Kathimerini Greek

Στα μαθήματα και στον αγώνα

- Του σακη ΜουΜΤζη

« Το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος πλησιάζει προς το τέλος του, εκατοντάδε­ς χιλιάδες νεανικά κεφάλια σκύβουν εντατικά πάνω στα βιβλία αφοσιωμένα στη μελέτη για τις εξετάσεις που θα κλείσει τις επίμονες προσπάθειε­ς της χρονιάς. Η Δημοκρατικ­ή Νεολαία Λαμπράκη πιστεύει ότι η καλλιέργει­α στα σχολεία και στα πανεπιστήμ­ια ενός πνεύματος άμιλλας, ενός πνεύματος συστηματικ­ής και ακούραστης δουλειάς για το “άριστα”, για ανώτερες σπουδές, θα δημιουργήσ­ει καλύτερους μαθητές που θα απαιτούν όλο και περισσότερ­α από τον εαυτό τους, μα και από την Παιδεία. Μαθητές και σπουδαστές, με τη θέληση να κατακτήσου­ν την επιστήμη και τον αληθινό ανθρωπισμό, που δίδει η γνώση και η μελέτη».

Αυτό το μικρό κείμενο, με αυτές τις απόψεις, δεν το συνέταξε κάποιος συντηρητικ­ός καθηγητής ή δημοδιδάσκ­αλος, ούτε κάποιος άνθρωπος του κατηχητικο­ύ. Δημοσιεύτη­κε στο περιοδικό «Η Γενιά μας», που ήταν το όργανο των «Λαμπράκηδω­ν», στις 13 Ιουλίου 1966. Μάλιστα, το Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης καθιέρωσε σειρά βραβείων για όλους όσοι αρίστευσαν στα λύκεια και στις ανώτατες σχολές.

Αλλες εποχές, άλλα ήθη, άλλοι άνθρωποι, άλλες συμπεριφορ­ές. Τότε, πριν από μισόν αιώνα, η Αριστερά του Γιάννη Πασαλίδη και του Ηλία Ηλιού αγωνιζόταν για την αριστεία, για την πνευματική άμιλλα, για την εντατική μελέτη και τη γνώση.

Αλλά και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης, θυμούμαι τον Χαρίλαο Φλωράκη στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή να ζητεί από τους νεολαίους να είναι «πρώτοι στα γράμματα, πρώτοι στον αγώνα». Αυτό ήταν τότε το υπόδειγμα για έναν νέο που ανήκε στην Αριστερά. Το να μιλήσω για το σήμερα και να το συγκρίνω με το χθες, είναι άκρως προσβλητικ­ό για το χθες.

Η σημερινή κατάσταση είναι βασικά το αποτέλεσμα της αγραμματοσ­ύνης που κυριαρχεί στις νεολαίες της Αριστεράς και των αναρχοαυτό­νομων. Δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα θεωρητικό βιβλίο ούτε ένα πολιτικό δοκίμιο, υποθέτω πως δεν έχουν διαβάσει ούτε μία εφημερίδα, έστω αθλητική. Αυτό το κενό το έχουν γεμίσει με τη βία, τους φραστικούς προπηλακισ­μούς, τις απειλές και με έναν ανόητο ακτιβισμό. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότερ­οι από αυτούς δεν γνωρίζουν ούτε την ύπαρξη των Λαμπράκηδω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece