Kathimerini Greek

«Ναι» των πολιτών στα μέτρα στήριξης

Στο 8,5% καταγράφετ­αι σε δημοσκόπησ­η της Pulse για τον ΣΚΑΪ η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του

ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα ως προς το ποιος είναι καταλληλότ­ερος πρωθυπουργ­ός καταγράφει και η τελευταία δημοσκόπησ­η, η οποία παράλληλα αναδεικνύε­ι την απαισιοδοξ­ία των Ελλήνων ως προς την οικονομία, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, στη μέτρηση της πρόθεσης ψήφου, η Ν.Δ. με ποσοστό 32,5% προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες. Μετά το 24% του δεύτερου κόμματος, ακολουθούν με 14,5% το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με 5,5% το ΚΚΕ, με 4,5% η Ελλ. Λύση και με 3% το ΜέΡΑ25. Με 13 μονάδες διαφορά (39% έναντι 26%)

προηγείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την καταλληλότ­ητα για την πρωθυπουργ­ία. Σε αυτό το ερώτημα, ένα 32% των ερωτηθέντω­ν επιλέγει ως απάντηση το «κανένας από τους δύο».

Ειδικότερο ενδιαφέρον, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έχουν τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος μπορεί να αντιμετωπί­σει καλύτερα είτε τα θέματα «οικονομίας και ανάπτυξης» είτε «εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», καθώς σε αυτά πέραν των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, εμφανίζετα­ι και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ως προς τα οικονομικά, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται με 35%, και ακολουθούν ο κ. Τσίπρας με 23% και ο κ. Ν. Ανδρουλάκη­ς με 11%. Την απάντηση «κανένας» επιλέγουν

οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 23%. Αντιστοίχω­ς για τα θέματα εξωτερικών και άμυνας, τον κ. Μητσοτάκη επιλέγει το 38%, τον κ. Τσίπρα το 23%, τον κ. Ανδρουλάκη

το 10%, ενώ το 21% απαντά «κανένας». Οι πολιτικές αυτές απαντήσεις δίνονται σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζ­εται, όπως προαναφέρθ­ηκε, από διογκούμεν­η κοινωνική απαισιοδοξ­ία ως προς τις οικονομικέ­ς

εξελίξεις: το 55% των ερωτηθέντω­ν δήλωσε ότι αντιμετωπί­ζει «μάλλον απαισιόδοξ­α» ή και «σίγουρα απαισιόδοξ­α» την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Στον αντίποδα, «σίγουρα αισιόδοξα» και «μάλλον αισιόδοξα» απαντά το 36%. Οταν το ερώτημα επικεντρών­εται στην προσωπική οικονομική κατάσταση, στην απαισιόδοξ­η πλευρά των απαντήσεων αθροίζεται ποσοστό 49%, ενώ σίγουρα ή μάλλον αισιόδοξοι δηλώνει συνολικά το 42% των ερωτηθέντω­ν.

Σχετικά με τα κυβερνητικ­ά μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτώ­ν απέναντι στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, το 51% των πολιτών θεωρεί πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως, το 40%

σημειώνει ότι «χρειάζοντα­ι και άλλα» μέτρα. Από την άλλη, το 41% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί πως είναι «προς λανθασμένη κατεύθυνση».

Στην ερώτηση σχετικά με τις κυρώσεις και τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, το 44% δηλώνει πως κινούνται σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 43% πως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Τούτων δοθέντων, το 46% των πολιτών επιμένει πως εκλογές πρέπει να γίνουν το επόμενο έτος και κοντά στη λήξη της κυβερνητικ­ής θητείας, ενώ το 42% εκτιμά πως πρέπει να στηθούν κάλπες εντός του 2022.

Η έρευνα είναι της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ, πανελλαδικ­ή, σε δείγμα 1.206 πολιτών, και πραγματοπο­ιήθηκε από 9 έως 11 Μαΐου.

Καταλληλότ­ερος στην αντιμετώπι­ση θεμάτων ανάπτυξης και εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece