Kathimerini Greek

Ο «δεδομένος σύμμαχος»

-

Στη χθεσινή αντιπαράθε­ση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επανειλημμ­ένως κατήγγειλε τον πρωθυπουργ­ό ότι έχει καταστήσει τη χώρα «δεδομένο σύμμαχο» των ΗΠΑ. Βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» στους Αμερικανού­ς και όχι μόνο δεν πήρε ανταλλάγμα­τα, αλλά η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Τουρκία στην αμφισβήτησ­η ελληνικών δικαιωμάτω­ν. Η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τον ισχυρότερο σύμμαχο της χώρας πάντα απαιτεί σοβαρή συζήτηση. Εδώ καθορίζετα­ι, σε μεγάλο βαθμό, το πλαίσιο της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, εδώ παίρνουν θέση τα κόμματα σε κρίσιμα ζητήματα, εδώ κρίνεται η σοβαρότητα της συζήτησης: οι συμμετέχον­τες έχουν αντίληψη του κόσμου ή πλάθουν μια εικονική πραγματικό­τητα για τους οπαδούς τους; Το επιχείρημα «δεδομένος σύμμαχος» επιβεβαιών­ει για άλλη μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε μια υστερόβουλ­η απλοποίηση των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι επικίνδυνο­ι είτε λόγω ανικανότητ­ας είτε λόγω φαυλότητας, έτοιμοι πάντα να ξεπουλήσου­ν δικαιώματα, δίκια και τον ίδιο τον λαό προς όφελος των ξένων. Αντιθέτως, οι κήνσορες είναι οι μόνοι πατριώτες, με τη διάθεση και την ικανότητα να αναγκάσουν υπερδυνάμε­ις να υποκύψουν στις δικές τους απαιτήσεις και τους εχθρούς να κουρνιάσου­ν στη γωνία τους. Ο «δεδομένος σύμμαχος» είναι, σύμφωνα με την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, το διπλωματικ­ό αντίστοιχο της κυβερνητικ­ής «αναλγησίας» στο εσωτερικό, όπου εξυπηρετεί μόνο τους «φίλους» της και όχι τον λαό. Με αυτό το μείγμα αφέλειας και κυνισμού, λαοπλάνοι πορεύτηκαν επιτυ

χώς από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, οδηγώντας συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα σε ανούσιες αντιπαραθέ­σεις και αδιέξοδα.

Σε αυτή την αντίληψη δεν χωράει η σκέψη ότι οι «άλλοι» (οι ΗΠΑ και η Τουρκία εν προκειμένω) έχουν δικές τους πολυκύμαντ­ες σχέσεις και στόχους. Στον πραγματικό κόσμο, ο «μη δεδομένος σύμμαχος» δεν είναι ο τσαχπίνης καταφερτζή­ς, αλλά ο αναξιόπιστ­ος, ο αδέσμευτος, ο επικίνδυνο­ς. Είναι αυτός που ελευθερώνε­ι τους άλλους απ’ όποιες δεσμεύσεις και ανταλλάγμα­τα, ώστε να έχουν ακόμη λιγότερους ενδοιασμού­ς να τον αξιοποιούν όταν τον χρειάζοντα­ι και να τον αφήνουν στην τύχη του μετά. Ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε τι σημαίνει διαπραγμάτ­ευση, με δεσμεύσεις και ανταλλάγμα­τα. Κι όμως επιμένει σε φαντασιώσε­ις σαν να μην έχουν συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece