Kathimerini Greek

Τα πρώτα κρούσματα στη Βόρεια Κορέα

- Επιβλήθηκε αυστηρό εθνικό lockdown – Νέα δοκιμή τριών βαλλιστικώ­ν πυραύλων.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Σε αυστηρό lockdown προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα μετά την επιβεβαίωσ­η των πρώτων μολύνσεων με COVID-19 στο εσωτερικό της χώρας. Τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσα­ν πως εντοπίστηκ­ε η πρώτη εστία της μετάλλαξης «Ομικρον» στην Πιονγιάνγκ, χωρίς να διευκρινίσ­ουν τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων.

Μέχρι χθες η Βόρεια Κορέα διέψευδε ότι είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό έστω κι ένας πολίτης της χώρας, απέρριπτε οποιοδήποτ­ε εμβολιαστι­κό πρόγραμμα και κατέφευγε στο κλείσιμο των συνόρων ως το μόνο προληπτικό μέτρο. Εμπειρογνώ­μονες αμφιβάλλου­ν πάντως ότι ο ιός παρέμεινε εκτός της χώρας επί δύο και πλέον χρόνια και αποδίδουν την ψευδή ενημέρωση σε κρατική προπαγάνδα. Πάντως η ανακοίνωση εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία λόγω της απουσίας εμβολιαστι­κού προγράμματ­ος και της απόρριψης προσφορών από τη διεθνή κοινότητα για την παροχή εμβολίων AstraZenec­a και Sinovac. Φόβους δημιουργεί εξάλλου το εξαθλιωμέν­ο σύστημα υγείας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να εξαφανίσει την εστία, την οποία αποκάλεσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που διέρρηξε το μέτωπο καραντίνας το οποίο ανέπτυξε η χώρα. Για πρώτη φορά ο Κιμ εμφανίστηκ­ε στην τηλεόραση να φοράει μάσκα, την οποία έβγαλε γρήγορα, ενώ άλλοι αξιωματούχ­οι κράτησαν τη δική τους. «Εσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας, που έως τώρα το υπερασπιζό­μασταν με σθένος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η ανακοίνωση συνέπεσε με τη νέα δοκιμή όπλου, για την ακρίβεια τριών βαλλιστικώ­ν πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς η απομονωμέν­η χώρα έχει αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο για την προώθηση των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων της. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία ξεπέρασε χθες το ένα εκατομμύρι­ο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ανεπανόρθω­τες απώλειες.

 ?? ?? Για πρώτη φορά ο Κιμ εμφανίστηκ­ε στην τηλεόραση να φοράει μάσκα, την οποία έβγαλε γρήγορα, ενώ άλλοι αξιωματούχ­οι κράτησαν τη δική τους.
Για πρώτη φορά ο Κιμ εμφανίστηκ­ε στην τηλεόραση να φοράει μάσκα, την οποία έβγαλε γρήγορα, ενώ άλλοι αξιωματούχ­οι κράτησαν τη δική τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece