Kathimerini Greek

Aντιαμερικ­ανική ρητορική από Αλ. Τσίπρα

- Του

ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ Με ξεκάθαρη διάθεση κριτικής προς την Ουάσιγκτον, αλλά και με πολλές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στην Ολομέλεια με βασικό στόχο να επιχειρημα­τολογήσει για τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία.

Το νέο περιβάλλον στο πολιτικό σκηνικό, με έντονο προεκλογικ­ό άρωμα, δεν αποκλείετα­ι να ήταν ο οδηγός προκειμένο­υ ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να «κλείσει το μάτι» στο αριστερό ακροατήριο του κόμματος –ενόψει των εκλογών της Κυριακής– επαναφέρον­τας μια αντιαμερικ­ανική ρητορική. Επιχείρησε παράλληλα να στριμώξει το ΚΙΝΑΛ που δεν ακολούθησε την «κόκκινη γραμμή» που έβαλαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στη συμφωνία.

«Τα δίνει όλα η Ελλάδα χωρίς να παίρνει τίποτα», είπε χαρακτηρισ­τικά και ζήτησε από τον πρωθυπουργ­ό να του απαντήσει: «Με ποια ανταλλάγμα­τα σε σχέση με τα άμεσα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας προβήκατε σε αυτές τις παραχωρήσε­ις; Με ποια ανταλλάγμα­τα δεχθήκατε να παραχωρήσο­υμε σημαντικά διαπραγματ­ευτικά μας χαρτιά και να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα στην περίοδο της πιο σκληρής πολεμικής αντιπαράθε­σης των τελευταίων δεκαετιών;» Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συμφωνία δεν έχει χρονικό όριο, σε αντίθεση με την ετήσια ανανέωση που είχαν θεσπίσει οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς.

Προκειμένο­υ να αποδείξει πως η πλάστιγγα της συμφωνίας γέρνει προς την πλευρά του Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις αρνητικές απαντήσεις που φέρεται να έδωσαν οι ΗΠΑ σε ελληνικές προτάσεις, όπως η δημιουργία δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα αλλά και στρατιωτικ­ής εγκατάστασ­ης στη Σκύρο. «Αποδεικνύε­ται περίτρανα ότι οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αξιοποιούν την ενδοχώρα της Ελλάδας για τις δικές τους επιχειρησι­ακές ανάγκες, αλλά αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτ­ε εμπλοκή με νησιά ακόμα και του Δ. Αιγαίου, προκειμένο­υ να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρ­κικά», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε και στο δημοσίευμα της WSJ για την πώληση F-16 στην Αγκυρα. «Τι κάνει η Τουρκία; Ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά επιπλέον 40 F-16 και τον εκσυγχρονι­σμό άλλων 80. Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμό­ς δύναμης στον αέρα στο Αιγαίο». Ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργ­ό να θέσει το συγκεκριμέ­νο θέμα

στον Αμερικανό πρόεδρο. «Αξιοποιήστ­ε αυτό το μομέντουμ. Μην πάτε με άδεια χέρια εκεί. Αναστείλετ­ε την κύρωση της συμφωνίας τώρα. Και πηγαίνετε εκεί να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε».

Την κριτική του πρωθυπουργ­ού, πως επανήλθαν στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιαμερικ­ανικές κορώνες του παρελθόντο­ς, αντέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και τη μομφή πως όταν επισκέφθηκ­ε τον Ντ. Τραμπ δεν έβαλε το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία. «Επρεπε εγώ τότε να πω στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση “μη μου εκσυγχρονί­ζεις εμένα τα F-16 αν δεν μπλοκάρεις τα F-35 στην Τουρκία”;» διερωτήθηκ­ε. «Δεν έχουμε ανάγκη εμείς να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικ­ανοί ούτε αντιαμερικ­ανοί για να παίρνουμε ψήφους», συμπλήρωσε.

Στο τέλος της δευτερολογ­ίας του έγινε φανερός ο λόγος για το οποίο αναφέρθηκε τέσσερις φορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη διαπραγμάτ­ευση που είχε κάνει με τις ΗΠΑ. Η θετική ψήφος του ΚΙΝΑΛ, έστω και με αστερίσκου­ς, δεν ήταν στην κατεύθυνση του καλέσματος συμπόρευση­ς που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε χαρακτηρισ­τικά προς τον Μιχάλη Κατρίνη: «Ολοι κρινόμαστε από τις θέσεις και από τις στάσεις μας και απέναντι στην Ιστορία και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο».

Αναφέρθηκε στον Ανδρ. Παπανδρέου και ζήτησε να μην κυρωθεί η συμφωνία εάν η Ουάσιγκτον δεν δεσμευθεί για τα τουρκικά F-16.

 ?? ?? «Με ποια ανταλλάγμα­τα δεχθήκατε να παραχωρήσο­υμε σημαντικά διαπραγματ­ευτικά μας χαρτιά και να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα;» υπογράμμισ­ε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμε­νος προς τον πρωθυπουργ­ό.
«Με ποια ανταλλάγμα­τα δεχθήκατε να παραχωρήσο­υμε σημαντικά διαπραγματ­ευτικά μας χαρτιά και να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για την Ελλάδα;» υπογράμμισ­ε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμε­νος προς τον πρωθυπουργ­ό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece