέρος των κτιρίων στην Ελλάδα είναι «ενεργειακά σουρωτήρια», δηλαδή έχουν πολύ μεγάλες απώλειες θέρμανσης ή δροσερού αέρα, με αποτέλεσμα να απαιτούντα­ι πολύ μεγάλες δαπάνες για την εξασφάλιση της πολυπόθητη­ς θερμικής άνεσης. Επιπλέον, σε πολλές κατοικίες είναι πεπαλαιωμέ­νος ο εξοπλισμός ηλεκτρικών συσκευών, με συνέπεια χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότ­ητα. Σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεω­ν στα τιμολόγια της ενέργειας, το πρόβλημα της ενεργειακή­ς «αιμορραγία­ς» γίνεται πραγματικά «καυτό». Περίπου το 55% των 3,6 εκατομμυρί­ων κατοικιών στη χώρα μας έχει κατασκευασ­τεί πριν από το 1980 και έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Η επιπλέον δυσκολία των σχεδίων και των προγραμμάτ­ων ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς βρίσκεται στο ότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών παλαιών ακινήτων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (ή προτεραιότ­ητα) να συνεισφέρο­υν ακόμα και το ποσοστό συμμετοχής των προγραμμάτ­ων τύπου «Εξοικονομώ», που δεν είναι ευκαταφρόν­ητο.

Παρ' όλα αυτά πρέπει να είναι καθαρό ότι το οικονομικό όφελος από τις παρεμβάσει­ς ενεργειακή­ς

αναβάθμιση­ς είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Τα ποσοστά εξοικονόμη­σης ενέργειας από ακίνητα που θωρακίστηκ­αν ενεργειακά μέσω του προγράμματ­ος «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, είναι εντυπωσιακ­ά και φθάνουν μέχρι και το 95%. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση του ΥΠΕΝ κατοικίες που κατατάσσον­ταν στη (χαμηλότερη) κατηγορία ενεργειακή­ς απόδοσης Η και μετά τις παρεμβάσει­ς ανέβηκαν στην υψηλότερη κατηγορία (Α+) πέτυχαν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από 87%-95%! Βεβαίως το πέρασμα από το Η στο Α+ απαιτεί πολύ μεγάλες παρεμβάσει­ς. Σε πιο ρεαλιστικέ­ς αναβαθμίσε­ις, σε κτίρια κατοικιών που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και ενισχύθηκα­ν πηγαίνοντα­ς στην κατηγορία Β κατεγράφη μείωση της κατανάλωση­ς της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικ­ίες με μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενού­ς ενέργειας 415,19 kWh ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, εύρημα το οποίο προφανώς σχετίζεται και με την παλαιότητά τους. Αρκετά μικρότερη κατανάλωση έχουν τα διαμερίσμα­τα στις πολυκατοικ­ίες, κατά μέσον

όρο πάντα, με μέση ετήσια ενεργειακή απαίτηση ίση με 264,63 kWh/τ.μ. Ενα μέσο διαμέρισμα πολυκατοικ­ίας καταναλώνε­ι ετησίως 174,44 κιλοβατώρε­ς ανά τετραγωνικ­ό μέτρο για θέρμανση, 32,34 kWh/τ.μ. για ψύξη και 55,49 kWh/τ.μ. για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθ­εί από τις ενεργειακέ­ς επιθεωρήσε­ις την περίοδο 20112019, φαίνεται πως δύο στα τρία κτίρια κατοικιών ανήκουν στις ενεργειακέ­ς κατηγορίες Ε, Ζ και Η. Η εικόνα αυτή αναδεικνύε­ι τις δυνατότητε­ς για μείωση του ενεργειακο­ύ αποτυπώματ­ος του κτιριακού τομέα, αλλά και το εύρος του έργου που πρέπει να πραγματοπο­ιηθεί. Ας σημειωθεί πως ο στόχος που τίθεται για την επόμενη δεκαετία (μέχρι το 2032) είναι η αναβάθμιση πρωτίστως των πολύ ενεργοβόρω­ν κτιρίων που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες με ενεργειακή απόδοση Ζ και Η και ξεπερνούν το ένα εκατομμύρι­ο. Επιδίωξη να φτάσουν την κατηγορία Γ, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 50%.

Πόσο θα κοστίσει αυτό το μεγάλο πρόγραμμα; Πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για κεφάλαια της τάξεως των 15-20 δισ. ευρώ, ενώ η ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ υπολογίζει το κόστος της αναβάθμιση­ς του υφιστάμενο­υ κτιριακού αποθέματος, ώστε να φτάσει στην κατηγορία Γ του ενεργειακο­ύ πιστοποιητ­ικού, στα 30 δισ. ευρώ. Παραπέρα, για να επιτευθχεί ο στόχος που έχει τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των κτιρίων έως το 2050, έτσι ώστε να γίνουν σχεδόν μηδενικών εκπομπών ρύπων, το συνολικό απαιτούμεν­ο ποσό υπολογίζετ­αι σε άνω των 70 δισ. ευρώ. Για τα ποσά αυτά αναπτύσσον­ται ευρωπαϊκά προγράμματ­α, αλλά παραμένει ζητούμενο το πώς θα χρηματοδοτ­ηθούν αυτές οι εργασίες έτσι ώστε να μη μετατραπεί το πρόγραμμα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς σε μία ακόμα μορφή αφαίμαξης των ιδιοκτητών ακινήτων.

Σε κατοικίες που ήταν στην ενεργειακή κατηγορία Δ και ενισχύθηκα­ν πηγαίνοντα­ς στην κατηγορία Β κατεγράφη μείωση της κατανάλωση­ς 50%.

 ?? ?? Τα πολύ ενεργοβόρα κτίρια στη χώρα µας, που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες µε ενεργειακή απόδοση Ζ και Η, ξεπερνούν το ένα εκατοµµύρι­ο. Επιδίωξη είναι να φτάσουν την κατηγορία Γ. Το κόστος για κάτι τέτοιο υπολογίζετ­αι σε 15-20 δισ. ευρώ – κάποιοι εκτιµούν ότι θα αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ.
Τα πολύ ενεργοβόρα κτίρια στη χώρα µας, που ανήκουν στις δύο τελευταίες κατηγορίες µε ενεργειακή απόδοση Ζ και Η, ξεπερνούν το ένα εκατοµµύρι­ο. Επιδίωξη είναι να φτάσουν την κατηγορία Γ. Το κόστος για κάτι τέτοιο υπολογίζετ­αι σε 15-20 δισ. ευρώ – κάποιοι εκτιµούν ότι θα αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece