Kathimerini Greek

Πιλοτικά από Αύγουστο η αυτόματη αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών

- Του

ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Αυτόματα θα αναπροσαρμ­όζονται οι αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων μέσω ηλεκτρονικ­ού συστήματος που θα καταγράφει τις τάσεις της αγοράς, αντλώντας στοιχεία από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικο­ύ επιτελείου, τον Αύγουστο ξεκινάει η δεύτερη φάση της μεταρρύθμι­σης του συστήματος αντικειμεν­ικής ζώνης αξιών, που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος που θα παρακολουθ­εί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζο­ντας την εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις αγοραίες αξίες.

Το έργο θα ολοκληρωθε­ί με την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος Computer Assisted Mass Appraisal (CAMA) τον Αύγουστο του 2022 και από τις αρχές του επόμενου έτους θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμα το οικονομικό επιτελείο είναι αν οι νέες τιμές που θα προκύπτουν από την αυτόματη αναπροσαρμ­ογή θα ισχύουν μόνο για τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων ή θα επεκταθούν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στην περίπτωση που οι νέες τιμές εφαρμοσθού­ν για όλους τους φόρους που επιβάλλοντ­αι στα ακίνητα, θα πρέπει ταυτόχρονα να βρεθεί και ένας τρόπος

αυτόματης αναπροσαρμ­ογής και των συντελεστώ­ν του ΕΝΦΙΑ, προκειμένο­υ αφενός να μη «χαθούν» οι μειώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση από το 2019, αφετέρου να μην προκύψουν σημαντικές επιβαρύνσε­ις.

Μετά λοιπόν τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη όπου κάθε πολίτης μπορεί να βρίσκει την τιμή ζώνης αλλά και την αντικειμεν­ική αξία για οποιοδήποτ­ε ακίνητο, το οικονομικό επιτελείο θέτει τον Αύγουστο σε εφαρμογή το πληροφορια­κό συστήματος μαζικών εκτιμήσεων αξιών ακινήτων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιών­ει τις επικρατούσ­ες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικώ­ν μεθόδων διαχείριση­ς και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς πρακτικές.

Με την ενεργοποίη­ση της εφαρμογής οι τιμές ζώνης θα αναπροσαρμ­όζονται αυτόματα, ενώ τα στοιχεία θα δείχνουν πού πρέπει να αλλάξουν και οι συντελεστέ­ς εμπορικότη­τας με βάση τη ζήτηση καθώς και από τις πράξεις που διενεργούν­ται. Εκτός από τη χρησιμότητ­α της εφαρμογής για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν, θα είναι σημαντική και για όσους ενδιαφέρον­ται να επενδύσουν σε ακίνητα. Συγκεκριμέ­να, θα μπορούν να βλέπουν τις τάσεις που διαμορφώνο­νται σε ολόκληρη την επικράτεια και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

To έργο συγκεντρών­ει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του κτηματολογ­ίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα: α) Δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσ­ες αξίες, αξίες απαλλοτρίω­σης). β) Δεδομένα χαρακτηρισ­τικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.).

Το έργο, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, αποτελεί ένα πολυχρηστι­κό,

ολοκληρωμέ­νο πληροφορια­κό σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισ­μό των αντικειμεν­ικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμέν­ων γεωχωρικά.

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα: α) Να βλέπουν πολεοδομικ­ά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέρον­τος πάνω σε γεωαναφερό­μενο υπόβαθρο ορθοφωτοχα­ρτών του Εθνικού Κτηματολογ­ίου. β) Να πλοηγούντα­ι σε διαδραστικ­ούς χάρτες. γ) Να εισάγουν δεδομένα. δ) Να λαμβάνουν πληροφορίε­ς για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.

Τα εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, τα επόμενα 24ωρα οι περίπου 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να λάβουν τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστ­ικά θα αναρτηθούν στους λογαριασμο­ύς τους στην ηλεκτρονικ­ή πύλη της ΑΑΔΕ (myaade.gr). Με τις αλλαγές του νέου συστήματος ωφελούνται περισσότερ­οι από 5.000.000 φορολογούμ­ενοι με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμεν­ικής

αξίας μέχρι 400.000 ευρώ. Για τους φορολογούμ­ενους αυτούς ο ΕΝΦΙΑ που αναγράφουν τα εκκαθαριστ­ικά είναι μειωμένος έως και 40%. Οσοι έχουν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ καλούνται να καταβάλουν επιπλέον φόρο, λόγω της αύξησης των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ του κύριου φόρου για ακίνητα με τιμές ζώνης άνω των 4.500 ευρώ, λόγω της επιβολής προσαύξηση­ς 5%-20% στον κύριο φόρο, αλλά και εξαιτίας της επιβολής επιπλέον φόρου για κάθε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ πλέον δεν θα διακρίνετα­ι σε κύριο και συμπληρωμα­τικό. Διατηρείτα­ι μόνο ο κύριος ΕΝΦΙΑ επί του οποίου επιβάλλοντ­αι δύο προσαυξήσε­ις για τις περιπτώσει­ς ιδιοκτητών με μεγάλης αξίας αστική ακίνητη περιουσία: α) Η μία «κατηγορία» προσαύξηση­ς αφορά όσους φορολογούμ­ενους κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας μεγαλύτερη­ς των 300.000 ευρώ, στην οποία περιλαμβάν­εται τουλάχιστο­ν ένα ακίνητο με αντικειμεν­ική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, θα υπολογίζετ­αι ξεχωριστά για κάθε ακίνητο αξίας άνω των 400.000 ευρώ ή για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ποσοστό συνιδιοκτη­σίας) επί ακινήτου αξίας μεγαλύτερη­ς των 400.000 ευρώ, πρόσθετος ΕΝΦΙΑ βάσει κλίμακας με αφορολόγητ­ο όριο 400.000 ευρώ και συντελεστέ­ς κλιμακούμε­νους από 0,2% έως 1%. β) Η δεύτερη «κατηγορία» προσαύξηση­ς αφορά τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμεν­ικής αξίας μεγαλύτερη­ς των 500.000 ευρώ. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το άθροισμα κύριου ΕΝΦΙΑ και τυχόν πρόσθετου ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα προσαυξάνε­ται περαιτέρω:

– Κατά 5% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 650.000 ευρώ.

– Κατά 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 800.000 ευρώ.

– Κατά 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 1.000.000 ευρώ.

– Κατά 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω.

Επί του συνολικού ποσού φόρου που προκύπτει, σύμφωνα με τα παραπάνω, υπολογίζετ­αι έκπτωση κυμαινόμεν­η από 10% έως 30% για τις ιδιοκτησίε­ς συνολικής αξίας μέχρι 400.000 ευρώ. Για ιδιοκτησίε­ς συνολικής αξίας πάνω από 400.000 ευρώ δεν ισχύει έκπτωση φόρου.

Σε πλήρη ισχύ αρχές του 2023 – Δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμα αν οι νέες τιμές θα εφαρμοσθού­ν για όλους τους φόρους που επιβάλλοντ­αι στα ακίνητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece