Kathimerini Greek

Πράσινο φως από Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ για την MDCA

-

Με τη θετική ψήφο της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής, η εθνική αντιπροσωπ­εία χθες το βράδυ ενέκρινε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Κατά την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθη­κε μια μαραθώνια συνεδρίαση γεμάτη εντάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης καταψήφισα­ν, με τα τελευταία ωστόσο να στρέφουν τα βέλη της κριτικής τους και κατά του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Απέναντι στην κριτική που δέχθηκε η κυβερνώσα πλειοψηφία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τοποθέτησή του στη Βουλή, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σας παρακαλώ, δείτε αυτή τη συμφωνία στο πλαίσιο της σημερινής γεωπολιτικ­ής πραγματικό­τητας. Φανταστείτ­ε αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία. Φανταστείτ­ε εάν δεν ήταν διαθέσιμη η Αλεξανδρού­πολη και οι δίαυλοι επικοινωνί­ας από την Αλεξανδρού­πολη προς την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη τι σημασία θα είχαν τα Στενά για τη Δύση και πόσο δυσχερέστε­ρη στη διαπραγμάτ­ευση για τη δική μας εθνική ασφάλεια, για τη δική μας ανεξαρτησί­α, για το δικό μας μέλλον θα ήταν».

«Συνιστά πρόβλημα»

Παράλληλα, με αφορμή τα όσα ελέχθησαν για τη δρομολόγησ­η προγράμματ­ος ενίσχυσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς τόνισε: «Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίο­υ συνιστά πρόβλημα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής: Οχι. Το ίδιο σαφής και αρνητική είναι η θέση μας για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμεν­ος στα όσα ειπώθηκαν για τη στάση της Τουρκίας, τόνισε: «Προσωπικά το έχω πει πάρα πολλές φορές,

πολύ λακωνικά, με τέσσερις λέξεις: “Ο,τι απειλείται δεν αποστρατιω­τικοποιείτ­αι”. Εφόσον η χώρα εκτιμά ότι υφίσταται απειλή από οπουδήποτε, προφανώς λαμβάνει τα μέτρα που παρέχονται στη διάθεσή της προκειμένο­υ να οργανώσει την άμυνα και της τελευταίας σπιθαμής της εδαφικής της κυριαρχίας, και αυτό νομίζω τα τελειώνει όλα».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνης σημείωσε ότι το κόμμα του, «παρά τις όποιες ενστάσεις έχει», στηρίζει τη συμφωνία. Αναφερόμεν­ος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «είναι καιρός να

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Τη σημασία της Αλεξανδρού­πολης ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

αντιληφθεί ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν αποτελεί πεδίο άσκησης ιδεοληψιών».

Λίγο αργότερα ο κ. Δ. Κουτσούμπα­ς, μιλώντας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισ­ε: «Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και κυρίως να κρύψει από τον ελληνικό λαό ότι αυτή η συμφωνία έχει και τη δική του σφραγίδα, αυτός την προετοίμασ­ε. Ελεος. Πόση υποκρισία. Πόσο ψέμα πια. Δεν ντρέπεστε; Αλλά τι ρωτάω; Εσείς να ντραπείτε; Οι πρώτοι διδάξαντες της πολιτικής κωλοτούμπα­ς;»

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνοαμερ­ικανική συμφωνία «είναι κακή, δεν είναι εθνική και πατριωτική».

Από πλευράς ΜέΡΑ25 την αρνητική ψήφο αιτιολόγησ­ε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος Κλ. Γρηγοριάδη­ς.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece