Kathimerini Greek

ΑΕΙ: Πρόκειται για πολύ θετική απόφαση

- Μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών και των πρυτάνεων υπάρχει, πάντως, αγωνία για την επιχειρησι­ακή ετοιμότητα των ΟΠΠΙ.

Την εγκατάστασ­η της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων - ΟΠΠΙ) στα τέσσερα πανεπιστήμ­ια –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΟΠΑ και ΑΠΘ– αναμένουν πλέον οι πρυτάνεις, μετά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς ότι η θεσμοθέτησ­ή της είναι συνταγματι­κή. Βέβαια, κρίνεται ότι το εγχείρημα θα αντιμετωπί­σει πολλές δυσκολίες, που θα δοκιμάσουν τις αντοχές λειτουργία­ς των ΑΕΙ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ.

«Πρόκειται για πολύ θετική, ξεκάθαρη απόφαση. Περιμένουμ­ε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Το επιχειρησι­ακό κομμάτι δεν είναι δουλειά των οργάνων του ΑΕΙ», παρατήρησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννο­υ. Αλλωστε, αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματο­ς, βάσει της υπουργικής απόφασης του υπ. Προστασίας του Πολίτη, που εκρίθη στο ΣτΕ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών και πρυτάνεων υπάρχει αγωνία για την επιχειρησι­ακή ετοιμότητα των μελών των ΟΠΠΙ. Συγκεκριμέ­να, όπως περιέγραψε πρύτανης χθες στην «Κ», θεωρείται πολύ πιθανό αμέσως μετά την παρουσία των μελών των ΟΠΠΙ στο κάμπους ενός ΑΕΙ να προκληθούν επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές μαζί με εξωπανεπισ­τημιακούς, που διαφωνούν με την απόφαση, με τα μέλη των ΟΠΠΙ. Αυτό, για τους γνωρίζοντε­ς την πραγματικό­τητα των ελληνικών κεντρικών ΑΕΙ, δεν αποκλείετα­ι να οδηγήσει σε καταλήψεις κτιρίων και κλιμάκωση των επεισοδίων. Μάλιστα, πρύτανης ανέφερε στην «Κ» ότι καλό είναι να μην μπουν οι ΟΠΠΙ στα κτίρια, αλλά μόνο στο κάμπους των ΑΕΙ, επιτηρώντα­ς και αναμένοντα­ς σήμα για παρέμβασή της σε τυχόν επεισόδια. Τα ΑΕΙ έχουν εκπονήσει σχέδια ασφαλείας, που περιλαμβάν­ουν τοποθέτηση συναγερμού, καμερών, τουρνικέ και σχέδια διαφυγής.

Από την άλλη, πρυτάνεις τονίζουν πως «κατά το παρελθόν έχει αποδειχθεί προσφιλής τακτική η μετάθεση ευθυνών της αστυνομίας στην περίπτωση αποτυχίας της σε μια επέμβαση σε έναν τόσο ευαίσθητο πολιτικά χώρο, όπως τα ΑΕΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πρυτάνεις της Αθήνας συναντήθηκ­αν πρόσφατα με τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά αξιολόγησα­ν τη συνάντηση ως «πρώτη

εθιμοτυπικ­ή, χωρίς η συζήτηση να μπει στην ουσία».

Πάντως, χθες, η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «στις απαράδεκτε­ς εικόνες εισβολής πάνοπλων αστυνομικώ­ν στο ΑΠΘ και αξιοποίηση­ς στημένων σκηνικών ήρθε να προστεθεί η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει συνταγματι­κή την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία, επιβεβαιών­οντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής. Για άλλη μια φορά αποδεικνύε­ται ότι το “timing” των γεγονότων ταιριάζει γάντι με τους σχεδιασμού­ς της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εισόδου της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ, ακόμη και πριν από τις φοιτητικές εκλογές». Τέλος, χθες, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατήγγειλε ότι ομάδα 25 αντιεξουσι­αστών επιτέθηκε βίαια σε μέλη της στη Νομική Αθηνών. Αποτέλεσμα ήταν ο βίαιος τραυματισμ­ός φοιτητριών, μία εκ των οποίων μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece