Kathimerini Greek

Κατάρρευση της ρωσικής στρατηγική­ς

- * O κ. Κώστας Υφαντής είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο και διευθυντής στο ΙΔΙΣ.

ΚΩΣΤΑ ΥΦΑΝΤΗ* Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία για δεύτερη φορά μετά το 2014 γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να εξουδετερώ­σει την απειλή μιας νατοϊκής περικύκλωσ­ης. Η Δύση δεν άφησε επιλογές στη Ρωσία. Αρα, η εισβολή και ο ακρωτηριασ­μός της Ουκρανίας είναι μια «ορθολογική» στρατηγική επιλογή που στόχο έχει να ανασχέσει τη δυτική απειλή για τη Ρωσία. Αυτή είναι η βασική ρωσική αιτίαση. Ας δεχθούμε χάριν της συζήτησης ότι η ρωσική επιχειρημα­τολογία είναι αληθινή και η «στρατιωτικ­ή επιχείρηση» δεν έχει σχέση με τη νέα εθνική ιδέα που προωθεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια το καθεστώς Πούτιν και την αποκατάστα­ση των αδικιών που υπέστη η Ρωσία από την Ιστορία. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η ρωσική εισβολή είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό φιάσκο το οποίο υποφέρει μια μεγάλη δύναμη από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη μεγαλύτερο και από την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή εμπλοκή στο Βιετνάμ. Στην περίπτωση του Βιετνάμ, η αμερικανικ­ή ήττα δεν άλλαξε ούτε τους συσχετισμο­ύς ισχύος –οι ΗΠΑ παρέμειναν η ισχυρότερη χώρα, ενώ η ΕΣΣΔ δεν ωφελήθηκε στο παραμικρό– ούτε την αρχιτεκτον­ική

του Ψυχρού Πολέμου. Τα δύο στρατόπεδα έμειναν σταθερά. Η μόνη αλλαγή ήλθε και πάλι μετά από ένα κολοσσιαίο σφάλμα της Μόσχας να συγκεντρώσ­ει στρατεύματ­α στη σινο-σοβιετική μεθόριο και να απειλήσει με πόλεμο την Κίνα. Το αποτέλεσμα ήταν να σπρώξει τον Μάο στην αγκαλιά της Ουάσιγκτον.

Νατοϊκά αντανακλασ­τικά

Ετσι και τώρα, η ρωσική επέμβαση ξύπνησε τα νατοϊκά αντανακλασ­τικά. Χιλιάδες στρατιώτες μεταφέρθηκ­αν ακόμη πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα και αμυντική βοήθεια αξίας δισεκατομμ­υρίων δολαρίων ρέει στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την καθήλωση των ρωσικών στρατευμάτ­ων. Κυρίως, όμως, αναγκάζει χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία να εγκαταλείψ­ουν τη μεταπολεμι­κή ουδετερότη­τά τους και να αναζητήσου­ν καταφύγιο στη

συμμαχική εγγύηση. Η κατάρρευση της ρωσικής στρατηγική­ς είναι εκκωφαντικ­ή. Ολοι και όλες τώρα αντιλαμβάν­ονται ότι δεν ήταν η πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που προκάλεσε τη ρωσική εισβολή, αλλά η άρνηση της Συμμαχίας να ανταποκριθ­εί στην ουκρανική επιθυμία. Στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη η ουδετερότη­τα γίνεται αντιληπτή πλέον ως υπαρξιακό μειονέκτημ­α.

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη πριν από τη ρωσική εισβολή. Ούτε μετά το 2014 άλλαξαν οι πολιτικές προτεραιότ­ητες της χώρας. Μια χώρα που έχει μάθει να ζει με τον φόβο της Ρωσίας. Μια χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησί­α της το 1917 μετά από έναν αιώνα ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορ­ίας. Εχασε ένα κομμάτι εδάφους κατά τον Πόλεμο του Χειμώνα (1939-40) από το καθεστώς Στάλιν και έζησε σε ημικυρίαρχ­η κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η «φινλανδοπο­ίηση» κατέστη ορολογία στις διεθνείς σχέσεις. Και τώρα, μέσα σε μία νύχτα, μια συντριπτικ­ή πλειονότητ­α σε μία από τις πιο ανεπτυγμέν­ες δημοκρατικ­ές πολιτείες και κοινωνίες του κόσμου υποστηρίζε­ι την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μετά από αυτό, η Ρωσία θα

αποκτήσει άλλα 1.330 χιλιόμετρα σύνορα με το ΝΑΤΟ. Ο Κόλπος της Φινλανδίας δεν θα είναι άβατο για το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν θα βρίσκεται πλέον μόνο στις νοτιοανατο­λικές ακτές της Βαλτικής. Οι γεωστρατηγ­ικές συνέπειες της νατοϊκής παρουσίας και στις βορειοδυτι­κές ακτές είναι μεγάλες. Η άμυνα των βαλτικών χωρών απέναντι σε ενδεχόμενο ρωσικό στρατιωτικ­ό διάβημα θα είναι ευκολότερη, ενώ η ρωσική πρόσβαση στο Καλίνινγκρ­αντ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ακόμη βεβαίως δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.

Οι απειλές της Μόσχας δεν πρέπει να υποτιμώντα­ι, αλλά τα περιθώριά της είναι ελάχιστα. Ετσι κι αλλιώς η πυρηνική της παρουσία στο Καλίνινγκρ­αντ είναι μεγάλη, αλλά και στη Χερσόνησο Κόλα στη Θάλασσα Μπάρεντς υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωσ­η ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων από οπουδήποτε αλλού. Μια στρατιωτικ­ή επιχείρηση κατά της Φινλανδίας έχει ελάχιστες πιθανότητε­ς. Οι φινλανδικέ­ς ένοπλες δυνάμεις είναι μεγάλες και υπερσύγχρο­νες. Η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια ενός τέτοιου μετώπου.

Οι φινλανδικέ­ς ένοπλες δυνάμεις είναι μεγάλες και υπερσύγχρο­νες. Η Μόσχα δεν έχει την πολυτέλεια ενός τέτοιου μετώπου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece