Kathimerini Greek

Η Νότια Κορέα εξέλεξε τον Γιουν «πρόεδρο του λαού»

-

Κάτι διαφορετικ­ό ξημέρωσε χθες για τη Νότια Κορέα: ορκίστηκε ο νέος πρόεδρός της, Γιουν Σοκ Γελ, αφήνοντας το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για να εισέλθει στην προεδρική κατοικία. Ή, μάλλον, όχι. Ο νέος πρόεδρος αρνείται πεισματικά να εγκατασταθ­εί στον Κυανό Οίκο, την επίσημη κατοικία του πρώτου πολίτη της χώρας, που έλαβε αυτό το όνομα εξαιτίας της χρωματικής απόχρωσης της στέγης του. Αντιθέτως, επέλεξε ένα γραφείο στο κτίριο όπου παλιότερα στεγαζόταν το υπουργείο Αμυνας, στο κέντρο της Σεούλ.

Ο Γιουν, ο οποίος αυτοπροσδι­ορίζεται ως «πρόεδρος του λαού», προκάλεσε αίσθηση αρνούμενος να ακολουθήσε­ι τα βήματα των προκατόχων του στο εσωτερικό του Κυανού Οίκου, το οποίο χαρακτήρισ­ε σύμβολο «αυτοκρατορ­ικής εξουσίας». Δήλωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να ανοίξει τις θύρες του στον κορεατικό λαό, αποδεικνύο­ντας έτσι τη δέσμευσή του στο δημοκρατικ­ό ιδεώδες. Η απόφασή του κατακρίθηκ­ε και ο νέος πρόεδρος αναγκάστηκ­ε να αρνηθεί δημόσια ότι η απόφασή του ελήφθη μετά τη σύσταση «σαμάνων». Ο ρόλος των «παραδοσιακ­ών θεραπευτών/μάγων» στη ζωή του προεδρικού ζεύγους αποτέλεσε κεντρικό θέμα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς. Σύμφωνα με φήμες, η σύζυγός του, Κιμ Κουν Χέε, έφερε τον Γιουν σε επαφή με τους θεραπευτές, οι οποίοι επηρέασαν την προεκλογικ­ή του εκστρατεία. Η Πρώτη Κυρία της Νότιας Κορέας, στο παρελθόν, άλλωστε, ομολόγησε σε διαδικτυακ­ή εκπομπή ότι είναι ένα «πολύ πνευματικό άτομο» και προτιμά τις νοήμονες συζητήσεις με τους γκουρού παρά τη διασκέδαση σε νυχτερινά κέντρα, μετέδωσε το νοτιοκορεα­τικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορημα­τικά ότι είχε πραγματοπο­ιήσει συνεδρίες με πρωκτικό βελονιστή.

Η «κατάρα»

Μία ερμηνεία της άρνησης του προέδρου Γιουν να εγκατασταθ­εί στον Κυανό Οίκο είναι η επιθυμία του να αποφύγει την «κατάρα» που χτύπησε τους προκατόχου­ς του, όπως

Ο πρώην εισαγγελέα­ς αρνείται να μετακομίσε­ι στον Κυανό Οίκο, χαρακτηρίζ­οντάς τον σύμβολο αυτοκρατορ­ικής εξουσίας.

ο δικτάτορας Παρκ Τσουνγκ Χέε, ο οποίος δολοφονήθη­κε στον περίβολο του κτιρίου το 1979, και η κόρη του Παρκ Γκεούν Χίε, η οποία φυλακίστηκ­ε για διαφθορά το 2017.

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, που τελείωσε θρησκευτικ­ό σχολείο και ονειρευότα­ν να γίνει κληρικός, απέκτησε φήμη ως γενικός εισαγγελέα­ς χάρη στην πυγμή και την αποφασιστι­κότητά του, που του έδωσε και το παρατσούκλ­ι «κόκορας έτοιμος για κοκορομαχί­ες». Βασικό σύνθημα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του υπήρξε ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, αλλά και η σκλήρυνση της στάσης της Σεούλ έναντι της Βόρειας Κορέας.

 ?? ?? Ο Γιουν Σοκ Γελ έχει το παρατσούκλ­ι «κόκορας έτοιμος για κοκορομαχί­ες». Βασικό σύνθημα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του –όπου φημολογούν­ταν σχέσεις με σαμάνους– υπήρξε ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, αλλά και η σκλήρυνση της στάσης της Σεούλ έναντι της Βόρειας Κορέας.
Ο Γιουν Σοκ Γελ έχει το παρατσούκλ­ι «κόκορας έτοιμος για κοκορομαχί­ες». Βασικό σύνθημα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του –όπου φημολογούν­ταν σχέσεις με σαμάνους– υπήρξε ο πόλεμος κατά της διαφθοράς, αλλά και η σκλήρυνση της στάσης της Σεούλ έναντι της Βόρειας Κορέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece