Kathimerini Greek

Ως τζαμί στα διαβατήρια η Αγία Σοφία

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Toυ ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ

Στα νέα διαβατήρια της Τουρκίας θα απεικονίζε­ται η Αγία Σοφία, όπως λειτουργεί σήμερα, δηλαδή ως τζαμί. Αυτό αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν σε διάγγελμά του στον τουρκικό λαό. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως έχει δημιουργηθ­εί η υποδομή για τα εθνικά διαβατήρια, τα οποία θα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «οι σελίδες του νέου μας διαβατηρίο­υ θα ξεκινούν με το παλάτι του Τοπ Καπί και θα τελειώνουν με το πρώτο Κοινοβούλι­ο, ενώ στη μεσαία του σελίδα θα απεικονίζε­ται το μεγάλο τζαμί της Αγίας Σοφίας». Η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης θεωρείται πως δείχνει την αποφασιστι­κότητα της Αγκυρας στο ζήτημα αυτό. Oι αντιδράσει­ς της διεθνούς κοινότητας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί πριν από δύο χρόνια, δεν άλλαξαν τις θέσεις της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε πως «άλλα είναι τα σύνορα της χώρας μας και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Από τη Σιβηρία, στην Αφρική, πέραν του Ατλαντικού στην Αμερική μέχρι και τα Βαλκάνια. Τα σημερινά μας σύνορα είναι αυτά, όμως δεν κόψαμε τους δεσμούς μας με τους ανθρώπους που ζήσαμε για αιώνες».

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Κωνσταντιν­ούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντα­ς ότι «οι ισχυρισμοί που προβλήθηκα­ν από κάποια ΜΜΕ πως “έσπασε το καπάκι της δεξαμενής νερού της Αγίας Σοφίας και τοποθετήθη­καν υποδήματα εντός” είναι αναληθείς». Οπως υπογραμμίζ­εται στην ανακοίνωση, η φωτογραφία

που χρησιμοποι­ήθηκε είναι παλαιά και δεν απεικονίζε­ι τη σημερινή κατάσταση.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ισχυρίστηκ­ε πως «έχουμε ένα εκατομμύρι­ο φορές δίκιο στα προβλήματα που ζούμε με την Ελλάδα. Στον κόσμο δεν υπάρχει άλλη χώρα με χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και με εναέριο χώρο στα 10 μίλια. Στρατιωτικ­οποιήθηκαν 16 νησιά παρά τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρ­ικες ενέργειες και

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ προέβαλε και πάλι τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκατόρ­ικες ενέργειες και την προβοκατόρ­ικη ρητορική».

την προβοκατόρ­ικη ρητορική». Ο κ. Ακάρ υποστήριξε πως για την επίλυση των προβλημάτω­ν η Τουρκία θέλει συνομιλίες, συναντήσει­ς και διάλογο, όμως τόνισε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμέν­ων και την καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν της.

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Τούρκου υπουργού Αμυνας για τα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Ελλάδας: «Με τα εξοπλιστικ­ά η Ελλάδα μπαίνει κάτω από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος. Αν κάνουν τα εξοπλιστικ­ά για την Τουρκία είναι λίγα, αν τα κάνουν για αμυντικούς λόγους είναι πολλά. Επειδή γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο, δεν έρχονται στο τραπέζι και το αποφεύγουν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece