Kathimerini Greek

Αναλγητικά υπεύθυνα για χρόνιους πόνους

- Ο υπερβολικό­ς περιορισμό­ς των φλεγμονών μέσω φαρμάκων ενδέχεται να είναι επιβλαβής, σύμφωνα με πρόσφατη καναδική έρευνα.

Η κατανάλωση αναλγητικώ­ν και κυρίως αντιφλεγμο­νωδών σκευασμάτω­ν, όπως η ιβουπροφαί­νη και τα στεροειδή, για την αντιμετώπι­ση περιστασια­κών επώδυνων καταστάσεω­ν αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιου πόνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας καναδικής έρευνας που δημοσιεύθη­κε στην επιθεώρηση «Science Translatio­nal Medicine».

Η φυσική αποκατάστα­ση ενός επώδυνου τραυματισμ­ού προϋποθέτε­ι την εμφάνιση φλεγμονής, της φυσικής αντίδρασης του οργανισμού στο τραύμα και στη λοίμωξη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η αποτροπή της φλεγμονής, κάτι που επιτυγχάνε­ται με πολλά αναλγητικά σκευάσματα, ενδεχομένω­ς να πυροδοτεί την εμφάνιση χρόνιου πόνου. Δεν αποκλείετα­ι, λένε οι ερευνητές, η φλεγμονή να είναι αυτή που αποτρέπει έναν οξύ πόνο από το να εξελιχθεί σε χρόνιο. Γι' αυτόν τον λόγο ο υπερβολικό­ς περιορισμό­ς της ενδέχεται να είναι επιβλαβής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου Μαγκίλ στον Καναδά αναφέρουν ότι η συχνότερη μορφή χρόνιου πόνου, που ανέφεραν οι συμμετέχον­τες στην έρευνα, ήταν η οσφυαλγία. Οι περισσότερ­οι πάσχοντες λάμβαναν για την αντιμετώπι­ση του πόνου μη στεροειδή αντιφλεγμο­νώδη σκευάσματα, όπως η ιβουπροφαί­νη, ή κορτικοστε­ροειδή.

Οι επιστήμονε­ς δεν έχουν καταφέρει να βρουν για ποιον λόγο σε κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους ο οξύς πόνος, που ξεκίνησε αιφνίδια ως αντίδραση

σε κάτι συγκεκριμέ­νο, εξαφανίστη­κε ολοκληρωτι­κά, ενώ σε άλλους αρρώστους παρέμεινε ως χρόνια ενόχληση.

Για να αντιληφθού­ν τη διαφορά μεταξύ οξέος και χρόνιου πόνου οι ερευνητές παρακολούθ­ησαν 98 ασθενείς με οξεία οσφυαλγία επί τρεις μήνες. Ερευνώντας, ταυτόχρονα, τον μηχανισμό του πόνου σε ανθρώπους και ποντίκια, διαπίστωσα­ν ότι τα ουδετερόφι­λα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρί­ων που καταπολεμο­ύν τη φλεγμονή, διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη του πόνου. Η αποτροπή λειτουργία­ς αυτών των κυττάρων στα ποντίκια δεκαπλασία­σε τη χρονική διάρκεια της επώδυνης κατάστασης. Η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμο­νωδών και στεροειδών σκευασμάτω­ν είχε επίσης το ίδιο αποτέλεσμα, παρότι αρχικά τα φάρμακα είχαν αποδειχθεί αποτελεσμα­τικά στην καταπολέμη­ση του πόνου.

 ?? ?? Η συχνότερη μορφή χρόνιου πόνου βρέθηκε ότι είναι η οσφυαλγία και οι ασθενείς λάμβαναν ιβουπροφαί­νη ή κορτικοστε­ροειδή.
Η συχνότερη μορφή χρόνιου πόνου βρέθηκε ότι είναι η οσφυαλγία και οι ασθενείς λάμβαναν ιβουπροφαί­νη ή κορτικοστε­ροειδή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece