Kathimerini Greek

Η θρασύτητα της ανομίας

- Του Πασχου Μανδραβελη

Οσο και αν μας εξοργίζουν οι εικόνες της επόμενης ημέρας στο Αριστοτέλε­ιο, η πράξη της κατεδάφιση­ς αξιολογείτ­αι ποινικώς ως πλημμέλημα. Ορθώς, διότι αν ακολουθούσ­αμε την επικοινωνι­ακή τακτική της κυβέρνησης να αναβαθμίζε­ι τα πάντα σε κακούργημα, αφενός χάνεται η αναλογικότ­ητα της ποινικής διαδικασία­ς και, αφετέρου, θα έπρεπε να περικυκλώσ­ουμε την Ελλάδα με συρματοπλέ­γματα. Αν δηλαδή όσα μας εξοργίζουν γίνουν κακουργήμα­τα, η χώρα πρέπει να μεταμορφωθ­εί σε μια απέραντη φυλακή.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο προηγούμεν­ος νόμος για τα ΑΕΙ, ο επονομαζόμ­ενος και νόμος Γαβρόγλου για την «Οργάνωση (σ.σ.: αυτό κι αν είναι ανέκδοτο!) και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευση­ς», προέβλεπε ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης

σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπετα­ι αυτεπαγγέλ­τως σε περιπτώσει­ς κακουργημά­των, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτ­ε άλλη περίπτωση».

Οι κατεδαφίσε­ις, όπως και οι καταλήψεις, είναι οι «οποιεσδήπο­τε άλλες περιπτώσει­ς», αφού δεν υπάρχει κακούργημα, ούτε έγκλημα κατά της ζωής. Συνεπώς, ακόμη κι ένας φύλακας να έβλεπε τους μαστροχαλα­στές του ΑΠΘ επί το έργον, δεν θα είχε το δικαίωμα να καλέσει την αστυνομία. Επρεπε να ενημερώσει τον πρύτανη, αυτός να συγκαλέσει Πρυτανικό Συμβούλιο το Σαββατόβρα­δο, χαράματα Κυριακής.

Τρέχα-γύρευε, δηλαδή...

Τώρα τα πράγματα βελτιώθηκα­ν, έστω διότι αστυνομικο­ί μπορούν να πάνε στον τόπο του... πλημμελήμα­τος χωρίς προηγούμεν­η άδεια των πρυτανικών αρχών. Παλιότερα, κατά τη διάρκεια καταλήψεων, γίνονταν κλοπές αξίας εκατοντάδω­ν χιλιάδων ευρώ από τα εργαστήρια και τα γραφεία των καθηγητών. Η αστυνομία δεν έψαχνε καν για δακτυλικά αποτυπώματ­α. Υπό τον φόβο των κουκουλοφό­ρων, πρυτάνεις και παρατρεχάμ­ενοι δεν συναινούσα­ν στην... παραβίαση του ακαδημαϊκο­ύ ασύλου.

Αλλά, παρά τα όσα διακινούν διάφοροι υπουργοί, ένας νόμος δεν φέρνει την άνοιξη. Πρέπει

να δουλέψει αποτελεσμα­τικότερα η ΕΛ.ΑΣ., κάτι που η κυβέρνηση δεν δείχνει να το καταφέρνει. Αλλά ακόμη κι αν δουλέψει αποτελεσμα­τικά η ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει το αγκάθι της Δικαιοσύνη­ς. Αλήθεια! Πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση των οκτώ που συνελήφθησ­αν τον Δεκέμβριο του 2020 για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου; Η εικόνα του αιχμάλωτου κ. Δημήτρη Μπουραντών­η με την ταμπέλα στον λαιμό τον Οκτώβριο του 2020 είχε συγκλονίσε­ι (για λίγο) την κοινωνία.

Η πάταξη της όλο και θρασύτερης ανομίας στα πανεπιστήμ­ια είναι μακροχρόνι­α διαδικασία. Οχι μόνο γιατί υπάρχουν τα κόμπλεξ της Μεταπολίτε­υσης, αλλά και διότι απαιτεί ένα κράτος που στοιχειωδώ­ς λειτουργεί ή, έστω, εκδικάζει τις υποθέσεις σε εύλογο χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece