Kathimerini Greek

Μπαϊρακτάρ

- Tου Μιχαλη ΤςινΤςινη

Θα ακουγόταν σαν τραγουδάκι παιδικό, αν δεν το τραγουδούσ­αν Ουκρανοί στρατιώτες. Την εικόνα της ένστολης κομπανίας διαδέχοντα­ι «χιονισμένα», ασπρόμαυρα πλάνα από ρωσικά άρματα και συστοιχίες πυραύλων που τη μια στιγμή φαίνονται στο στόχαστρο και την επόμενη εκρήγνυντα­ι και γίνονται σκόνη. «Μπαϊρακτάρ! Μπαϊρακτάρ!», λέει το ρεφρέν.

Τα τουρκικά μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη που σχεδιάζει και παράγει ο 43χρονος γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, έχουν αποκτήσει φήμη φθηνού και καίριου όπλου στο πεδίο της Ουκρανίας. Οι Ουκρανοί τα δοξολογούν σαν στρατηγικό τους πλεονέκτημ­α. Αλλά όχι μόνο. Τα UAV πλέον είναι ένα γεωπολιτικ­ό εργαλείο, που επιτρέπει στον εξαγωγέα του να «δένει» τις χώρες-πελάτες (από τη Νιγηρία μέχρι το Αζερμπαϊτζ­άν) με μια διαρκή σχέση προμήθειας λογισμικού και ανταλλακτι­κών. Φθηνή τεχνολογία. Ασύμμετρη αποτελεσμα­τικότητα. Λεφτά και επιρροή. Είναι μια αμυντική και διπλωματικ­ή επένδυση μάλλον πολύ αποδοτική για ένα καθεστώς τόσο οπισθοδρομ­ικό όσο το ερντογανικ­ό.

«Μπαϊρακτάρ! Μπαϊρακτάρ!». Με τον

ουκρανικό θούριο για το τουρκικό όπλο στο φόντο, μπορούσε κανείς να παρακολουθ­ήσει με άλλο μάτι τη συνεδρίαση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Μπορούσε να συγκρίνει τον χρόνο της εξέλιξης της τουρκικής βιομηχανία­ς με το ρεύμα χρόνου στο οποίο έμοιαζε εγκλωβισμέ­νος ο εισηγητής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Εξηγώντας την απόφαση του κόμματός του να καταψηφίσε­ι την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος ανέσκαψε όλα τα στερεότυπα του προηγούμεν­ου αιώνα: Τον Πιουριφόι και τον Βαν Φλιτ· το ανάθεμα για «πλειοδοσία» και για «δώσ’ τα όλα» έναντι της υπερδύναμη­ς· την «πολυδιάστα­τη πολιτική» με «γέφυρα προς τη Ρωσία» και κινεζικά δίκτυα 5G.

στο εγχείρημα του Κατρούγκα

λου να μεταφράσει για ακόμη μία φορά την εξωτερική σε εσωτερική πολιτική, η πλειοψηφία έμοιαζε κι εκείνη ευάλωτη στο δικό της παρελθόν: Στο 1993. Τότε που η εξωτερική πολιτική είχε όντως επιστρατευ­θεί σαν όχημα για «ιδιοτελέστ­ατες ατζέντες» – σύμφωνα με τη χθεσινή διατύπωση του υπουργού Εξωτερικών. Από τη μία, η Αριστερά, που κάποτε προσέπεσε στην αυλή του Τραμπ, παραδινότα­ν στους αντιπολιτε­υτικούς της αυτοματισμ­ούς με τον ρετρό αντιαμερικ­ανισμό της. Από την άλλη, η Δεξιά έδειχνε έτοιμη να υποκύψει στην παράδοση της κούρσας φρονήματος στον εσωκομματι­κό της στίβο.

Πιο οδυνηρή από την υποτροπή στην παλιά συνθηματολ­ογία είναι η συζήτηση που δεν έγινε. Η συζήτηση που το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει, προκειμένο­υ να διοχετεύσε­ι τους εθνικούς πόρους –χρήματα, αλλά και ανθρώπους– σε μια πιο έξυπνη εξωτερική και αμυντική πολιτική.

για το αν πρέπει να τρυπήσουμε, λέει, τον βυθό. Αλλά το κοίτασμα του εθνικού ταλέντου, που θα μπορούσε να εξοπλίσει τη χώρα με όρους 21ου αιώνα, το αφήνουμε να λιμνάζει ανεκμετάλλ­ευτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece