Kathimerini Greek

Ηγεσία και λαϊκισμοί...

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι ηγεσίας: ο πρώτος είναι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στις 5 Σεπτεμβρίο­υ 1910, όταν έκανε την πρώτη του ομιλία στον ελληνικό λαό, είπε «οι εκλογείς εκλήθησαν προς συγκρότησι­ν διπλής αναθεωρητι­κής Βουλής...». Υπήρξε βοή από το πλήθος: «Συντακτική θέλουμε. Συντακτική...». Βενιζέλος: «Είπα. Αναθεωρητι­κή». Επικράτησε σιγή στην πλατεία και όπως προσφυώς έγραψε κάποιος, «από εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα είχε ηγέτη. Δεν τον ανακήρυξε η φωνή, αλλά η σιωπή του λαού».

Ο άλλος τρόπος είναι αυτός που κάποιοι αποδίδουν στον κ. Αντώνη Σαμαρά –πιθανότατα εν αγνοία του ιδίου– και συνοψίζετα­ι στο ευφυολόγημ­α ενός Βρετανού πολιτικού: «Είμαι ο ηγέτης τους, πρέπει να τους ακολουθήσω».

Θέλοντας να δικαιολογή­σουν τις κοινοτοπίε­ς που εκφώνησε ο πρώην πρωθυπουργ­ός στο συνέδριο της Ν.Δ. –συν τα τερπνά για τον Αγιο Παΐσιο– ισχυρίζοντ­αι ότι ο κ. Σαμαράς προσφέρει υπηρεσία, διότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί πολιτικώς ψεκασμένοι, οι οποίοι γλυκοκοιτο­ύν τα ακροδεξιά σχήματα που άρχισαν να ξεφυτρώνου­ν.

Δεν θα κάνουμε δίκη των προθέσεων του κ. Σαμαρά. Δεν ξέρουμε αν στόχος του ήταν να κρατήσει τους παραπλανημ­ένους νεοδημοκρά­τες στο μαντρί. Ομως η θεωρία αυτή δημιουργεί κάποια ερωτήματα. Το πρώτο είναι: μέχρι πού φτάνει η κολακεία του λαού, δηλαδή πόσο

νερό πρέπει να βάλει στο κρασί του ένας πολιτικός για να μη χάσει ψήφους; Αν σκεφτούμε, δε, ότι η Ελλάδα είναι ιστορικώς αριστερόστ­ροφη, τότε με βάση αυτή τη θεωρία ο κ. Σαμαράς μάλλον έπρεπε να αναφωνήσει «εμπρός της γης οι κολασμένοι».

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί πολλά χρόνια υφίσταται την κριτική ότι δεν είχε ξεκαθαρίσε­ι το ιδεολογικό του προφίλ, με αποτέλεσμα να συνωστίζον­ται στο ίδιο κόμμα λαϊκιστές και εκσυγχρονι­στές, λεβεντοπατ­ριώτες και σοβαροί. Είναι, δε, εντυπωσιακ­ό ότι κάποιοι που σήμερα δικαιολογο­ύν τον ακροδεξιό λαϊκισμό στελεχών

της Ν.Δ. στο όνομα ενός «ευρύτερου καλού» («τι να κάνουν και αυτοί; Πρέπει να συγκρατήσο­υν τους ψηφοφόρους μη στρίψουν ακροδεξιά») έσχιζαν τα ιμάτιά τους για τον αριστερό λαϊκισμό κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ηθελαν το κόμμα αυτό να είναι αγνό, άσπιλο, εκσυγχρονι­στικό.

Περασμένα, ξεχασμένα; Οχι. Η ίδια κριτική ακούγεται και τώρα, μόλις ακουστεί μια αριστερή παρόλα από τα νέα αμούστακα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, λες κι αυτό το κόμμα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., δεν έχει λαϊκιστικό κομμάτι να ταΐσει. Να σημειώσουμ­ε επιπλέον ότι ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι ορατός και ιστορικώς τεκμηριωμέ­νος. Συνεθλίβη από τον αριστερό λαϊκισμό, όταν είπε κι έπραξε το σωστό, σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που απλώς γρατζουνίσ­τηκε από τον εκ δεξιών λαϊκισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece