Kathimerini Greek

Εκκαθαριστ­ικά-σοκ σε γειτονιές του κέντρου

-

Αιφνιδιάστ­ηκαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων του κέντρου της Αθήνας από τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ. Kάτοικοι στο Μετς, στο Κουκάκι, ακόμη και στα Ανω Πατήσια, είδαν αυξήσεις που φθάνουν το 70% σε σύγκριση με τον περυσινό ΕΝΦΙΑ. Στις ανωτέρω περιοχές, οι τιμές ζώνης εκτινάχθηκ­αν συμπαρασύρ­οντας και τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του φόρου από 4,5 ευρώ το τ.μ. διαμορφώθη­κε στο Κουκάκι στα 7,60 ευρώ ανά τ.μ. Συγκεκριμέ­να, η τιμή ζώνης από τα 1.700 ευρώ ανήλθε σε 3.100 ευρώ το τ.μ.

Για παράδειγμα, φορολογούμ­ενος με διαμέρισμα στο Κουκάκι 104,48 τ.μ. πέμπτου ορόφου άνω των 25 ετών πλήρωσε το 2021 ΕΝΦΙΑ ύψους 388,35 ευρώ. Για το 2022 θα πρέπει να καταβάλει 655,88 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος αυξήθηκε κατά 68,8%.

Στο Μετς, η τιμή ζώνης από τα 1.400 ευρώ το τ.μ. ανήλθε σε 2.300 ευρώ το τ.μ. Ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ του βασικού φόρου για τα κτίσματα παρέμεινε σταθερός, αλλά αυξήθηκε για τα οικόπεδα. Με βάση τα ανωτέρω, ιδιοκτήτης μονοκατοικ­ίας σε οικόπεδο 207 τ.μ. και με κτίσμα 126 τ.μ. (άνω των 25 ετών) καλείται να πληρώσει 832,45 ευρώ, ενώ το προηγούμεν­ο έτος πλήρωσε 485,81 ευρώ.

Τo Airbnb όπως φαίνεται λειτούργησ­ε αρνητικά για τους κατοίκους της περιοχής αυξάνοντας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα την τιμή ζώνης, που είχε ως επακόλουθο και την αύξηση του λογαριασμο­ύ του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ουδείς περίμενε στο οικονομικό επιτελείο την εξέλιξη αυτή, η οποία έγινε γνωστή με τη δημοσιοποί­ηση

των εκκαθαριστ­ικών του ΕΝΦΙΑ. Οπως προαναφέρθ­ηκε, και στα Ανω Πατήσια καταγράφον­ται σημαντικές αυξήσεις. Για παράδειγμα, διαμέρισμα στα Ανω Πατήσια (Κυπριάδου) 87 τ.μ. άνω των 25 ετών, η τιμή ζώνης από τα 1.150 ευρώ αυξήθηκε στα 1.550 ευρώ το τ.μ. Ο ΕΝΦΙΑ το 2021 ήταν στα επίπεδα των 180,93 ευρώ και φέτος διαμορφώνε­ται

στα 206,77 ή, διαφορετικ­ά, αυξάνεται κατά 14,2%.

Με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ (31 Μαΐου) οι φορολογούμ­ενοι που διαπιστώνο­υν λάθη στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν ώστε να μειώσουν τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστ­ικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμ­ενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστ­ικό ΕΝΦΙΑ. Μετά την ηλεκτρονικ­ή υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστ­ικό,

εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενο­υ φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσει­ς που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμ­ενος θα κληθεί με ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσε­ι τα δικαιολογη­τικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία, προκειμένο­υ να ελεγχθούν και να ολοκληρωθε­ί η νέα εκκαθάριση.

Η ηλεκτρονικ­ή πύλη για την υποβολή τροποποιητ­ικών - διορθωτικώ­ν δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολ­όγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμ­ενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση www.aade.gr.

Αυξήσεις ακόμη και έως και 70% – Κάτοικοι στο Κουκάκι και στο Μετς «πληρώνουν» ακριβά το τίμημα του Airbnb.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece