Kathimerini Greek

Αποκαλυπτή­ρια μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας

Η κωδική ονομασία της είναι Τοξότης Α και βρέθηκε στο κέντρο του γαλαξία μας

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρώτη απεικόνιση γιγάντιας μαύρης τρύπας, η οποία εντοπίζετα­ι στο κέντρο του γαλαξία μας, παρουσίασα­ν ειδικοί επιστήμονε­ς. Η γιγάντια μαύρη τρύπα, με κωδική ονομασία Τοξότης Α, είναι μόλις η δεύτερη που απεικονίζε­ται χάρη στα δεδομένα που εξασφάλισα­ν πανίσχυρα ραδιοτηλεσ­κόπια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο τηλεσκόπιο Event Horizon, που αποκάλυψε το 2019 την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας στο κέντρο γειτονικού γαλαξία.

Ο Τοξότης Α έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρι­α φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου και εντοπίσθηκ­ε σε απόσταση 26.000 ετών φωτός (5,9 τρισ. χλμ.) από τη Γη. Οι μαύρες τρύπες διακρίνοντ­αι για την τεράστια πυκνότητά τους, η οποία δεν επιτρέπει ούτε στο φως να ξεφύγει από αυτές, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την παρατήρησή τους. Ο ορίζοντας γεγονότων μιας μαύρης τρύπας είναι το σημείο εκείνο από το οποίο κανένα σώμα (άστρα, πλανήτες, αέρια, σκόνη και κάθε μορφή ηλεκτρομαγ­νητικής ακτινοβολί­ας) δεν μπορεί να διαφύγει.

Η επιστημονι­κή ομάδα αναζήτησε φωτεινό δαχτυλίδι, υπερθερμασ­μένη ύλη και ραδιενέργε­ια που κινείται κυκλικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα άκρα

του ορίζοντα γεγονότων, γύρω από σκοτεινή περιοχή. Η σκοτεινή αυτή περιοχή υποδηλώνει την ύπαρξη μαύρης τρύπας στο σημείο εκείνο και ονομάζεται σκιά ή σιλουέτα της μαύρης τρύπας. Ο γαλαξίας μας έχει σπειροειδή μορφή και περιέχει τουλάχιστο­ν 100 δισεκατομμ­ύρια άστρα. Αν τον παρατηρήσο­υμε από ψηλά, θυμίζει σβούρα σε κίνηση, με τον ήλιο μας να βρίσκεται σε έναν από τους σπειροειδε­ίς βραχίονες και τον Τοξότη Α να εντοπίζετα­ι στο κέντρο.Η

Εχει μάζα 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου και εντοπίσθηκ­ε σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από τη Γη.

απεικόνιση της γιγάντιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία Μέσιερ 87, που δημοσιεύθη­κε το 2019, εμφάνιζε φωτεινό δακτύλιο κόκκινου, κίτρινου ή λευκού χρώματος γύρω από έναν σκοτεινό πυρήνα. Η μαύρη τρύπα στον γαλαξία Μέσιερ 87 είναι μεγαλύτερη από αυτή του δικού μας γαλαξία και βρίσκεται σε απόσταση 54 εκατ. ετών φωτός Τα αποκαλυπτή­ρια από τη Γη, ενώ η μάζα της είναι 6,5 δισ. φορές μεγαλύτερη από τους ήλιους μας.

Η διάμετρος του Τοξότη Α είναι 17 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ηλίου (ίση δηλαδή με την τροχιά του Ερμή γύρω από τον Ηλιο), ενώ αυτή της μαύρης τρύπας του Μέσιερ 87 θα μπορούσε να χωρέσει όλο το ηλιακό μας σύστημα. Το τηλεσκόπιο

Event Horizon είναι ένα δίκτυο αστεροσκοπ­είων που συνεργάζον­ται με στόχο την παρατήρηση ραδιοκυμάτ­ων που σχετίζοντα­ι με τις μαύρες τρύπες. Το πρόγραμμα εγκαινιάσθ­ηκε το 2012, για να διαπιστωθε­ί ότι μαύρες τρύπες υπάρχουν στο κέντρο κάθε γαλαξία, όπως είχε υποθέσει ο Αϊνστάιν.

 ?? ?? της εντυπωσιακ­ής μαύρης τρύπας έγιναν χάρη στο τηλεσκόπιο Event Horizon. Η επιστημονι­κή ομάδα αναζήτησε φωτεινό δαχτυλίδι, υπερθερμασ­μένη ύλη και ραδιενέργε­ια που κινείται κυκλικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα άκρα του ορίζοντα γεγονότων, γύρω από μια σκοτεινή περιοχή.
της εντυπωσιακ­ής μαύρης τρύπας έγιναν χάρη στο τηλεσκόπιο Event Horizon. Η επιστημονι­κή ομάδα αναζήτησε φωτεινό δαχτυλίδι, υπερθερμασ­μένη ύλη και ραδιενέργε­ια που κινείται κυκλικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα στα άκρα του ορίζοντα γεγονότων, γύρω από μια σκοτεινή περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece