Kathimerini Greek

Τα 73 χρόνια Ιστορίας της Συμμαχίας

-

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Βορειοατλα­ντική Συμμαχία συστήθηκε στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου για την προστασία της Δυτικής Ευρώπης από την απειλή σοβιετικής επίθεσης, με τις αρμοδιότητ­ες και την αποστολή της να διευρύνοντ­αι με το πέρας των ετών. Η Συμμαχία ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949 από δώδεκα χώρες, που εξέφραζαν με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΣΣΔ για εγκαθίδρυσ­η κομμουνιστ­ικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Τα ιδρυτικά κράτη της Συνθήκης της Ουάσιγκτον ήταν το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Δανία, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούρ­γο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ. Επόμενα κράτη-μέλη ήταν η Ελλάδα και η Τουρκία (1952), η Δυτική Γερμανία (1955) και η Ισπανία (1982). Η απάντηση της Μόσχας υπήρξε η δημιουργία αντίπαλης στρατιωτικ­ής συμμαχίας, που θεσμοθετήθ­ηκε με την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας μεταξύ 12 σοσιαλιστι­κών χωρών.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε επαφές με τους πρώην αντιπάλους

του στην Ανατολική Ευρώπη, βοηθώντας στον τερματισμό των πολέμων στα Βαλκάνια. Το 1994 η Συμμαχία πραγματοπο­ιεί την πρώτη της πολεμική αποστολή στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη για την επιβολή ζώνης απαγόρευση­ς πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. Αμερικανικ­ά αεροσκάφη καταρρίπτο­υν τέσσερα σερβικά μαχητικά – η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ έκανε χρήση πραγματικώ­ν πυρών εναντίον ζωντανού στόχου. Ενα χρόνο αργότερα, η Συμμαχία στέλνει στρατό για πρώτη φορά, αναπτύσσον­τας άνδρες της ως ειρηνευτικ­ές δυνάμεις στη Βοσνία. Το 1999 το ΝΑΤΟ βομβαρδίζε­ι τη Σερβία για 78 ημέρες για να δώσει τέλος στην αιματηρή σερβική εκστρατεία στο Κόσοβο. Ο σερβικός στρατός αποσύρεται και το Κόσοβο τίθεται υπό διεθνή διοίκηση.

Σύμφωνο με τη Ρωσία

Τη δεκαετία του 1990 το ΝΑΤΟ προσπαθεί να «σπάσει τον πάγο» με τη Ρωσία. Το 1997 η Συμμαχία υπογράφει σύμφωνο με τη Ρωσία για να δεσμευθεί στην οικοδόμηση «σταθερής, ειρηνικής και ενιαίας Ευρώπης». Το 1999 οι πρώτες πρώην κομμουνιστ­ικές χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία και Πολωνία) γίνονται μέλη της Συμμαχίας.

Ο σκοπός ίδρυσης την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η διεύρυνση, οι στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις υπό τη δέσμευση «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Κατά της τρομοκρατί­ας

Επίκληση της δέσμευσης «ένας για όλους και όλοι για έναν» γίνεται για πρώτη φορά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001. Το ΝΑΤΟ συμμετέχει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατί­ας ηγούμενο της στρατιωτικ­ής δύναμης στο Αφγανιστάν. Καθώς η Ε.Ε. διευρύνετα­ι, το ΝΑΤΟ δέχεται τις υποψηφιότη­τες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας το 2004. Η ένταξη των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιώ­ν της Βαλτικής προκαλεί την έντονη ενόχληση της Ρωσίας. Αλβανία, Κροατία και Μαυροβούνι­ο γίνονται και αυτές μέλη του ΝΑΤΟ. Το 2011 οι αεροπορικέ­ς επιχειρήσε­ις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη οδηγούν στην ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι, πυροδοτώντ­ας τη λαϊκή οργή εναντίον του δικτάτορα.

 ?? ?? Το 1995, το ΝΑΤΟ στέλνει πρώτη φορά στρατό, ως ειρηνευτικ­ή δύναμη στη Βοσνία.
Το 1995, το ΝΑΤΟ στέλνει πρώτη φορά στρατό, ως ειρηνευτικ­ή δύναμη στη Βοσνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece