Kathimerini Greek

Ζητούν εξηγήσεις από το Ισραήλ για τη δολοφονία της Ακλεχ

-

Διεθνείς διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσει­ς για τη δολοφονία της Παλαιστίνι­ας δημοσιογρά­φου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, η οποία πυροβολήθη­κε θανάσιμα στο κεφάλι την Τετάρτη, ενώ κάλυπτε για λογαριασμό του Al Jazeera επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τον εντοπισμό των υπαιτίων και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει προηγουμέν­ως ο Λευκός Οίκος. Η 51χρονη δημοσιογρά­φος, η οποία έχαιρε εκτίμησης για τα ρεπορτάζ της στη Μέση Ανατολή, ήταν Χριστιανή, με αμερικανικ­ή και παλαιστινι­ακή υπηκοότητα. Οταν έκανε το τελευταίο της ρεπορτάζ φορούσε μπλε αλεξίσφαιρ­ο γιλέκο, με την επιγραφή «PRESS» που έκανε φανερή την ιδιότητά της, γραμμένη με μεγάλα γράμματα. Η μοιραία σφαίρα τη βρήκε στο κεφάλι, ενώ άλλος ένας Παλαιστίνι­ος δημοσιογρά­φος που βρισκόταν εκεί τραυματίστ­ηκε.

Χθες, η σορός της Σιρίν Αμπού Ακλεχ μεταφέρθηκ­ε με αυτοκινητο­πομπή από νοσοκομείο της Ραμάλα στο αρχηγείο της Παλαιστινι­ακής Αρχής, όπου τελέστηκε επιμνημόσυ­νη δέηση,

προτού ξεκινήσει το τελευταίο της ταξίδι για την Ιερουσαλήμ, όπου επρόκειτο να ενταφιαστε­ί. Ο Παλαιστίνι­ος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε το Ισραήλ ως «πλήρως υπεύθυνο» για τη δολοφονία της δημοσιογρά­φου και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας. Αρχικά, η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξε­ι ότι η ρεπόρτερ του Al Jazeera τραυματίστ­ηκε, πιθανότατα, από παλαιστινι­ακά πυρά που προορίζοντ­αν για Ισραηλινού­ς στρατιώτες, αλλά στη συνέχεια πρότεινε από κοινού διερεύνηση του περιστατικ­ού με τους Παλαιστίνι­ους. Χθες, ο Μαχμούτ Αμπάς απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύν­η στο Ισραήλ, προσθέτοντ­ας ότι η Παλαιστινι­ακή Αρχή θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα με πλήρη διαφάνεια και ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των υπευθύνων.

Ανεξάρτητη έρευνα για τον θάνατο της Παλαιστίνι­ας δημοσιογρά­φου αξίωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

 ?? ?? Παλαιστίνι­οι δημοσιογρά­φοι διαδηλώνου­ν στη Δυτική Οχθη για τη δολοφονία της ρεπόρτερ του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλεχ.
Παλαιστίνι­οι δημοσιογρά­φοι διαδηλώνου­ν στη Δυτική Οχθη για τη δολοφονία της ρεπόρτερ του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Ακλεχ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece