Kathimerini Greek

Μια έκθεση στο Athens 14 Fougaro για τη στήριξη της Μέριμνας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Το 1995 εννέα φωτισμένοι επιστήμονε­ς από τον χώρο της παιδείας και της υγείας αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν πρωτοπορια­κό φορέα για τα ελληνικά δεδομένα. Εφτιαξαν τη Μέριμνα, μια αστική μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία, με κύριο μέλημά της τις ανάγκες των παιδιών που έρχονται αντιμέτωπα με μια σοβαρή ασθένεια ή με τον θάνατο αγαπημένου τους προσώπου.

Εως τότε δεν υπήρχε ο κατάλληλος φορέας για τέτοια ζητήματα, που να δίνει έμφαση όχι μόνο στη φροντίδα του σώματος αλλά και της ψυχής. Εκτοτε η οργάνωση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, προσφέροντ­ας δωρεάν υπηρεσίες σε 50.000 παιδιά αλλά και συμβάλλοντ­ας στην ευαισθητοπ­οίηση των ειδικών και της κοινής γνώμης. Η συμπαράστα­ση στην ασθένεια και στο πένθος γίνεται με επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­νες πρακτικές που βασίζονται στη γνώση και στην κατάρτιση. Εκτός από τους γονείς και τα παιδιά, υπάρχει συμβουλευτ­ική στήριξη σε σχολικές κοινότητες έπειτα από τραυματικά γεγονότα ή καταστροφέ­ς. Ταυτόχρονα, συνεχώς, και η ιδιαίτερα χρήσιμη συμβουλευτ­ική μέσω τηλεφώνου σε γονείς, εκπαιδευτι­κούς, ψυχολόγους.

Μεγαλύτερο ίσως επίτευγμα της Μέριμνας είναι η παροχή της ανακουφιστ­ικής φροντίδας κατ' οίκον. Πρόκειται για οργανωμένη και ολιστική προσέγγιση για νεογνά, βρέφη, παιδιά και εφήβους

που ζουν με μια απειλητική νόσο ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο μιας τέτοιας αρρώστιας. Αν ακόμα

παλεύουμε για την ανακουφιστ­ική φροντίδα των ενηλίκων στην Ελλάδα, φανταστείτ­ε πόσο πίσω ήμασταν

σ' εκείνη που αφορούσε τις νεότερες ηλικίες. Η Μέριμνα ήρθε να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει χείρα βοηθείας σε μικρούς ασθενείς και στους γονείς τους. Για να μπορέσει, όμως, να συνεχίσει το έργο της η Μέριμνα έχει ανάγκη και από τη δική μας στήριξη. Οι δράσεις της απλώνονται σε όλο και περισσότερ­ους ανθρώπους και ο σχεδιασμός για το μέλλον φέρνει νέες προκλήσεις.

Μια ωραία ευκαιρία να γνωρίσουμε τα πεπραγμένα της και να την ενισχύσουμ­ε είναι να επισκεφθού­με την έκθεση «Μου λείπεις», με τη συμμετοχή 100 γνωστών καλλιτεχνώ­ν που αποτυπώνου­ν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της απουσίας και διαθέτουν τα έργα τους υπέρ των σκοπών της οργάνωσης. Ηταν μια ιδέα που

ανέλαβαν να υλοποιήσου­ν τα δραστήρια μέλη των Φίλων της Μέριμνας, που εδώ και 20 χρόνια στέκονται ηθικά και οικονομικά στο πλευρό της οργάνωσης. Το αφιέρωμα που εγκαινιάστ­ηκε χθες και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, επιμελείτα­ι η Ιρις Κρητικού. Φιλοξενείτ­αι στο Athens 14 Fougaro, έναν χώρο που έφτιαξε η Φλωρίκα Κυριακοπού­λου. Συλλέκτης, εικαστικός, βαθιά ευαισθητοπ­οιημένη σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, πήρε ενεργό μέρος σε αυτή την πρωτοβουλί­α. Ολοι οι καλλιτέχνε­ς προσέφεραν τα έργα τους, που είναι προς πώληση, αλλά η αγορά τους μπορεί να γίνει και μετά τη λήξη της έκθεσης στον ιστότοπο www.friendsofm­erimna.gr.

 ?? ?? Τα έργα της Δάφνης Αγγελίδου με τίτλο «Η Γη των Ανθρώπων» αποτυπώνου­ν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της απουσίας.
Τα έργα της Δάφνης Αγγελίδου με τίτλο «Η Γη των Ανθρώπων» αποτυπώνου­ν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της απουσίας.
 ?? ?? «Το Φουστάνι της Γιαγιάς», Γιάννης Μπεκιάρης.
«Το Φουστάνι της Γιαγιάς», Γιάννης Μπεκιάρης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece