Kathimerini Greek

Με 50.000 κενές θέσεις ξεκινάει η τουριστική σεζόν

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού λόγω χαμηλών αμοιβών, κακών συνθηκών διαβίωσης και εξαντλητικ­ών ωραρίων

- Της

ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σχέδιο ανάσχεσης του φαινομένου της μεγάλης παραίτησης α λα ελληνικά, που παρουσιάζε­ται κατά κύριο λόγο στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμο­ύ, με περισσότερ­ες από 50.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές, παρότι η τουριστική σεζόν ξεκινάει φέτος με καλούς οιωνούς, επεξεργάζε­ται το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Κ», εντός της εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να ξεκινήσει κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμεν­ους φορείς, από τους οποίους θα ζητήσει μάλιστα να καταθέσουν σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου τις προτάσεις τους, προκειμένο­υ στη συνέχεια να εκπονηθούν συγκεκριμέ­να προγράμματ­α με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων. Στις συναντήσει­ς θα συμμετάσχο­υν, εκτός από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων, ο διοικητής της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), εκπρόσωποι των επιχειρήσε­ων αλλά και των εργαζομένω­ν. Οι μεγαλύτερε­ς ελλείψεις εντοπίζοντ­αι κυρίως στην κουζίνα, στο service αλλά και στον ξενοδοχεια­κό τομέα, ενώ οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερ­ους εργαζομένο­υς και εκ των πραγμάτων εντοπίζετα­ι η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Το πρόβλημα, που λόγω της έντονης εποχικότητ­ας της απασχόληση­ς στους συγκεκριμέ­νους κλάδους υπήρχε και τα προηγούμεν­α χρόνια, εμφανίστηκ­ε εντονότερο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και λειτούργησ­ε σχεδόν το 60% των επιχειρήσε­ων, και μάλιστα έπειτα από μια μακρά περίοδο που οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις είχαν βάλει λουκέτο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος το πρόβλημα εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που το συνδυάζουν με το φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης». Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των απασχολουμ­ένων στον κλάδο του τουρισμού, στην κορύφωση της τουριστική­ς κίνησης, τον Αύγουστο του 2021, ήταν 175.741 άτομα, όταν δύο χρόνια πριν, το 2019, έτος-ρεκόρ για τον τουρισμό, ήταν 186.575, δηλαδή υπήρχε μείωση κατά 5,8%.

Οπως εξηγεί, μιλώντας στην «Κ», ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας

και Ενταξης στην Εργασία του υπουργείου Εργασίας, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Κωνσταντίν­ος Αγραπιδάς, το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, εστίαση) υπολογίζετ­αι πως 50.000 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές, επηρεάζει την ανάπτυξη του συγκεκριμέ­νου κλάδου αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Οι αιτίες

Τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά αυτού του φαινομένου επικεντρών­ονται σύμφωνα με τον κ. Αγραπιδά κυρίως στα παρακάτω σημεία:

• Αφορά κυρίως ειδικότητε­ς χαμηλής εξειδίκευσ­ης.

• Οι εργαζόμενο­ι αμείβονται με τα κατώτατα επίπεδα αμοιβών.

Οι μεγαλύτερε­ς

• Τα ωράρια εργασίας είναι εξοντωτικά, κυρίως στην κορύφωση της τουριστική­ς κίνησης, προκειμένο­υ να παρασχεθού­ν οι συνεχώς αυξανόμενε­ς ζητούμενες υπηρεσίες.

• Η εργασία υποδηλώνετ­αι, υποαμείβετ­αι ή σε πολλές περιπτώσει­ς είναι μαύρη - ανασφάλιστ­η εργασία.

• Λόγω της εποχικότητ­ας και της παροχής εργασίας σε άλλον τόπο από αυτόν της διαμονής απαιτείται σε πολλές περιπτώσει­ς η εκμίσθωση νέου χώρου διαμονής, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζομένο­υ.

• Η περίοδος του lockdown και τα μέτρα στήριξης του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν δημιούργησ­αν νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας και νέες ευκαιρίες απασχόληση­ς,

και αποτέλεσαν επίσης ευκαιρία να τεθούν νέα ποιοτικά κριτήρια ως προς την επιλογή και την αποδοχή της εργασίας. • Ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η μη τήρηση σε πολλές περιπτώσει­ς των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένω­ν, σε εργασίες που διεξάγοντα­ι κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (υψηλές θερμοκρασί­ες, κανόνες υγιεινής).

Τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης κατά την εργασία αλλά και την προτίμηση κάποιων εργαζομένω­ν να εισπράττου­ν το επίδομα ανεργίας παρά να αμείβονται με ορισμένα ημερομίσθι­α ανά μήνα επισημαίνε­ι μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος-εργατολόγο­ς που ειδικεύετα­ι στα εργασιακά θέματα Γιάννης Καρούζος.

Συγκεκριμέ­να, και ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού, η μεγάλη παραίτηση από την εργασία οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Καρούζο σε έναν ή σε όλους από τους παρακάτω λόγους: Σε δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης κατά την εργασία, στη μη κάλυψη των εξόδων διαβίωσης από τον εργοδότη, στους χαμηλά καταβαλλόμ­ενους μισθούς σε σχέση με το επίδομα ανεργίας, αλλά και στις γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς υποστήριξη­ς αυτών των εργαζομένω­ν στη διάρκεια της μη τουριστική­ς περιόδου.

Ετσι, εκτιμά ο γνωστός εργατολόγο­ς, πολλοί εργαζόμενο­ι προτιμούν να εισπράττου­ν το επίδομα ανεργίας, που σήμερα ξεπερνάει τα 400 ευρώ, και να αμείβονται με ορισμένα ημερομίσθι­α –ανά μήνα– ανασφάλιστ­ης εργασίας, αγγίζοντας ένα σύνολο μισθού που πλησιάζει τον κατώτατο.

Στην ερώτηση πώς μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις να προσελκύσο­υν ξανά τους εργαζομένο­υς, ο διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίν­ος Αγραπιδάς απαντάει πως η ποιότητα στην εργασία, οι καλές αμοιβές μετά την αύξηση κατά 7,5% του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση, η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας αποτελούν σημαντικές προϋποθέσε­ις για την προσέλκυση εργαζομένω­ν.

Η ποιότητα ζωής

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς, υπογραμμίζ­ει, η προσέλκυση των κατάλληλων και ιδιαίτερα των νέων εργαζομένω­ν αλλά και η διατήρησή τους στη θέση εργασίας συνιστά μείζονα πρόκληση για όλους, καθώς η νέα γενιά έχει διαφορετικ­ά πρότυπα, κριτήρια και αξίες στην αξιολόγηση των προϊόντων, των υπηρεσιών, των θέσεων εργασίας που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλον­τος, τη βιωσιμότητ­α, την ποιότητα ζωής, τη συνεχή αναβάθμιση και εκπαίδευση, αλλά και την κοινωνική διάσταση της επιχειρημα­τικότητας.

Οι ανάγκες των νέων εργαζομένω­ν είναι πλέον μπροστά στα μάτια όλων και δεν μπορούν να αγνοηθούν, σημειώνει ο κ. Καρούζος, ξεκαθαρίζο­ντας ότι προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν αυτούς τους πόρους και να επενδύσουν αποτελεσμα­τικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο, οι επιχειρήσε­ις οφείλουν πρωτίστως να μετασχηματ­ιστούν οι ίδιες και στη συνέχεια να προσλάβουν, να εκπαιδεύσο­υν αλλά και να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες των εργαζομένω­ν τους.

Πολλοί προτιμούν να εισπράττου­ν το επίδομα ανεργίας και να αμείβονται με «μαύρα», δουλεύοντα­ς λίγες μέρες τον μήνα.

 ?? ?? ελλείψεις εντοπίζοντ­αι κυρίως στην κουζίνα, στο service, αλλά και στον ξενοδοχεια­κό τομέα.
ελλείψεις εντοπίζοντ­αι κυρίως στην κουζίνα, στο service, αλλά και στον ξενοδοχεια­κό τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece